Image default
Οικονομία

Θ. Σκυλακάκης: Η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

Στη σημαντικά ανοδική πορεία που θα ακολουθήσουν οι επενδύσεις στη χώρα μας, μέσα στην επόμενη τετραετία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε συζήτηση στο 8o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως επισήμανε, το επενδυτικό κενό έχει αρχίζει να αντιστρέφεται. «Φέτος υπολογίζουμε, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα καταθέσουμε, ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα φτάσουν στο 15,3% του ΑΕΠ, από 10,7% που παραλάβαμε το 2019» δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως το νέο ποσοστό βάζει τέλος σε μία μακρά περίοδο αποεπένδυσης, περίπου 13 ετών.

Ανέλυσε πώς η Ελλάδα πρωτοπορεί στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως είπε, έχουν εισρεύσει, ήδη, στα κρατικά ταμεία περισσότερα από 11 δισ. ευρώ, 300 περίπου διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη ή ολοκληρώνονται (μέσω αυτών ανατίθενται οι δημόσιες συμβάσεις για την υλοποίηση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης), ενώ παράλληλα το άκρως επιτυχημένο εργαλείο των δανείων του Ταμείου έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον διαφόρων χωρών, με αποτέλεσμα να ζητούν τεχνογνωσία από τις ελληνικές αρχές.

Εξήγησε πως ακριβώς το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι για τους λίγους, αλλά για όλους, τονίζοντας, πως οι διαθέσιμοι πόροι «…γίνονται εκσυγχρονισμένα νοσοκομεία, εκσυγχρονισμένα κέντρα υγείας, εκατομμύρια ώρες κατάρτισης, μεγάλα ενεργειακά έργα, που μας επιτρέπουν να υπάρχουν μέρες κατά τις οποίες δεν χρησιμοποιούμε καθόλου ορυκτά καύσιμα στο ενεργειακό μας μείγμα. Γίνονται μεγάλοι και μικροί δρόμοι, αστικές αναπλάσεις, προγράμματα πρόληψης κατά του καρκίνου».

Περιέγραψε πως το επενδυτικό, ψηφιακό πρόγραμμα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» θα λύσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα στην επόμενη τριετία, τα θέματα της γραφειοκρατίας στη χώρα, εξασφαλίζοντας διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων και ψηφιοποίηση όλων των μεγάλων αρχείων του Κράτους.

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης μίλησε για μία μεταρρύθμιση-επανάσταση στο «μέτωπο» της αδειοδότησης, η οποία θα αλλάξει όλη την εικόνα της επιχειρηματικότητας. «Η Ελλάδα, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα αποκτήσει, για πρώτη φορά, τοπικά πολεοδομικά σχέδια, παντού. Αυτό, θα λύσει το μεγάλο πρόβλημα που οδηγεί τους επιχειρηματίες στην αβεβαιότητα ή στο Συμβούλιο Επικρατείας. Δύο αιώνες από τη σύσταση του ελληνικού Κράτους και δεν έχουμε ολοκληρωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό. Επιτέλους θα αποκτήσουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης», υπογράμμισε.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin