Image default
Ευρώπη

ΗΠΑ: Με στάση πληρωμών προειδοποίησε η Γέλεν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χρεοκοπία ήδη από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με προειδοποίηση που έστειλε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στο Κογκρέσο τη Δευτέρα.

Η Τζάνετ Γέλεν απέστειλε επιστολή προς τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, αναφέροντας «η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα μπορούμε πλέον να εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις της κυβέρνησης στις αρχές Ιουνίου και ενδεχομένως από την 1η Ιουνίου».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προειδοποίησε επίσης τη Δευτέρα ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος οι ΗΠΑ να ξεμείνουν από κεφάλαια στις αρχές Ιουνίου λόγω των χαμηλότερων από το αναμενόμενο φορολογικών εσόδων και των αυξημένων δαπανών.

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δανειστούν 726 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του τριμήνου Απριλίου-Ιουνίου του 2023, 449 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Οι ΗΠΑ πρέπει να αναλάβουν το επιπλέον χρέος για να πληρώσουν προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο.

Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι θα συναντηθούν εκτάκτως στις 9 Μαΐου, ώστε να ενεργήσουν άμεσα και χωρίς όρους για να αυξηθεί το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους και να αποτραπεί ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών.

Ενώ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιέζει για αύξηση του ανώτατου ορίου χωρίς διαπραγμάτευση, όπως συνέβαινε τακτικά στο παρελθόν, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισαν νομοσχέδιο που περιλαμβάνει περικοπές δαπανών με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου χρέους.

Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων επιδιώκει να περικόψει τις δαπάνες σε διάφορους τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη και τα φορολογικά κίνητρα για την ηλιακή ενέργεια. Το νομοσχέδιο στοχεύει στη μείωση των δαπανών κατά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικα αρθρα

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin