Image default
Ευρώπη

Ρωσία: Τι «εξοβέλισε» την ρουπία από τις απευθείας συναλλαγές με την Ινδία

Ινδία και Ρωσία σταμάτησαν τις τις προσπάθειες να διευθετήσουν το διμερές εμπόριό τους σε ρουπίες, αφού μήνες διαπραγματεύσεων απέτυχαν να πείσουν τη Μόσχα να διατηρήσει το Ινδικό νόμισμα στα ταμεία της, δήλωσαν στο Reuters δύο Ινδοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι

H εξέλιξη αυτή συνιστά σημαντικό πλήγμα για τους Ινδούς εισαγωγείς φθηνού πετρελαίου και άνθρακα από τη Ρωσία, οι οποίοι ανέμεναν έναν μόνιμο μηχανισμό πληρωμών σε ρουπίες που θα βοηθούσε στη μείωση του κόστους μετατροπής του νομίσματος.

Η Μόσχα εκτιμά ότι θα κατέληγε σε ετήσιο υπεραπόθεμα ρουπίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν λειτουργούσε ένας τέτοιος μηχανισμός, κάτι που δεν είναι «επιθυμητό», δήλωσε στο Reuters Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας και οι ρωσικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για σχόλια.

Τα μειονεκτήματα

Τα μειονεκτήματα για την ρουπία είναι πως δεν είναι εύκολα ανταλλάξιμη ενώ το ποσοστό της Ινδίας στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών είναι μόλις περίπου 2%.

Η Ινδία άρχισε να διερευνά τη δυνατότητα μηχανισμού διακανονισμού σε ρουπίες με τη Ρωσία αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η Ρωσία δεν επιθυμεί να κατέχει ρουπίες και θέλει να πληρώνεται σε κινεζικά γιουάν ή άλλα νομίσματα, δήλωσε δεύτερος Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.

“Δεν θέλουμε να πιέσουμε άλλο. Απλώς δεν λειτούργησε. Η Ινδία έχει προσπαθήσει τα πάντα για να πετύχει συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε”, δήλωσε τρίτη πηγή που έχει άμεση γνώση των εξελίξεων.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, οι εισαγωγές της Ινδίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν σε 51,3 δισ. δολάρια μέχρι τις 5 Απριλίου, από 10,6 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Το εμπόριο με τη Ρωσία συνεχίζεται παρά τις κυρώσεις και τα προβλήματα με τις πληρωμές

Μέσω Κίνας και άλλων, τρίτων χωρών

“Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε κάποιες πληρωμές σε ντιρχάμ ( σσ: το νόμισμα των ΗΑΕ) και κάποια άλλα νομίσματα, αλλά η πλειονότητα εξακολουθεί να γίνεται σε δολάρια”, δήλωσε ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

“Χρησιμοποιούνται επίσης τρίτες χώρες. Δεν υπάρχει απαγόρευση για συναλλαγές με άλλες χώρες μέσω του SWIFT. Έτσι, οι πληρωμές γίνονται σε μια τρίτη χώρα η οποία τις δρομολογεί ή τις συμψηφίζει  με τις συναλλαγές τους με τη Ρωσία”, δήλωσε ο άλλος αξιωματούχος.

Σχετικά με το αν τα χρήματα διακινούνται επίσης μέσω της Κίνας, ο αξιωματούχος είπε: “Ναι, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας”.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin