Image default
Οικονομία

Τα αιτήματα της ΕΚΠΟΙΖΩ στα κόμματα για την προστασία των καταναλωτών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη νέα κυβέρνηση «να λάβει μέτρα προστασίας του καταναλωτή, διαμορφώνοντας πολύπλευρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Υπόμνημα προς τα κόμματα και τους υποψήφιους βουλευτές, ενόψει της κάλπης της 21ης Μαΐου, απέστειλε η ΕΚΠΟΙΖΩ, με στόχο την «αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των καταναλωτών».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί τη νέα κυβέρνηση «να λάβει μέτρα προστασίας του καταναλωτή, διαμορφώνοντας πολύπλευρη και μακροπρόθεσμη στρατηγική, με αυστηρή εφαρμογή της, δίνοντας προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα και όχι σε σκοπιμότητες οικονομικού ή πολιτικού χαρακτήρα».

Οι προτάσεις

Οι σημαντικότερες προτάσεις για να μην υποβαθμίζονται τα δικαιώματα των καταναλωτών, όπως αναφέρεται, αφορούν τα εξής:

  • Χρηματοοικονομικά – Αντιμετώπιση της Υπερχρέωσης – Προστασία κύριας κατοικίας, με κυριότερα σημεία την επαναφορά επικαιροποιημένου του ν. Κατσέλη, τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων με διαγραφές και με γνώμονα το εισόδημα και την αξιοπρεπή διαβίωση, την ανταπόδοση στους συνεπείς δανειολήπτες και την υποχρεωτική εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας από τις Τράπεζες και τα Funds.
  • Ενέργεια, με έμφαση στην επιβολή της διαφάνειας στις αναπροσαρμογές των τιμολογίων, την απόσχιση των περιττών χρεώσεων από τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Τρόφιμα – Διατροφή, ειδικότερα τη μείωση ή και αναστολή του ΦΠΑ σε βασικά είδη, την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και δη της παιδικής, την εφαρμογή διαιτητικών οδηγιών ανά ηλικιακή ομάδα, την προαγωγή της Μεσογειακής και γενικότερα της υγιεινότερης διατροφής.
  • γεία, αναφορικά κυρίως στην ενίσχυση της πρόσβασης στα φάρμακα, της προληπτικής ιατρικής και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Άλλοι τομείς αφορούν το περιβάλλον, την εκπαίδευση και την ασφάλεια των καταναλωτών. Στο υπόμνημα τονίζονται, ακόμη, η διαρκής υποβάθμιση της προστασίας του καταναλωτή, η ουσιαστική έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αναβάθμισή της, αλλά και ο ρόλος της εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στους θεσμούς, σε μια επιτυχή οικονομική πορεία που δεν αφήνει κανέναν πίσω.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin