Image default
Οικονομία

Τι θα γίνει με τα επιτόκια της Fed – Οι εκτιμήσεις από Standard Chartered και Βarclays

Τις εκτιμήσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια της Fed, μοιράζονται η Standard Chartered και η Βarclays. Το εύρος των επιτοκίων διαμορφώνεται στο 5% – 5,25%, το υψηλότερο εύρος από τον Αύγουστο του 2007.

Τις εκτιμήσεις τους για το τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια της Fed, μετά τη 10η συνεχόμενη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022 (0,25% στην τελευταία), μοιράζονται η Standard Chartered και η Βarclays.

Με την πρόσφατη αύξηση, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% – 5,25% και πρόκειται για το υψηλότερο εύρος από τον Αύγουστο του 2007, με τα στοιχήματα για «πάγωμα» των ανόδων να κερδίζουν έδαφος, όμως ο πρόεδρος, Τζερόμ Πάουελ ήταν προσεκτικός στις διατυπώσεις του, εν μέσω τραπεζικής κρίσης και φόβων ύφεσης, με πολλούς επενδυτές να χαρακτηρίζουν τις τοποθετήσεις τους ως «γερακίσιες».

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γουίντερς, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Standard Chartered, η Fed είναι έτοιμη να σταματήσει προσωρινά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη δουλειά της. Όπως εκτιμά, η μικρότερη επιτοκιακή άνοδος «προδίδει» τα σχέδιά της να παραμείνει σταθερή στην πορεία της για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων και στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν έναν απολογισμό των πιο πρόσφατων δεδομένων και του βαθμού στον οποίο οι προσπάθειές τους να τιθασεύσουν την λαίλαπα του πληθωρισμού πετυχαίνουν.

«Νομίζω ότι η Fed σίγουρα θα πάει σε παύση από εδώ. Αλλά πιστεύω ότι πρέπει να δουν εάν οι αριθμοί που έχουν για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί πραγματικά», δήλωσε από το Ντουμπάι τη Δευτέρα. Ιδιαίτερη ανησυχία για τους κεντρικούς τραπεζίτες -τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη- εξακολουθεί να αποτελεί η αύξηση των μισθών, η οποία φοβούνται ότι θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σπιράλ μισθών-τιμών, με υψηλότερους μισθούς να ανεβάζουν τις τιμές και να εντείνουν την ενσωμάτωση του πληθωρισμού, όπως προειδοποίησε.

«Το γεγονός είναι ότι η άνοδος της απασχόλησης εξακολουθεί να είναι αρκετά ισχυρή, η αύξηση των μισθών είναι ακόμα αρκετά ισχυρή. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Επομένως, αν μπορέσουμε να επαναφέρουμε υπό έλεγχο αυτό το κομμάτι, τότε νομίζω ότι η Fed μπορεί να σταματήσει εδώ. Αλλά δεν έχει γίνει ακόμα», υπογράμμισε.

Από την άλλη πλευρά, την πεποίθηση πως η Fed θα κρατήσει πιθανότατα τα επιτόκια σταθερά έως το τέλος του 2023, εξέφρασε η Barclays. «Τα επιτόκια και οι μετοχές στέλνουν αντικρουόμενα σήματα σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Θεωρούμε ότι το “υψηλότερα για περισσότερο” είναι ένα πιο πιθανό σενάριο και επίσης το λιγότερο κακό, καθώς η Fed δύσκολα θα μειώσει τα επιτόκια φέτος εκτός και αν έρθει αντιμέτωπη με μια βαθιά ύφεση ή κάποια κρίση ρευστότητας» τόνισαν οι αναλυτές της Barclays σε σημείωμα προς τους πελάτες. Η Wall Street δίνει αυτή τη στιγμή μόλις 0,7% πιθανότητα να κρατήσει η Fed τα επιτόκια στο 5 με 5,25% για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Σχετικα αρθρα

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

ΕΤαΕ: Πιστωτικές εγγυήσεις έως 4,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

admin