Image default
Ευρώπη

Δικαιώθηκε η Ryanair στην προσφυγή κατά της κρατικής διάσωσης της Lufthansa

Η Ryanair κέρδισε την υπόθεση κατά της κρατικής διάσωσης της Lufthansa το 2020 λόγω της πανδημίας, ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ακύρωσε την Τετάρτη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η αξιολόγησή της περιείχε «πολλά σφάλματα» και ότι ήταν λάθος να θεωρήσει ότι η Lufthansa «δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση στις αγορές για το σύνολο των αναγκών της».

Ο αντίκτυπος της απόφασης για τη Lufthansa θα μπορούσε να είναι σχετικά περιορισμένος, δεδομένου ότι έχει αποπληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και το γερμανικό κράτος έχει πουλήσει το μερίδιό του- αποκομίζοντας κέρδος για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Carsten Spohr. Η Lufthansa αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τη δικαστική απόφαση, λέγοντας ότι θα την εξετάσει πρώτα.

H Ryanair είχε υποστηρίξει πως η απόφαση της Κομισιόν πλήττει τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε., βοηθώντας εταιρείες, οι οποίες πιθανώς να μην μπορούσαν να επιβιώσουν με άλλον τρόπο σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Συνολικά, η Lufthansa έλαβε περίπου 9 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το μεγαλύτερο μέρος από τη Γερμανία, η οποία απέκτησε μερίδιο 20% στον αερομεταφορέα, με συνεισφορές από την Ελβετία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Τον Ιούνιο του 2020 η Κομισιόν είχε εγκρίνει το έκτακτο σχέδιο της Γερμανίας για την στήριξη της Lufthansa, το οποίο προέβλεπε την παροχή κρατικού δανείου 300 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα το 20% των μετοχών, αλλά και την κρατική συμμετοχή με σχεδόν 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Πέραν της υπόθεσης της Lufthansa, η Ryanair κέρδισε και την προσφυγή εναντίον παρόμοιας κρατικής βοήθειας στην σκανδιναβική SAS AB -επίσης το 2020.

– - -

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin