Image default
Οικονομία

ΕΚΤ: Νέο σήμα από Λαγκάρντ για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων – «Έχουμε έδαφος να καλύψουμε»

Το μήνυμα ότι η «μάχη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, απέστειλε εκ νέου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραπέμποντας σε νέες αυξήσεις επιτοκίων. 

Το μήνυμα ότι η «μάχη» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό δεν έχει τελειώσει, απέστειλε εκ νέου η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παραπέμποντας σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, αν και ο πληθωρισμός βρίσκεται πλέον κάτω από το διψήφιο peak του, διαφαίνονται «σημαντικοί ανοδικοί κίνδυνοι» για τις προοπτικές του. Παράλληλα, η Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική όσον αφορά στις πιέσεις που σχετίζονται με τους μισθούς.

«Έχουμε κινηθεί πολύ αποφασιστικά για να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό» επεσήμανε, προσθέτοντας εντούτοις ότι «έχουμε ακόμα έδαφος που πρέπει να καλύψουμε».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ σπεύδουν, τελευταία, να εκπέμψουν «σήματα» για νέες αυξήσεις των επιτοκίων, προτού έλθει η στιγμή για παύση.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ απέστειλε σήμερα σχετικό «σήμα» για περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη: «Θα αυξήσουμε τα επιτόκια με πλήρη αποφασιστικότητα έως ότου υπάρξουν ενδείξεις ότι και ο δομικός πληθωρισμός μειώνεται σε σταθερή βάση» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Χοακίμ Νάγκελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ και επικεφαλής της Bundesbank, σημείωσε μεν ότι «δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων», προσθέτοντας δε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει ενδεχομένως στο τελικό στάδιο του κύκλου σύσφιξης.

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις των επιτοκίων» σημείωσε συγκεκριμένα. «Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Πρέπει να επιμείνουμε» υπογράμμισε.

Παράλληλα, και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο τέλος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει παύση φέτος.

«Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα στο 2023 θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων. Τώρα, εάν θα επιστρέψουμε ποτέ σε μηδενικά επιτόκια. Αυτό δεν το γνωρίζουμε» ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Ημερησία.

Σημειωτέον ότι η πλειοψηφία των οικονομολόγων «βλέπει» ακόμα δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, μετά την τελευταία αύξηση των 25 μονάδων βάσης. Άλλωστε, και μετά την τελευταία της συνεδρίαση η ΕΚΤ εξέπεμψε σήμα για συνέχιση της πολιτικής σύσφιξης, τη στιγμή μάλιστα που η Federal Reserve στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι το τέλος των αυξήσεων βρίσκεται κοντά.

«Έχουμε μία εντολή, η οποία μας αναθέτει έναν στόχο, όχι δύο όπως στην Federal Reserve. Στόχος μας είναι η σταθερότητα των τιμών» σημείωσε η Λαγκάρντ, κάνοντας μνεία στον στόχο μείωσης του πληθωρισμού.

Αυτό, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει αρκετά υψηλότερα του στόχου του 2%, ενώ ο υποκείμενος πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε, τον Απρίλιο, στην πρώτη του πτώση τους τελευταίους δέκα μήνες. Εντούτοις, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με αξιωματούχους της ΕΚΤ να τονίζουν ότι θέλουν να δουν ξεκάθαρη ανατροπή στον δομικό δείκτη, προκειμένου να ανάψουν το «πράσινο φως» για μία παύση.

Ο Μάρτινς Καζάκς, μιλώντας στο - αυτήν την εβδομάδα, επεσήμανε ότι οι επενδυτές κάνουν λάθος να στοιχηματίζουν σε μειώσεις των επιτοκίων φέτος.

  • Διαβάστε ακόμα: Προειδοποιεί ο Καζάκς: Οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ ίσως να μην σταματήσουν τον Ιούλιο

Εν τω μεταξύ, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε ότι στις προβλέψεις της ΕΚΤ δεν περιλαμβάνεται πιθανή ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023.

«Δεν προβλέπουμε ύφεση για το 2023 και είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι φοβόμασταν πριν από έξι μήνες» τόνισε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχει πολλή αβεβαιότητα εκεί έξω, συμπεριλαμβανομένου του τι μέλλει γενέσθαι με τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και κάποιων αναδυόμενων ενδείξεων αδυναμίας στη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα.

Φωτογραφία @associatedpress

Σχετικα αρθρα

Πλημμύρες: 4.850 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν το 50% της προβλεπόμενης κρατικής αρωγής

admin

Η ώρα της εφορίας: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις – Όσα πρέπει να γνωρίζουμε

admin

Έρευνα Focus-Bari: Πιο σφικτό ζωνάρι για το 55% των Ελλήνων τους επόμενους 12 μήνες

admin

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν 21,2 εκατ. ευρώ του 2ου κύκλου της πρώτης αρωγής προς αγρότες

admin

Προς μετωπική σύγκρουση Ευρώπη – Κίνα; Στο επίκεντρο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δημόσιες συμβάσεις

admin

ΥΠΕΘΟ: Διαφάνεια στις παραχωρήσεις αιγιαλών με ελάχιστο τίμημα και ηλεκτρονικές δημοπρασίες

admin

ΥΠΟΙΚ: Το ελάχιστο τίμημα που θα λαμβάνουν Δημόσιο-δήμοι από παραχώρηση αιγιαλού-παραλίας

admin

Δ. Μόσχος (κτηνοτρόφοι): «Β’ και Γ’ διαλογής τα αρνιά που πωλούνται με 10 ευρώ το κιλό, στα σούπερ μάρκετ»

admin

Σταϊκούρας: Η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου είναι σημείο αναφοράς της σύγχρονης Ελλάδας

admin

Financial Times: Tο οικονομικό παράδοξο της Ελλάδας – Ισχυρή ανάπτυξη, αλλά η φτωχότερη στην ΕΕ

admin

Εταιρείες Διαχείρισης: Ούτε μία με πλήρη φάκελο για τη νέα άδεια – Σοβαρά κενά στην εταιρική διακυβέρνηση

admin

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων: Ισχυρές αντιδράσεις στην υπερφορολόγηση του κλάδου

admin