Image default
Ευρώπη

Οι Πρώτες Κυρίες της Ευρώπης στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας

Οι σύζυγοι των Ευρωπαίων ηγετών συγκεντρώθηκαν στο Ζάγκρεμπ την Τετάρτη για να συμμετάσχουν σε σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την έναρξη μιας πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση του αυξανόμενου προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας θα επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής των μελλοντικών γενεών και τη μέση διάρκεια ζωής, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του περιφερειακού γραφείου του ΠΟΥ στην Ευρώπη, Robb Butler, στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

«Αν δεν δράσουμε τώρα, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Αυτό θα επηρεάσει τις οικονομίες μας, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, την ποιότητα ζωής, αλλά και την αναμενόμενη διάρκεια ζωής των παιδιών και των εγγονών μας», ανέφερε ο Butler σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Hina.

Τη συνάντηση φιλοξένησε η δρ Sanja Music Milanovic, σύζυγος του προέδρου της Κροατίας Zoran Milanovic. Είναι γιατρός και ειδική σε θέματα δημόσιας υγείας και παχυσαρκίας και μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου του ΠΟΥ Ευρώπης για την καινοτομία για τις μη μεταδοτικές ασθένειες.

«Σήμερα, δημιουργήσαμε το Δίκτυο Συζύγων Ευρωπαίων Ηγετών, ενωμένοι στην προσπάθειά μας να δρομολογήσουμε ένα πρόγραμμα πρόληψης για αυτό το ολοένα και πιο διαδεδομένο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Μόνο στην Κροατία, η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να συντομεύσει τη μέση διάρκεια ζωής κατά τριάμισι χρόνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τρία χρόνια κατά μέσο όρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Music Milanovic.

Πρόσθεσε ότι περίπου το 35% των παιδιών της Κροατίας βρέθηκε να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα – ένα ανησυχητικά υψηλό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, το μέσο ποσοστό είναι 26%.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν αυτοπροσώπως σύζυγοι δέκα ευρωπαίων πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, μεταξύ των οποίων η βασίλισσα Letizia της Ισπανίας, η σύζυγος του προέδρου της Σερβίας Aleksandar Vucic, Tamara Vucic, και άλλοι. Άλλες έξι πρώτες κυρίες υποστήριξαν την πρωτοβουλία μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, μεταξύ των οποίων η Elke Büdenbender (Γερμανία), η Sabina Mary Higgins (Ιρλανδία), η Michal Herzog (Ισραήλ) και η Emine Erdogan (Τουρκία).

Κατά τη συνάντηση εγκρίθηκε η Διακήρυξη του Ζάγκρεμπ, ένα έγγραφο με το οποίο επεκτείνεται επίσημα η πολιτική υποστήριξη για την καταπολέμηση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη, καθώς και η απόφαση για τη δημιουργία ενός ειδικού ευρωπαϊκού κέντρου που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας στην ήπειρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας, μέχρι το 2035 θα υπάρχουν περίπου 17 εκατομμύρια αγόρια και 11 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 5-19 ετών που θα ζουν με παχυσαρκία στην Ευρώπη, ενώ το κόστος των προβλημάτων που απορρέουν από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες αναμένεται να διογκωθεί σε περίπου 730 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η παχυσαρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των κυριότερων αιτιών θανάτου και αναπηρίας στην Ευρώπη.

«Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι προκαλούν περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 13% της συνολικής θνησιμότητας. Η παχυσαρκία θεωρείται επίσης αιτία τουλάχιστον 13 διαφορετικών τύπων καρκίνου και είναι πιθανό να ευθύνεται άμεσα για τουλάχιστον 200.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου ετησίως σε ολόκληρη την [ευρωπαϊκή] περιοχή», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η καταπολέμηση των ποσοστών παχυσαρκίας θα πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά στοιχεία – πρόληψη μέσω της προώθησης της υγιεινής διατροφής, ρύθμιση μέσω της φορολόγησης των ζαχαρούχων ποτών και του περιορισμού της πρόσβασης των παιδιών σε ανθυγιεινά τρόφιμα- και προώθηση της σωματικής δραστηριότητας.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin