Image default
Ευρώπη

Πίσω από τη δολοφονία του ταλαντούχου προγραμματιστή Μπομπ Λι: Κοκαΐνη, κεταμίνη και σκοτεινά πάρτι

Στους κύκλους των πλουσίων της Βay Area είναι γνωστή ως «The Lifestyle»-  μια underground σκηνή πάρτι με χρήση ναρκωτικών και περιστασιακό σεξ.

Ο Μπομπ Λι, ένα από τα πιο επιτυχημένα στελέχη στον χώρο της τεχνολογίας, ήταν θαμώνας. Το ίδιο και η Καζάρ Μομενί, σύζυγος διακεκριμένου πλαστικού χειρουργού, σύμφωνα με πηγές, που επικαλείται η Wall Street Journal.

Το απόγευμα της 3ης Απριλίου το πάρτι πήρε σκοτεινή τροπή. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς του Σαν Φρανσίσκο, ο μεγαλύτερος αδερφός της Μομενί συνάντησε τον Λι και άρχισε να τον ρωτάει για εκείνη. Έπαιρνε ναρκωτικά ή έκανε κάτι άλλο ακατάλληλο; Ήθελε να μάθει. Ώρες αργότερα ο Νίμα Μομενί μαχαίρωσε τον Λι με ένα κουζινομάχαιρο και τον άφησε στον δρόμο, όπου πέθανε από αιμορραγία, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Μομενί που συνελήφθη ως ύποπτος για ανθρωποκτονία έχει προφυλακιστεί. Σκοπεύει να δηλώσει αθώος, είπε ο δικηγόρος του.

Ο θάνατος του Λι έχει συγκλονίσει το Σαν Φρανσίσκο και τον κόσμο της τεχνολογίας. Αρχικά θεωρήθηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Έλον Μασκ, ως σύμπτωμα της αυξανόμενης βίας και εγκληματικότητας στους δρόμους της πόλης. Τελικά η αλήθεια φαίνεται να είναι πιο σοκαριστική. «Έχει να κάνει με μια συμπεριφορά ρίσκου στα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας της Bay Area, που τροφοδοτείται από κοκαΐνη» σχολιάζει η WSJ.

H σκηνή του πάρτι διέπεται από έναν άγραφο κώδικα συμπεριφοράς, λέει ο Ντέβον Μάγιερς, φίλος του Λι που τον είδε λίγες μέρες πριν πεθάνει. «Υπάρχει ακόμα κατανόηση της συναίνεσης και των ορίων», είπε, προσθέτοντας ότι, αν κάποιος μεθύσει και ξεπεράσει τα όρια, «αφορίζεται».

Το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας βασίστηκε σε συνεντεύξεις με φίλους, συναδέλφους και γνωστούς του Λι και της οικογένειας Μομενί καθώς και σε αρχεία που κυκλοφόρησαν από κρατικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του Εισαγγελέα.

Ο Μομενί, που κατηγορείται ότι δολόφονησε τον Λι, ήταν γνωστό ότι έκανε χρήση ναρκωτικών ο ίδιος, αλλά δεν θεωρούνταν μέρος του πλήθους της ελίτ. Διηύθυνε μια συμβουλευτική εταιρεία πληροφορικής από μια σοφίτα στο Emeryville, μια μικρή πόλη απέναντι από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο. Τα δημόσια αρχεία δίνουν μια εικόνα μιας προβληματικής επιχείρησης. Γνωστοί τον περιγράφουν ως απόμακρο και εσωστρεφή, σε αντίθεση με την πλούσια και λαμπερή αδερφή του.

Ενώ οι εισαγγελείς ανέφεραν απλώς ότι ο Λι και η Μομενί είχαν συναντηθεί κάποιες φορές στο παρελθόν, η κοινή ιστορία του θύματος με την οικογένεια Μομενί είναι πιο βαθιά. Οι φίλοι του Λι λένε ότι είχε ελεύθερη σχέση με την 37χρονη Μομενί. Πριν από περίπου 3 χρόνια ο 43χρονος είχε σχέση με μία άλλη γυναίκα, η οποία έβγαινε παλαιότερα με τον Νίμα Μομενί.

Οι εισαγγελείς δεν έχουν δώσει κίνητρο για το φερόμενο έγκλημά του. Η δικηγόρος του, Πόλα Κάνι, είπε: «Η ομάδα μου και εγώ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να διερευνήσουμε όλες τις πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης και τα γεγονότα των εβδομάδων που προηγήθηκαν του συμβάντος».

Η Μέρι Μακναμαρα και ο Εντ Σουάνσον δικηγόροι της Καζάρ Μομενί ανέφεραν σε γραπτή δήλωσή τους, «Υπάρχουν πολλές φήμες που κυκλοφορούν γύρω από αυτή την υπόθεση, πολλές από αυτές αναληθείς», προσθέτοντας: «Η κα. Η Μομενί αγαπά και στηρίζει τον αδερφό της. Αυτό που συνέβη εδώ είναι μια τραγωδία και η κ. Μομενί είναι βαθιά λυπημένη για τα δεινά της οικογένειας Λι καθώς αντιμετωπίζουν την τρομερή απώλειά τους».

Μερικοί από τους φίλους του Λι λένε ότι είχαν ανησυχήσει τους τελευταίους μήνες. Η Ντάνα Γουόγκνερ, πρώην διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας πληρωμών Square, τώρα γνωστής ως Block, είπε ότι ο Λι ήταν δημιουργικός και περιπετειώδης, πιστός στους φίλους του και «έβλεπε το καλύτερο σε όλους».

Ο Λι εξακολουθούσε να έχει πολύ φιλικές σχέσεις και με την εν διαστάσει σύζυγό του, Κρίστα Λι. Αν και είχε μετακομίσει στο Μαϊάμι με τον πατέρα του, επέστρεφε τακτικά στο Σαν Φρανσίσκο για να επισκεφτεί τα δύο έφηβα παιδιά του, τους Ντάνι και Σκάουτ, που πήραν τα ονόματά τους από τους χαρακτήρες των “Atlas Shrugged” και “To Kill A Mockingbird”. Η οικογένεια μάλιστα είχε προγραμματίσει ένα ταξίδι μαζί στην Ιαπωνία τον Αύγουστο.

«Ήταν ευγενικός και γενναιόδωρος – έβλεπε τα καλά σε όλους», είπε η κυρία Λι σε συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι έστελναν μηνύματα κάθε μέρα. Αμφισβήτησε ότι ο κύριος Λι σύχναζε σε πάρτι με ναρκωτικά και είπε ότι δεν έχει ακούσει ποτέ τον όρο «The Lifestyle».

«Ήταν αφοσιωμένος πατέρας. Ήταν πιο ώριμος από αυτό», είπε. Το χειρότερο που υποψιαζόταν η ίδια ήταν πως ο Λι μπορεί να έπαιρνε μικροδόσεις κεταμίνης ως θεραπεία για την κατάθλιψη.

Ταλαντούχος προγραμματιστής, αγαπητός σε όλους

Ο Λι ήταν ένας λαμπρός προγραμματιστής υπολογιστών. Ένα από τα πρώτα του επιτεύγματα, ενώ ήταν στο Southeast Missouri State University, ήταν να δημιουργήσει κώδικα που νίκησε ένα ύπουλο bug, μια προσπάθεια που αργότερα ονομάστηκε «Code Red Vigilante».

Εργάστηκε στην Google και βοήθησε στη συγγραφή του κώδικα για το λειτουργικό σύστημα Android. Αργότερα, διορίστηκε επικεφαλής τεχνολογίας της Square, όπου βοήθησε στο σχεδιασμό της δημοφιλoύς Cash App της εταιρείας. Αποχώρησε από την εταιρεία το 2014.

Ήταν επενδυτής στην SpaceX, την εταιρεία του Έλον Μασκ και την Figma, την επιχείρηση συνεργασίας λογισμικού που εξαγοράστηκε από την Adobe για 20 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Τη στιγμή του θανάτου του, εργαζόταν ως Chief Product Officer για μια startup κρυπτονομισμάτων, την MobileCoin. Οι φίλοι περιέγραψαν τον Λι ως πολυεκατομμυριούχο, αλλά η αξία της περιουσίας του δεν ήταν γνωστή.

Ο Λι αγαπούσε επίσης τα σπορ και ήταν πάντα χαμογελαστός, όπως λένε οι φίλοι του. Κρατούσε μια λίστα με 20 στενούς φίλους στο τηλέφωνό του, για να του υπενθυμίζει να τους κάνει check in τακτικά, μόνο και μόνο για να δει πώς τα πάνε.

Ο Λι ήταν σοβαρός για τη δουλειά του στον κλάδο της τεχνολογίας, αλλά ήταν επίσης αφοσιωμένος στη διασκέδαση. Έπαιρνε έκσταση, κεταμίνη, κοκαΐνη και παρακολουθούσε ολονύχτια ρέιβ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Club Audio στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι φίλοι του στη WSJ. Οι ουσίες αυτές βρέθηκαν στον οργανισμό του και στη νεκροψία.

Σχετικα αρθρα

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin

Καπιταλιστικά ρήγματα στην κομμουνιστική Κούβα

admin

Πού επενδύει το «χρυσό» 0,001%, του κόσμου;

admin

Γεν: Ενισχύεται σημαντικά μετά από παρεμβάσεις της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας

admin

Τελικό «πράσινο φως των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σύμφωνο Σταθερότητας

admin

Φόρους 800 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσαν δυτικές τράπεζες που παραμένουν στη Ρωσία

admin

Γερμανία: Δικάζονται οι ύποπτοι για την υπόθεση Reichsbuerger με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας

admin

Πυρά κατά Μακρόν λόγω πρότασης για «ανοιχτή συζήτηση» για την πυρηνική αποτροπή

admin

Pfizergate: Βελγικό δικαστήριο σε σύγκρουση με την εισαγγελία της ΕΕ για τις αρμοδιότητες

admin

Έκκληση στους Λετονούς να μετατρέψουν τα υπόγεια σε καταφύγια αεράμυνας

admin

Ανησυχία στην Ιταλία για την «προσωρινή διαχείριση» της Ariston Thermo Group από την Gazprom

admin