Image default
Οικονομία

Morgan Stanley: Έντονες διακυμάνσεις στις αγορές από τη διαμάχη για το χρέος των ΗΠΑ

Η συζήτηση γύρω από την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ θα πυροδοτήσει ορισμένες έντονες διακυμάνσεις στις αγορές, σύμφωνα με τον Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley.

Ο Μάικλ Ουίλσον της Morgan Stanley εκτιμά ότι η συζήτηση γύρω από την αύξηση του ορίου δανεισμού των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ θα πυροδοτήσει ορισμένες έντονες διακυμάνσεις στις αγορές.

Oι περισσότεροι πελάτες της αμερικανικής τράπεζας «πιστεύουν ότι το θέμα τελικά θα επιλυθεί, αλλά όχι χωρίς κάποια βραχυπρόθεσμη αστάθεια», έγραψε ο αναλυτής σύμφωνα με το - προσθέτοντας ότι πολλοί χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως lose – lose για τις αγορές.

Ο αναλυτής που προέβλεψε σωστά τη βουτιά της Wall Street το 2022, υπογράμμισε πως ακόμα και αν το ανώτατο όριο χρέους αυξηθεί πριν από τη λεγόμενη X-date (την ημέρα που θα ξεμείνουν από μετρητά οι ΗΠΑ) αυτό θα μπορούσε πιθανώς να περιορίσει τη ρευστότητα και να οδηγήσει τον S&P 500 σε πτωτική πορεία, δεδομένης της ευαισθησίας που έχει δείξει στις μεταβολές ρευστότητας στην πρόσφατη ιστορία.

  • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το «όριο» του χρέους στις ΗΠΑ, το ενδεχόμενο συμφωνίας και η ύφεση

Μία χρεοκοπία των ΗΠΑ θα μπορούσε να πυροδοτήσει sell-off στην αγορά, απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού και να επιφέρει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία ανάλογο με το κραχ του 2008. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων αντιπαραθέσεων για το ανώτατο όριο χρέους, αναλύσεις της Morgan Stanley έδειξαν ότι οι εταιρείες της ενέργειας και κοινής ωφελείας εμφάνισαν τις υψηλότερες επιδόσεις, ενώ η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και εταιρείες υψηλών μερισμάτων αναδείχθηκαν πρωταγωνίστριες μετά την επίλυση του ζητήματος.

Σε κάθε περίπτωση, το αδιέξοδο για το χρέος δεν έχει δείξει προς ώρας να έχει επιπτώσεις στην Wall Street, με τους επενδυτές να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία μέχρι στιγμής είναι αρκετά καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, όμως ο Γουίλσον δεν πείθεται, εν μέσω και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

«Κάτω από την επιφάνεια, η αγορά ξεκάθαρα – προετοιμάζεται για περαιτέρω απογοητευτικά νέα τόσο στο μέτωπο των μάκρο όσο και στα εταιρικά κέρδη, που οφείλεται στην απροθυμία των επενδυτών να εμπιστευθούν κλάδους όπως οι περιφερειακές τράπεζες και οι εταιρείες κυκλικής οικονομίας, ελέω της υποαπόδοσής τους το τελευταίο διάστημα» διαμηνύει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος της Βουλής Κέβιν Μακάρθι έχουν εγκλωβιστεί εδώ και μήνες σε μία «μονομαχία» για τον προϋπολογισμό, ενώ θα συναντηθούν ξανά αύριο Τρίτη για να συζητήσουν το θέμα.

Σχετικα αρθρα

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

admin

ΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά

admin

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

admin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

admin

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin