Image default
Οικονομία

«Επέστρεψαν οι ξένοι επενδυτές» – Σε υψηλό σχεδόν 33 ετών οι μετοχές στην Ιαπωνία

«Ανακάμπτει η αγορά μετοχών στην Ιαπωνία», τονίζει η Societe Generale στην Ασία – Ράλι προβλέπει η Goldman Sachs.

Ο Topix της Ιαπωνίας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Αύγουστο του 1990, το πρωί της Τετάρτης, ένα σημάδι που μαρτυρά ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν επιστρέψει. Αναλυτικότερα, ο Topix έχει ενισχυθεί περισσότερο από 6% το 2023, έχοντας αφήσει πίσω του, τους υπόλοιπους «παίκτες» από τα ασιατικά χρηματιστήρια. Των κερδών ηγούνται οι επιχειρήσεις από τους κλάδους της κοινής ωφέλειας και της τεχνολογίας. Οι μετοχές των Tokyo Electron, Oriental Land, Softbank Group, Sony και Nintendo ήταν μεταξύ των πιο κερδισμένων το πρωί της Τετάρτης.

«Οι ξένοι επενδυτές επέστρεψαν – κάτι που δείχνει την ανάκαμψη της αγοράς μετοχών στην Ιαπωνία», τόνισαν οι αναλυτές της Societe Generale στην Ασία. Μάλιστα, αποκάλυψαν ότι οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν ιαπωνικές μετοχές αξίας 15,4 δισ. δολ. τον Απρίλιο. Ο επίσης ιαπωνικός Nikkei 225 άγγιξε υψηλό 2,5 ετών (από τον Νοέμβριο του 2021), με επικεφαλής τις μετοχές των NSK, Mitsubishi και Nippon Sheet Glass.

Ώθηση στις ιαπωνικές μετοχές έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ που αύξησε τα ποσοστά του σε διάφορες εταιρείες και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή του σε αυτές, ενώ το πρόσφατο ταξίδι του στην χώρα για να συναντηθεί με τις εμπορικές επιχειρήσεις θεωρήθηκε το αποκορύφωμα για επενδύσεις στην Ιαπωνία.

«Πιστεύω ότι οι κύριοι κίνδυνοι για τις ιαπωνικές μετοχές προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες όπως το πρόβλημα του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ, ο κίνδυνος ύφεσης και η γεωπολιτική αστάθεια» υπογράμμισε ο Καζουνόρι Τατέμπε της Goldman Sachs που βλέπει ράλι για τις ιαπωνικές μετοχές. «Υπάρχουν σταθερά θεμελιώδη μεγέθη σε σύγκριση με τις μετοχές στις αγορές του εξωτερικού και οι προσδοκίες για διαρθρωτικές αλλαγές/μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να ωθήσουν τις ιαπωνικές μετοχές ακόμη περισσότερο», υπογράμμισε.

Το ιαπωνικό γεν διαπραγματεύτηκε σε ελαφρώς ασθενέστερα επίπεδα στα 136,43 έναντι του δολαρίου την Τετάρτη. Παράλληλα, αναλυτές της SocGen εκτιμούν ότι η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής της BOJ πιθανότατα θα είναι μια «πολύ αργή διαδικασία» χωρίς να είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί με τα επιτόκια.

Σχετικα αρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

admin

Τα… μυστικά για κούρεμα φορο-προστίμων

admin

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αυστηρό ποινολόγιο για «ξεχασιάρηδες» και ανακριβείς

admin

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 – «Βουτιά» 42% στο αέριο

admin

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin