Image default
Αγορές

Το «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές

Το «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, ένα ζήτημα το οποίο εάν δεν διευθετηθεί, ενδέχεται να οδηγήσει σε χρεοκοπία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες με τους ηγέτες του Κογκρέσου για την αύξηση του ορίου χρέους της χώρας αργότερα αυτή την εβδομάδα, με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι να δεσμεύεται ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την χρεοκοπία.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές διαπραγματεύονται σε στενό εύρος τιμών εντός του Μαΐου, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές για τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά επιτόκια, αλλά και τον κίνδυνο της προαναφερθείσας χρεοκοπίας. Στη συνεδρίαση της Τετάρτης (17/5), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,15% και έκλεισε στις 463,98 μονάδες, με μια σειρά από κλάδους όπως τα τρόφιμα και ποτά, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και το real estate να κλείνουν επίσης με απώλειες.

Στη Γερμανία ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,34% στις 15.951,30 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 0,22% στις 9.211,60 μονάδες, ενώ αντίθετα στην Βρετανία ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,36% στις 7.723,23 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 έχασε 0,09% στις 7.399,44 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% στις 27.196,46 μονάδες.

Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 3,8% καθώς οι προβλέψεις της γερμανικής τράπεζας για τα καθαρά έσοδα από τόκους το 2023 ήταν κατώτερες από τις προσδοκίες των αναλυτών. Από την άλλη πλευρά, η UBS σημείωσε άνοδο 1,1% καθώς ναι μεν η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει οικονομικό πλήγμα περίπου 17 δισ. δολαρίων από την εξαγορά της Credit Suisse, αλλά εκτίμησε επίσης ένα εφάπαξ κέρδος από τη λεγόμενη «αρνητική υπεραξία» ύψους 34,8 δισ. δολαρίων.

Τέλος, η γερμανική Siemens κινήθηκε ανοδικά κατά 2,6% μετά την αύξηση των πωλήσεων και των κερδών του ομίλου για ολόκληρο το έτος.

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Σχετικα αρθρα

    Ανακτούν δυναμική οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Ισχυρά κέρδη στις ασιατικές αγορές-Αμετάβλητα τα επιτόκια από τη BOJ

    admin

    Απώλειες στη Wall Street- «Αγκάθια» το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός

    admin

    Διόρθωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εξαίρεση το Λονδίνο

    admin

    Στο «κόκκινο» η Wall Street-Βαρίδια τα μάκρο και η Meta

    admin

    Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

    admin

    «Σκαμπανεβάσματα» για τον Nikkei με τα βλέμματα στην BOJ

    admin

    Οριακές μεταβολές στη Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

    admin

    Χάνεται το momentum στις Ευρωαγορές- Στο κόκκινο τα κυριότερα χρηματιστήρια

    admin

    Επεκτείνονται τα κέρδη του Nasdaq- Ράλι 12% για την Tesla

    admin

    «Χτίζουν» πάνω στο θετικό μομέντουμ οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    admin

    Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια – Ποιοι δείκτες ξεχώρισαν

    admin