Image default
Οικονομία

Eurostat: Η Ελλάδα είχε τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ τον Απρίλιο

Ορατή η βραδύτερη άνοδος των πληθωριστικών πιέσεων στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Στο +4,5% στην πατρίδα μας τον Απρίλιο όταν στην ΕΕ είναι στο 8,1% και στην Ευρωζώνη στο +7%.

Την πέμπτη βραδύτερη άνοδο του πληθωρισμού στην ΕΕ κατέγραψε τον Απρίλιο η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αποτυπώνοντας την αποκλιμάκωση των πιέσεων στη χώρα μας συγκριτικά με άλλα κράτη – μέλη.

Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,5%, επιβεβαιώνοντας την αρχική μέτρηση όταν στην Ευρωζώνη άγγιξε το 7,0% τον Απρίλιο του 2023, από 6,9% τον Μάρτιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 7,4%. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανήλθε σε 8,1% τον Απρίλιο του 2023, από 8,3% τον Μάρτιο. Τον ίδιο μήνα του 2022 ήταν 8,1%.

Στην Ευρωζώνη, ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων- διαμορφώθηκε στο 5,6%, όπως στην αρχική μέτρηση και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών. Υπενθυμίζεται πως τόσο ο γενικός όσο και ο δομικός πληθωρισμός κινείται πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα χαμηλότερα ποσοστά πλην της Ελλάδας καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,7%), στο Βέλγιο (3,3%), στην Ισπανία (3,8%) και στην Κύπρο (3,9%). Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στην Ουγγαρία (24,5%), τη Λετονία (15,0%) και την Τσεχία (14,3%).

Συνολικά και σε σύγκριση με τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός υποχώρησε σε 22 κράτη μέλη και αυξήθηκε σε πέντε. Τον Απρίλιο, η μεγαλύτερη συμβολή στην ενίσχυση της πληθωριστικής «λαίλαπας» στην Ευρωζώνη προήλθε από τα τρόφιμα-αλκοόλ και καπνικά προϊόντα (+2,75%), τις υπηρεσίες (+2,21%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,62%). Σημειώνεται πως τα προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Μάιο θα δημοσιευτούν από την Eurostat την 1η Ιουνίου.

Σχετικα αρθρα

Ρεύμα: Τα μερίδια των προμηθευτών τον Απρίλιο – 11 ώρες με αρνητικές τιμές χονδρικής

admin

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

admin

Goldman Sachs: Το τέλος της στασιμότητας στην Ευρωζώνη – Τα σενάρια για την ΕΚΤ

admin

ΒΟΕ: Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Fed προϊδεάζει για μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Influencers: Σκληρή μάχη για την παγκόσμια πίτα των 21 δισ. ευρώ

admin

Εξαγωγές, τουρισμός, Ταμείο Ανάκαμψης οδηγούν σε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης

admin

Ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών αυξάνεται τον Μάιο

admin

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Τέλος χρόνου για το πρόγραμμα – Έως 15 Μαΐου οι αιτήσεις

admin

Τι θα συμβεί αν η Ρωσία κερδίσει στην Ουκρανία; Δείτε τι συμβαίνει στη Γεωργία

admin

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Αέριο: Εντός του μήνα η εμπορική πρεμιέρα της «πύλης» LNG στην Αλεξανδρούπολη

admin

Πληθωρισμός: Τα καλά νέα από τον δομικό δείκτη – Το στοίχημα σε μεταφορές, τουρισμό και τρόφιμα

admin