Image default
Ευρώπη

Απίθανος ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Βουλγαρία, ακόμα και υπό την Γκαμπριέλ

Οι πιθανότητες να μπορέσει η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος Μαρίγια Γκαμπριέλ να σχηματίσει κυβέρνηση στη Βουλγαρία είναι σχεδόν μηδενικές, παρά το γεγονός ότι το κόμμα GERB του Μπόικο Μπορίσοφ την πρότεινε για πρωθυπουργό και της έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τη Δευτέρα.

Η Γκαμπριέλ εγκατέλειψε τη θέση της ως Επίτροπος μετά την απόφαση Μπορίσοφ να την προτείνει για πρωθυπουργό.

«Εάν (η κυβέρνηση) δεν γίνει στην πρώτη εντολή, με αυτά τα αιτήματα των άλλων κομμάτων, δεν θα γίνει στη δεύτερη», ανακοίνωσε ο Μπορίσοφ την Τετάρτη.

Η Γκαμπριέλ έχει προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας για να προτείνει τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο πρέπει στη συνέχεια να ψηφίσει το κοινοβούλιο. Έχει επίσης το δικαίωμα να επιστρέψει την ανεκπλήρωτη εντολή στον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος πρέπει να τη διαβιβάσει στη δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη – PP-DB.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου, τις πέμπτες εκλογές μέσα σε δύο χρόνια. Το κόμμα του Μπορίσοφ, ωστόσο, δεν διαθέτει την πλειοψηφία για ένα ανεξάρτητο υπουργικό συμβούλιο και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δεύτερη δύναμη – τον φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» και «Δημοκρατική Βουλγαρία» (PP-DB).

Για να ικανοποιήσει το PP-DB, η Γκαμπριέλ ανακοίνωσε μάλιστα ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης της θα ζητήσουν πρώτα την αποπομπή του επικεφαλής εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, κάτι στο οποίο επιμένουν εδώ και καιρό ο συνασπισμός PP – DB, κατηγορώντας τον για ανάμειξη στην πολιτική και κατάχρηση της εξουσίας του.

Το PP-DB, ωστόσο, παρέμεινε ανένδοτο ότι δεν θα υποστηρίξει ένα υπουργικό συμβούλιο του GERB, ενώ το σοσιαλιστικό κόμμα BSP φάνηκε ανοιχτό σε συνεργασία με το GERB.

Ωστόσο, ο Γκέσεφ ανέβηκε στο προσκήνιο και έκανε μια δραματική δήλωση τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι κάποιος, δεν κατονόμασε ποιος, ζήτησε την παραίτησή του και εκ μέρους του Μπορίσοφ, του προσφέρθηκε να παραιτηθεί. Ο Γκέσεφ έσκισε επιδεικτικά την παραίτησή του, υπενθύμισε πώς ο Μπορίσοφ είχε κάνει δώρο στον Πούτιν έναν σκύλο και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην έρευνα «Barcelonagate».

Αυτή η έρευνα που σχετίζεται με φερόμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στην οποία εμπλέκεται το όνομα του Μπορίσοφ, ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2020 και εκκρεμεί ακόμη. Ο Γκέσεφ απείλησε επίσης να «καθαρίσει τα πολιτικά σκουπίδια».

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Γκέσεφ, το BSP ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει πλέον το υπουργικό συμβούλιο του GERB.

Την Τετάρτη, ο Μπορίσοφ εξήγησε ότι η ευθύνη για το αίτημα αποπομπής του Γκέσεφ ανήκει στον Γκάμπριελ, αλλά ότι απολαμβάνει την υποστήριξη ολόκληρης της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Χωρίς το PP-DB και το BSP, η Γκαμπριέλ μπορεί να βασιστεί μόνο στο λαϊκιστικό κόμμα ITN και στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας DPS. Και τα δύο αυτά κόμματα δεν έχουν δηλώσει άμεσα ότι θα ψηφίσουν το υπουργικό της συμβούλιο.

Σχετικα αρθρα

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Γερμανία: Η ανεργία στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015

admin

Οι κινεζικές επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου διευρύνουν τη διαφοροποίηση των αγορών τους

admin

Μαρκ Ζάκερμπεργκ: Γιατί έχασε 18 δισ. δολάρια σε μία ημέρα

admin

Κίνα: Τα τρία θεμέλια της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης

admin

Anglo American προς BHP: Χαμηλή η προσφορά, απορρίπτεται

admin