Image default
Ευρώπη

Ιταλία: Τουλάχιστον 13 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι πλημμύρες στη βόρεια ιταλική περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων  και ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ έπληξαν σημαντικά τη γεωργία, δήλωσε την Πέμπτη (18 Μαΐου) ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

Οι καταρρακτώδεις βροχές αυτή την εβδομάδα κατέστρεψαν την ανατολική πλευρά της περιοχής, γνωστή ως Ρομάνια, με έως και 300 κατολισθήσεις, 23 ποτάμια που υπερχείλισαν, περίπου 400 δρόμους που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές και 42 πλημμυρισμένους δήμους.

«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν νέο σεισμό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Εμίλια-Ρομάνια Στέφανο Μπονατσίνι, υπενθυμίζοντας τα σεισμικά γεγονότα που έπληξαν την περιοχή το 2012, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια.

Σημειώνοντας ότι έκτοτε «σχεδόν τα πάντα» έχουν ανοικοδομηθεί, ο Μπονατσίνι είπε: «Αυτή η εμπειρία μας έδειξε ότι μπορεί να γίνει και θα ανοικοδομήσουμε τα πάντα (ξανά), είμαι σίγουρος γι’ αυτό».

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 13 την Πέμπτη, όταν βρέθηκαν άλλα τέσσερα πτώματα. Στη μικρή πόλη Ρούσι δύο άνθρωποι, ηλικίας 73 και 71 ετών, βρέθηκαν νεκροί μαζί στο σπίτι τους, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με την αγροτική ένωση Coldiretti, περισσότερα από 5.000 αγροκτήματα έμειναν κάτω από το νερό στην περιοχή, η οποία περιλαμβάνει τη λεγόμενη «Κοιλάδα των Φρούτων», καθώς και χωράφια με καλαμπόκι και σιτηρά.

«Είχαμε ήδη υπολογίσει ζημιές σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (από εκείνες τις πλημμύρες), οπότε φανταστείτε πόσο θα αυξηθεί το ποσό με τη νέα καταστροφή», δήλωσε ο Μπονατσίνι, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθούν ακριβή στοιχεία.

Οι πλημμύρες είναι το πιο πρόσφατο από μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν πλήξει την Ιταλία τον τελευταίο χρόνο και οι κάποτε εξαιρετικές καταστροφές έγιναν πλέον μέρος της καθημερινότητας.

Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί 20 εκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης, επιπλέον της βοήθειας των 10 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για τις προηγούμενες πλημμύρες πριν από δύο εβδομάδες, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο δύο ανθρώπων.

Η εταιρεία κατασκευής πολυτελών σπορ αυτοκινήτων Ferrari, η οποία εδρεύει στην Εμίλια-Ρομάνια, ανακοίνωσε επίσης δωρεά 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλοί από αυτούς που παρέμειναν σε πλημμυρισμένες περιοχές έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Μία από τις νεκρές παρασύρθηκε από το σπίτι της και ξεβράστηκε σε μια παραλία περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά.

Με τις πλημμύρες να διαταράσσουν τις οδικές και σιδηροδρομικές μεταφορές σε ολόκληρη την περιοχή, τα συνδικάτα των εργαζομένων στα αεροδρόμια συμφώνησαν να αναβάλουν την απεργία που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή, μετά από αίτημα της κυβέρνησης.

Στην πόλη Τσεζένα, η βροχή σταμάτησε και τα νερά υποχώρησαν σε μεγάλο βαθμό, επιτρέποντας στους ντόπιους να αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα λασπωμένα σπίτια τους, όπως έκαναν και το ζευγαρι Μαουρίτσιο Κόλα και Ραφαέλα Ζάνι οι οποίοι πρόλαβαν να διαφύγουν νωρίς την Τετάρτη.

«Αναγκαστήκαμε να πετάξουμε τα πάντα, τίποτα δεν σώθηκε. Το νερό έφτασε μέχρι εδώ. Το κρεβάτι μετακινήθηκε με το νερό», δήλωσε ο Κόλα στο Reuters, ενώ η Ζάνι σκούπισε τα δάκρυά της, θρηνώντας για την απώλεια ενός από τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά της: το γαμήλιο άλμπουμ της.

«Όλες οι αναμνήσεις», είπε ο Κόλα .

«Τελείωσε», πρόσθεσε η Ζάνι.

Το κυριακάτικο γκραν πρι της Φόρμουλα 1 στην Ίμολα, που βρίσκεται κοντά σε πολλές από τις περιοχές που επλήγησαν, ματαιώθηκε, ενώ η συναυλία του Μπρους Σπρίνγκστιν στη Φεράρα την επόμενη Πέμπτη θα διεξαχθεί κανονικά.

Ήταν η δεύτερη φορά αυτό το μήνα που η Εμίλια-Ρομάνια πλήττεται από κακοκαιρία. Οι έντονες βροχοπτώσεις ακολούθησαν μήνες ξηρασίας που είχαν στεγνώσει τη γη, μειώνοντας την ικανότητά της απορρόφησης νερού, δήλωσαν οι μετεωρολόγοι.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin