Image default
Οικονομία

Οίκοι αξιολόγησης: Δίνουν «ψήφο» στη σταθερότητα – Ετοιμάζουν επενδυτική βαθμίδα;

Το αποτέλεσμα των εκλογών μπήκε βεβαίως στο μικροσκόπιο των οίκων αξιολόγησης και των διεθνών αναλυτών.

Κοινή συνισταμένη ήταν η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές της 21η Μαΐου, η «βεβαιότητα» σχηματισμού κυβέρνησης και οι οικονομικές προοπτικές της χώρας μετά την επενδυτική βαθμίδα. Μεγάλο ζητούμενο: Θα δοθεί η επενδυτική βαθμίδα πριν από τις δεύτερες εκλογές;

 Credit positive το αποτέλεσμα

Σε σχόλιο μετά το τέλος των εκλογών προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (θετική προοπτική).

Μια κίνηση που ουσιαστικά «ανοίγει τον δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεων σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα, «η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία.

Με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα για μια ακόμη κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, που θα υποδηλώνει τη συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτική θετική)».

9 Ιουνίου η επόμενη αξιολόγηση

Στις 9 Ιουνίου -πριν από τις δεύτερες εκλογές- στρέφεται η προσοχή των επενδυτών και στην αξιολόγηση του διεθνούς οίκου Fitch Ratings, ο οποίος διατηρεί τη χώρα ένα μόλις βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Ένα λιγότερο εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη χθεσινή αναμέτρηση θα καθιστούσε, σύμφωνα με αναλυτές, πιο απίθανη μια κίνηση τότε, εν αναμονή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου και της σύστασης της νέας κυβέρνησης. Η μεγάλη όμως ανατροπή προχθές δημιουργεί στην αγορά δεύτερες σκέψεις.

Αυτοδυναμία βλέπει η JPMorgan

Από την άλλη πλευρά, η JPMorgan και ο Μάρκος Πρωτόπαππας αναφέρουν ότι στις προχθεσινές εκλογές η Ν.Δ. σημείωσε μεγάλη νίκη, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το εκλογικό αποτέλεσμα υποδηλώνει ότι η Ν.Δ. θα μπορέσει να πετύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές, χάρη στο διαφορετικό εκλογικό σύστημα που θα εφαρμοστεί, το οποίο απονέμει μπόνους σε έδρες στο κόμμα με τις περισσότερες ψήφους.

Σχετικα αρθρα

ΕΚΤ για κόστος στέγασης στην Ευρώπη: Δεύτερη ακριβότερη η Ελλάδα, φθηνότερη η Γερμανία

admin

Δημοσκόπηση Reuters: Η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει την ανάπτυξή της μέχρι το 2025

admin

ΗΠΑ: Υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Απρίλιο

admin

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία τρίμηνων εντόκων τη Μεγάλη Τρίτη

admin

ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»

admin

ΗΠΑ: Στο 2,8 τον Μάρτιο ο αγαπημένος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό

admin

Ανέβασε ρυθμούς η οικοδομική δραστηριότητα – Χωρίς φρένο η άνοδος των τιμών στα οικοδομικά υλικά

admin

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

ΕΤαΕ: Πιστωτικές εγγυήσεις έως 4,5 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση ΜμΕ

admin

Παπαθανάσης: Στο Πρόγραμμα Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας

admin