Image default
Οικονομία

Scope: Οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα απέφερε ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία αναφέρει η Scope Ratings. Τι θα οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα.

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα απέφερε ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, τοποθετώντας το κυβερνών κόμμα σταθερά στην πρώτη θέση και καθιστώντας τον δεύτερο γύρο των εκλογών σχεδόν αναπόφευκτο σε περίπου ένα μήνα, όπως αναφέρει η Scope Ratings, με το αποτέλεσμα να κρίνεται ως credit positive (πιστωτικά θετικό).

Στον δεύτερο γύρο, το μεγαλύτερο κόμμα θα μπορούσε να λάβει ένα «μπόνους» έως και 50 έδρες, αυξάνοντας τη δυναμική της Νέας Δημοκρατίας να διατηρήσει την απόλυτη κοινοβουλευτική της πλειοψηφία. Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν αξιολογείται επί του παρόντος με επενδυτική βαθμίδα, αλλά για να την ανακτήσει για πρώτη φορά από το 2010, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, η συνετή δημοσιονομική στάση και η ενισχυμένη σχέση με την Ευρώπη, αποτελούν τους παράγοντες που στήριξαν τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και θα πρέπει να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

  • Standard & Poor’s: Η συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας

Η χώρα έχει επωφεληθεί από την στήριξη της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας, ωστόσο, απαιτείται μια συνεχής συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες για τη διατήρηση του backstop της ΕΚΤ. Οποιαδήποτε απροσδόκητη επιστροφή σε ένα πιο ταραχώδες πολιτικό περιβάλλον, η μη τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων και η οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πρόσφατη πρόοδο που έχει καταγράφει, όπως τονίζει η Scope.

Η Ελλάδα άντεξε μετά από μια δύσκολη δεκαετία

Τα τελευταία 15 χρόνια, η ελληνική οικονομία υπέστη μια πτώση της παραγωγής κατά 30% από την περίοδο 2008- 2013, λόγω της χρεοκοπίας, των εικασιών της αγοράς για έξοδο από το ευρώ, τα μέτρα λιτότητας, την τραπεζική κρίση και, πιο πρόσφατα, την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία και μια κρίση του κόστους ζωής. Ωστόσο η χώρα έχει επιμείνει, υιοθετώντας φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και αυξάνοντας σημαντικά την επενδυτική και οικονομική ανταγωνιστικότητά της. Η ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής εποπτείας το περασμένο καλοκαίρι αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση.

Η πρόοδος της Ελλάδας αντανακλάται στην τροχιά της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η Scope έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά πέντε βαθμίδες από το «Β-» στο «ΒΒ+» από τότε που την αξιολόγησε για πρώτη φορά τη χώρα το 2017 και ήταν ο πρώτος οίκος που ανέβασε την Ελλάδα σε «απόσταση αναπνοής» από την επενδυτική βαθμίδα, τον Σεπτέμβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο του 2022, η Scope ήταν επίσης ο πρώτος οίκος που αναβάθμισε σε θετική την προοπτική στην αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας.

  • Ισχυρό σήμα από Moody’s μετά τις εκλογές – Credit positive μια νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Σημαντικές οικονομικές προκλήσεις παραμένουν στον ορίζοντα

Στα τέλη του 2022, η τριμηνιαία παραγωγή της Ελλάδας παρέμενε κατά 22% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – αποδεικνύοντας τις οικονομικές προκλήσεις των τελευταίων 15 ετών. Αυτό συμβαίνει παρόλο που η Scope αναβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη από το 1,3% στο2,2% για το 2023 και στο 1,4% για το 2024 (από 2% προηγουμένως) – διατηρώντας την προσδοκία για ισχυρή ανάκαμψη από την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας.

Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28% και αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 10,9% το 2023 και το 2024. Οι μεταρρυθμίσεις ενισχύουν το εμπόριο και τις άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν ανακάμψει στο 95% των προ πανδημίας επιπέδων σύμφωνα με τα στοιχεία του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο οίκος υπενθυμίζει πως τα capital controls άρθηκαν πριν από περισσότερα από τρία χρόνια και το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε από σχεδόν 50% τον Ιούνιο του 2017 στο 8,2%. Ωστόσο, αυτό παραμένει σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ του 1,8%.

Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι αυξημένο, καθώς φτάνει στο 171% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, αν και χαμηλότερα από το υψηλό του 206% το 2020. H Scope προβλέπει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στο 143% του ΑΕΠ έως το 2028 υπό ένα αισιόδοξο σενάριο χωρίς σημαντικές οπισθοδρομήσεις στην ανάκαμψη. Όμως, στις αγορές, το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του Bund έχει υποχωρήσει χαμηλότερα από τις 140 μονάδες βάσης από 295 μονάδες βάσης τον περασμένο Οκτώβριο και 48 μονάδες βάσης χαμηλότερα από αυτό της Ιταλίας η οποία έχει επενδυτική βαθμίδα.

DBRS: Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι κρίσιμοι παράγοντες για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Η Ελλάδα παρουσίασε έναν ισοσκελισμένο πρωτογενή δημοσιονομικό λογαριασμό πέρυσι – ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ωστόσο, επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με το αν θα διατηρηθούν τα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% του ΑΕΠ ετησίως τα επόμενα χρόνια και πόσο ισχυρό θα αποδειχθεί το πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας υπό συνθήκες ελαφρύτερης ευρωπαϊκής δημοσιονομικής εποπτείας και πιο σημαντικής πρόσβασης στις αγορές.

Σχετικα αρθρα

Διπλό πρεσάρισμα Κομισιόν για τα ληξιπρόθεσμα «φέσια» του Δημοσίου

admin

Πληθωρισμός… κρατήσεων στους μισθούς των Ελλήνων

admin

Δημοπρασία 3μηνων εντόκων στις 30 Απριλίου

admin

Παπακυρίλλου: Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μειώνει το κόστος χρηματοδότησης των ΜμΕ

admin

Έρευνα ΕΚΤ: Βελτιώνεται η εικόνα των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

admin

ΤτΕ: Αυξήθηκαν καταθέσεις και δάνεια τον Μάρτιο

admin

ΑΑΔΕ: Στα «δίχτυα» της πάνω από 15.000 φιάλες αλκοολούχων με παραποιημένες συσκευασίες στον Πειραιά

admin

Αύξηση 15,1% για τον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Ιανουάριο

admin

Επιστροφή της καλλιέργειας σουσαμιού για την ανασυγκρότηση της θεσσαλικής γεωργίας

admin

Επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά 36 εκατ. ευρώ για παιδιά που γεννήθηκαν το 2023

admin

ΣΕΤΕ: Επιπλέον φορολογικά βάρη σε τουριστικές επιχειρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο την αναπτυξιακή τροχιά του κλάδου

admin

Πόσο θα είναι το ελάχιστο αντάλλαγμα για παραχωρήσεις αιγιαλών

admin