Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Standard & Poor’s: Η συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της Ελλάδας

Μετά τη Moody’s και η Standard & Poor’s σχολίασε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, που υπαγορεύει μια λαϊκή εντολή για συνέχεια της πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε σχεδόν το 41% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, αλλά ο αμερικανικός οίκος δεν αναμένει προφανώς ότι η επιτυχία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταφραστεί, για την ώρα, σε μια απόλυτη πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, θα προκηρυχθούν δεύτερες εκλογές μέχρι τις αρχές Ιουλίου (πιθανότερη ημερομηνία η 25η Ιουνίου) και θα διεξαχθούν χρησιμοποιώντας το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με ένα «μπόνους» εδρών, το οποίο χαμηλώνει τον πήχη για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας. Παρόλο λοιπόν, που η Νέα Δημοκρατία παραμένει το «φαβορί» στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, εάν αποτύχει να επαναλάβει τη χθεσινή επιτυχία, τα κόμματα θα αναγκαστούν να μπουν σε διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει πως στις 23 Απριλίου, αναθεώρησε το outlook για την Ελλάδα σε θετικό από σταθερό, επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση στο «BB+». Ωστόσο, τονίζει πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την εκτιμώμενη περίοδο που θέτει, έως το 2026. Παράλληλα, οι θετικές αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισήμανε πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, που είναι credit positive (πιστωτικά θετική). Μια κίνηση, που ουσιαστικά «ανοίγει το δρόμο» προς μια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3», από έναν οίκο με μια πιο ετεροχρονισμένη και βραδεία μεταβολή των αξιολογήσεών του σε βάθος χρόνου.

«Ειδικότερα, η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην «υγεία» του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» αναφέρει ο Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody’s και υπεύθυνος για την Ελλάδα.

Σχετικα αρθρα

Τα ψηφιακά εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τις πασχαλινές σας αγορές

admin

Ανάπλαση Βοτανικού/Ελαιώνα: Ποια εταιρεία κέρδισε τις Intrakat – ΤΕΡΝΑ, ΕΚΤΕΡ, Δομική Κρήτης για έργα υποδομών  

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό οδηγούν σε μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

admin

Συνάντηση Ένωσης Τραπεζών με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – Ν. Παππάς: Έρχεται νομοθετική πρόταση για τις τράπεζες

admin

Πώς Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία από ουραγοί έγιναν ηγέτες της Ευρώπης

admin

Πώς 30.000 επιπλέον συνταξιούχοι «ροκανίζουν» 400 εκατ. ευρώ από τα υπερέσοδα

admin

Το νέο αεροδρόμιο του Ντουμπάι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο

admin

Χόλτσμαν: Όχι στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον Ιούλιο

admin

Το Μπαχρέιν αναζητά επενδυτές για αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία

admin

Στα 18,16 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2023

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση κύκλου εργασιών και όγκου στο λιανικό εμπόριο τον Φεβρουάριο

admin

ΤτΕ: Πάνω από 30 εκατ. οι τουρίστες το 2023 – Αύξηση 16,5% στα έσοδα

admin