Image default
Ευρώπη

Απότομη ανακοπή του ράλι των εταιρειών ειδών πολυτελείας- Απώλειες 56 δισ. σε δύο μέρες

Ο κλάδος των πολυτελών ειδών ήταν από τους μεγάλους ευνοημένους φέτος στις αγορές, με τις μετοχές των εταιρειών με είδη πολυτελείας να υπεραποδίδουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο κολοσσός πολυτελών αγαθών LVMH, το ράλι των μετοχών των οποίου διόγκωσε φέτος την περιουσία του ιδιοκτήτη της Μπέρναρντ Αρνό, ο οποίος εκθρόνισε τον Έλον Μασκ από την πρώτη θέση στην κατάταξη με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Όλα αυτά μέχει χθες. Την Τρίτη επικράτησε η απαισιοδοξία στις αγορές και selloff των μετοχών των εταιρειών με είδη πολυτελείας, με τον Αρνό να χάνει 11 δισ. σε μια μέρα και τον κλάδο των ειδών πολυτελείας να καταγράφει ισχυρές απώλειες 30 δισ. δολαρίων. 

Η πτώση των μετοχών αποδίδεται σε δύο παράμετρους. Από τη μία έχουμε την ανησυχία για την πορεία της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, την οποία απειλεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του κορωνοϊού και η πιθανότητα το Πεκίνο να επιβάλλει εκ νέου περιορισμούς. Σημειώνεται ότι η ανοδική πορεία που έχουν σημειώσει φέτοις οι εταιρείες με είδη πολυτελείας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κινεζική ζήτηση προϊόντα πολυτείας. Από την άλλη, την αισιοδοξία ενισχύουν οι ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ.

Το κλίμα ανησυχίας επικράτησε όμως και την Τετάρτη, με τις μετοχές των LVMH, Kering, Hermes International και Burberry Group να υποχωρούν, ανεβάζοντας τις συνολικές απώλειες του κλάδου (στις τελευταίες δύο μέρες δηλαδή) σε περίπου 56 δισ. δολάρια.

«Ο κλάδος των ειδών πολυτελείας μπορεί να επηρεαστεί από την αντίληψη ότι υπάρχουν ορισμένοι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες που λειτουργούν καταλυτικά μετά την ισχυρή πορεία απόδοσης», δήλωσε η Swetha Ramachandran, επικεφαλής διευθυντής του GAM Luxury Brands Fund. Ο κλάδος «παγιδεύεται στη μέση ενός selloff μετοχών ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Η εκτίμηση αυτή βρίσκεται σύμφωνο και τον αναλυτή Luca Solca του Sanford C. Bernstein. «Είναι οι μετοχές που έχουν σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο με διόρθωση προς τα κάτω: Hermes, LVMH, Moncler», είπε.

– - -

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin