Image default
Οικονομία

ΥΠΑΑΤ: Οι πληρωμές αλιέων και εταιρειών υδατοκαλλιέργειας για την ουκρανική κρίση

Αποζημιώσεις σε αλιείς και ιχθυοκαλλιεργητές χορηγήθηκαν, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης στις 2/2/2023, για το  πρόσθετο κόστος που προέκυψε λόγω της διατάραξης της αγοράς από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις επιπτώσεις της στην εφοδιαστική αλυσίδα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας για το χρονικό διάστημα από 24 Φεβρουαρίου 2022 έως 31 Δεκεμβρίου 2022 στο πλαίσιο της δράσης 2 του μέτρου 3.4.3 του ΕΠΑλΘ 2014-2020.

Ειδικότερα, με τις οδηγίες του υπουργού, Γιώργου Γεωργαντά, και του αρμόδιου υφυπουργού, Σίμου Κεδίκογλου, ο γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, υπέγραψε την ένταξη κατόπιν επισταμένης αξιολόγησης περίπου 10.000 αιτήσεων, για τις οποίες προχώρησαν οι αναγκαίοι έλεγχοι και εκδόθηκαν εντολές πληρωμής ύψους 38,6 εκατ. ευρώ.

Έχουν ήδη καταβληθεί 16.249.994,1€ σε 71 εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και 14.370.498,84€ σε 5.735 αλιείς κι έχουν διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ τα αρχεία πληρωμής για 40 εταιρείες υδατοκαλλιέργειας και 2.718 αλιείς, προκειμένου να πιστωθούν τις επόμενες ώρες τα ποσά ενίσχυσης που υπολογίστηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων και αφορούν σε 4.727.091,71€ για τους αλιείς και 3.176.763,10€ για τους υδατοκαλλιεργητές.

Με τις πληρωμές αυτές ολοκληρώνεται ένας κύκλος καταβολής αποζημιώσεων στον αλιευτικό τομέα της χώρας, που περιλάμβανε και τις αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας ύψους 59.511.664 €, ξεπερνώντας συνολικά τα 100 εκατ. €.

«Η διενέργειά τους αποτέλεσε τη συνεπή και έμπρακτη ανταπόκριση της κυβέρνησης, μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο της χώρας, στα θέματα αυξημένου κόστους και προβλημάτων στο εισόδημα των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών» υπογραμμίζει το ΥΠΑΑΤ.

Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, εκτός από τη «Διαύγεια» (https://diavgeia.gov.gr/), αναρτώνται και στις ιστοσελίδες του ΥΠΑΑΤ, www.agrotikianaptixi.gr και www.minagric.gr.

Σχετικα αρθρα

ΗΠΑ: Μεγάλη πτώση στις νέες θέσεις εργασίας – Χαμηλό έξι μηνών

admin

Ακρίβεια: Πόσο θα κοστίσει το πασχαλινό τραπέζι – Τι δείχνει το «χρηματιστήριο» του οβελία

admin

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο

admin

Χατζηδάκης: Σημαντικές συναντήσεις στην υπουργική διάσκεψη του ΟΟΣΑ

admin

Αγγίζει το 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

admin

Ευρωπαϊκή οικονομία: Δείχνει… σημεία ζωής, στο 0,3% η ανάπτυξη α’ τριμήνου 2024

admin

Ποιοι προορισμοί βούλιαξαν από τουρίστες το Πάσχα

admin

HEPI: Αισθητά κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης οι τελικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα

admin

Στουρνάρας: Πιο πιθανό σενάριο τώρα οι τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024

admin

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Τέλος στις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις

admin

Πρόωρα στη σύνταξη με πλήρεις αποδοχές

admin

Economist: Η μετανάστευση αυξάνεται προκαλώντας μεγάλες οικονομικές συνέπειες

admin