Image default
Οικονομία

«Σπίτι μου»: Από Σώματα Ασφαλείας και Εκπαιδευτικούς η μεγαλύτερη ζήτηση

Έχουν προεγκριθεί και δεσμευτεί χρήματα (δηλαδή οι αιτούντες έχουν λάβει οικονομική προέγκριση και έχουν βρει συγκεκριμένο ακίνητο) σε 2.500 πελάτες, ύψους 265 εκατ. ευρώ.

Μισθωτοί και κυρίως όσοι εργάζονται στα Σώματα Ασφαλείας και στην Εκπαίδευση είναι αυτοί που εκδηλώνουν τη μεγαλύτερη ζήτηση για τα δάνεια του προγράμματος «Σπίτι μου». Το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται στις τράπεζες είναι τεράστιο, με τις τελευταίες να υπολογίζουν ότι έχουν γίνει αποδέκτριες συνολικά 35.000 αιτήσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σε συνάντηση με δημοσιογράφους η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, συνολικά από το τραπεζικό σύστημα έχουν προεγκριθεί και δεσμευτεί χρήματα (δηλαδή οι αιτούντες έχουν λάβει οικονομική προέγκριση και έχουν βρει συγκεκριμένο ακίνητο) σε 2.500 πελάτες, ύψους 265 εκατ. ευρώ (από τα 500 εκατ. ευρώ που είναι ο συνολικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος «Σπίτι μου»).

Το μέσο ποσό αίτησης είναι υψηλό και συγκεκριμένα στις 125.000 ευρώ (σημειώνεται ότι το μέγιστο ύψος δανείου που προβλέπει το πρόγραμμα είναι οι 150.000 ευρώ).

Σε καλά επίπεδα κινείται η εγκρισιμότητα αιτήσεων από τις τράπεζες, με περίπου 6 στις 10 να εγκρίνονται. Οι τράπεζες, πάντως, επισημαίνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στην ανεύρεση ακινήτων με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, ενώ η ζήτηση έχει αυξήσει τις τιμές. Όπως ανέφερε η κα Θεοφιλίδη, μόνο 1 στους 10 αιτούντες έχει βρει συγκεκριμένο ακίνητο (που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα προχωρήσει σε αγορά).

Αναφερόμενη στα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας (στο site της Τράπεζας με τα ακίνητα), η κα Θεοφιλίδη είπε ότι προκύπτουν τα εξής στατιστικά:

  • 60% των αιτούντων είναι έγγαμοι (γεγονός που επιβεβαιώνει τον στόχο του προγράμματος που είναι η ενίσχυση των νέων ζευγαριών)
  • Τρίτεκνοι και άνω, οι οποίοι έχουν επιπλέον μπόνους καθώς παίρνουν το δάνειο εντελώς άτοκο, αποτελούν το 10% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί
  • Το 84% των αιτημάτων έγιναν από μισθωτούς, και το 13% από πελάτες με ατομική επιχείρηση.
  • Όσον αφορά στους μισθωτούς, αυτοί κατανέμονται σε μεγάλο πλήθος επαγγελμάτων (80+ επαγγέλματα). Ωστόσο εμφανίζονται μεγάλες συγκεντρώσεις στα Σώματα Ασφαλείας (16%) και στην Εκπαίδευση (10%)
  • Η κατανομή των αιτήσεων ενδιαφερομένων σε ηλικίες είναι: ηλικίες 25-30 ετών 22,5% των αιτήσεων, 30 – 35 ετών το 28,5% των αιτήσεων και 35 – 40 το 48,6% των αιτήσεων.
  • Όσον αφορά στην κατανομή των αιτήσεων σε γεωγραφικές περιοχές, 45% των αιτήσεων προέρχεται από την Αττική, 14% από την Κεντρική Μακεδονία, 6% από τη Δυτική Ελλάδα και 6% από τη Θεσσαλία.

Σχετικα αρθρα

ΟΔΔΗΧ: Με επιτόκιο 3,67% η δημοπρασία τρίμηνων εντόκων – Συνολικές προσφορές 1 δισ. ευρώ

admin

Οριακή μείωση 0,1% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάρτιο

admin

Μείωση 3,8% του τζίρου στο λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο – Πτώση 9,8% στον όγκο πωλήσεων

admin

Eurostat: Αποκλιμάκωση πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 3,2% – Σταθερός στο 2,4% στην Ευρωζώνη

admin

Dennis Shen (Scope Ratings) στη «Ν»: Tα SOS για την ελληνική οικονομία – Πώς θα «ξεκολλήσει» από το BBB-

admin

Κίνα: Τα κρατικά ναυπηγεία θα κατασκευάσουν 18 γιγαντιαία πλοία μεταφοράς LNG για την QatarEnergy

admin

Προϋπολογισμός: Αυξημένα τα φοροέσοδα πρώτου τριμήνου – Πιέσεις στα έσοδα ΦΠΑ Μαρτίου

admin

Ο δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος κλιμακώνεται ταχύτερα από τον πρώτο

admin

Προϋπολογισμός: 2,6% άνω του στόχου τα καθαρά έσοδα το α’ τρίμηνο

admin

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα και άρση ακινησίας οχημάτων: Τι προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

admin

Χατζηδάκης: Στόχος η προστασία των μικρών εμπόρων – Αποφεύγουμε τις «τρικλοποδιές» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

admin

Προμήθειες POS: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τα ανώτατα όρια και η λίστα των ΚΑΔ

admin