Image default
Ευρώπη

Κ. Λαγκάρντ: Νέα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας  για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανέλυσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, παραδεχόμενη ότι ο πληθωρισμός ναι μεν επιβραδύνεται, αλλά «θα εξακολουθήσει να παραμένει υψηλός για μεγάλο διάστημα».

«Θέλουμε να επιστρέψει στον στόχο του 2% σε εύλογο χρονικό διάστημα», τόνισε η κ. Λαγκάρντ. Παρ’ όλα αυτά, απαντώντας και σε ερώτηση δημοσιογράφου, υπογράμμισε πως «προφανώς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για αυτό και προχωρήσαμε σ’ αυτήν την απόφαση σήμερα».

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ «θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθεί στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% (δηλαδή στον στόχο) το 2025. Τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό 22 ετών.

«Το κόστος ζωής γίνεται ακριβότερο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», αναγνώρισε η Κριστίν Λαγκάρντ και προσέθεσε πως «οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι εξαιρετικά αβέβαιες. Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό χρήζουν παρακολούθησης».

«Εκτός απροόπτου», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων και τον Ιούλιο», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε; Ναι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Φρανκφούρτη. «Και μπορώ να προχωρήσω ακόμη περισσότερο: Μπορώ να σας πω ότι, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο βασικό μας πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια τον Ιούλιο».

Σε σύγκριση με το «φρένο» που έβαλε την Τετάρτη η Federal Reserve, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε πως «δεν εξετάζουμε μια παύση». Επανέλαβε ότι τα επιτόκια «θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο».

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως «οι προηγούμενες αυξήσεις στην ενέργεια εξακολουθούν να ωθούν τις τιμές, μαζί με την αυξημένη ζήτηση». Επιπλέον, εκτίμησε πως «οι επιχειρήσεις σε ορισμένους τομείς μπορούν να διατηρήσουν τα κέρδη τους ψηλά».

Οι εμπειρογνώμονες αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό χωρίς την ενέργεια και τα είδη διατροφής, ιδίως για το τρέχον και το επόμενο έτος, λόγω των προηγούμενων υψηλότερων από τα αναμενόμενα στοιχείων καθώς και των επιδράσεων που ασκεί η εύρωστη αγορά εργασίας στην ταχύτητα της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 4,00%, 4,25% και 3,50% αντιστοίχως.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin