Image default
Ευρώπη

Επιταχύνει ο Ρουμάνος πρωθυπουργός για την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν

Η νέα κυβέρνηση της Ρουμανίας θα ξεκινήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο τους προσεχείς μήνες για να αναγκάσει την Αυστρία να άρει το βέτο της στην πολυπόθητη ένταξη της χώρας στη ζώνη Σένγκεν, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Μαρτσέλ Τσιολάκου σε αποκλειστική συνέντευξή του στη EURACTIV, μία από τις πρώτες του συνεντεύξεις ύστερα από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Τσιολάκου διορίστηκε πρωθυπουργός την Πέμπτη (15 Ιουνίου) από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου της Ρουμανίας για να ηγηθεί μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL – EPP) μετά από προσυμφωνημένη κυβερνητική εναλλαγή.

Μετά την ένταξη στην ΕΕ το 2007, το Βουκουρέστι έχει επιδιώξει να εισέλθει στη ζώνη Σένγκεν, αλλά συναντάει διαρκώς εμπόδια. Στα τέλη του 2022, η απόπειρα ένταξης της Ρουμανίας, η οποία απαιτεί ομοφωνία των κρατών μελών, μπλοκαρίστηκε από την Αυστρία, η οποία επικαλέστηκε τον αυξανόμενο αριθμό αιτούντων άσυλο από τρίτες χώρες μέσω Ρουμανίας.

Όμως ο Τσιολάκου έχει θέσει το ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του.

«Θα ζητήσω από τον νέο Υπουργό Εσωτερικών [Καταλίν Πρεντόιου] και την νέα υπουργό Εξωτερικών [Λουμινίτσα Οντομπέσκου] να παρουσιάσουν ένα εκτεταμένο σχέδιο για τους επόμενους μήνες για να δούμε τι μπορεί να γίνει ώστε να ανατραπεί το βέτο που εφαρμόζει η δεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας», τόνισε ο Τσιολάκου στην EURACTIV.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με την ημερομηνία προσχώρησης για να μην δημιουργήσει «ψευδείς προσδοκίες».

«Πέρυσι είχαμε μια ευκαιρία, οι υπεύθυνοι έχασαν αυτή την ευκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε. Έχω ήδη έρθει σε επαφή με την επικείμενη ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δούμε τι σχεδιάζουν να κάνουν σε αυτό το φάκελο στο δεύτερο μισό του έτους», δήλωσε ο Τσιολάκου.

Πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να μάθει από τα λάθη του περασμένου έτους και σημείωσε ότι στη νέα κυβέρνηση οι υπεύθυνοι δεν βρίσκονται πλέον στους ρόλους τους.

«Πρέπει να εμπλακούμε όλοι στη διαδικασία και την επεξεργασία της στρατηγικής και να οικοδομήσουμε έναν εθνικό συνασπισμό με όλους όσοι ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τη Ρουμανία να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Αν υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω με βάση τις συστάσεις των ειδικών, σίγουρα θα το κάνω», επεσήμανε.

Εστίαση στη γεωργική τροφή, τις κατασκευαστικές βιομηχανίες

Ερωτηθείς για τις οικονομικές προτεραιότητές του, τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησής του είναι να είναι στην πρώτη γραμμή της νέας βιομηχανικής ώθησης της ΕΕ.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η ήπειρος μας –και ιδίως η χώρα μου– πρέπει να γίνει και πάλι  βιομηχανικός κόμβος, φυσικά, μια σύγχρονη οικονομία, μια ενεργειακά αποδοτική και φιλική προς το περιβάλλον οικονομία που προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», είπε.

Ο Τσιολάκου εξήγησε ότι το κράτος «θα παρέμβει αμέσως» στη στήριξη των τομέων των γεωργικών τροφίμων και των δομικών υλικών με μηχανισμούς οικονομικής στήριξης σχεδιασμένους για την ανάπτυξη των βιομηχανιών.

Επιπλέον, «σχεδιάζουμε να επιταχύνουμε τα βασικά έργα που έχουν ήδη καθοριστεί με τους στρατηγικούς εταίρους μας στον τομέα της ενέργειας, της γεωργίας ή τον ψηφιακό τομέα».

Είπε επίσης ότι ο κύριος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι να «δώσει νόημα» σε αυτόν τον μεγάλο συνασπισμό με την έναρξη ενός οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού της Ρουμανίας για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, την τόνωση των επενδύσεων, την ανάπτυξη των υποδομών και την αναβάθμιση της οικονομίας, ώστε οι άνθρωποι να είναι περισσότερο καταρτισμένοι και καλύτερα αμειβόμενοι.

«Θα προτείνουμε νέα μέτρα όπως η ανάπτυξη του γεωργικού και του κατασκευαστικού μας τομέα, η επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ιδίως στους τομείς των μεταφορών, καθώς και η επιδίωξη μεγαλύτερης παρουσίας στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές με ρουμανικά προϊόντα και υπηρεσίες», σημείωσε.

Στρατηγικός κόμβος για το ΝΑΤΟ

Στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης είναι επίσης η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον Τσιολάκου να λέει ότι η Ρουμανία θα μπορούσε να γίνει ένα «στρατηγικός κόμβος- κλειδί» μέσω «σημαντικών επενδύσεων» στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού τομέα, καθιστώντας την ένα βιώσιμο παίκτη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ στην περιοχή.

«Ελπίζουμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τις νέες εγκαταστάσεις που δημιουργήθηκαν ώστε να στηρίξουμε τη βιομηχανία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την προστιθέμενη αξία που παρέχει ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF). Η Ρουμανία έχει την ακατέργαστη υποδομή, τους ειδικευμένους εργαζόμενους, τους ενεργειακούς και ορυκτούς πόρους και είναι μια στρατηγική περιφερειακή τοποθεσία για τέτοιου είδους επενδύσεις», ανέφερε.

Εξήγησε ότι η Ρουμανία θα συνεχίσει να είναι ένας «αξιόπιστος και προβλέψιμος» εταίρος στην περιοχή, ενώ θα χρησιμοποιήσει τον ρόλο της για να ενισχύσει τη θέση της με τους συμμάχους της στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ευρώπης, την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τον Καύκασο.

«Όλα αυτά τα βασικά οικονομικά μέτρα συνδέονται με το νέο μας όραμα για το έθνος που έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει τη Ρουμανία βασικό περιφερειακό κόμβο σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρέχοντας σταθερότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προωθώντας τη δημοκρατία, υποστηρίζοντας την ένταξη της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην ΕΕ και συμμετέχοντας ενεργά με τους συμμάχους της στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Ένας συνασπισμός πέραν του 2024

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική, ο Τσιολάκου δήλωσε ότι αν εφαρμοστούν οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του τρέχοντος συνασπισμού, τότε ο συνασπισμός θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει «ακόμη και μετά τις εκλογές του 2024».

«Ελπίζω οι εταίροι του συνασπισμού μας να κατανοήσουν την κοινή μας ευθύνη και εκείνοι που θα προσπαθήσουν να συμμαχήσουν με τους εξτρεμιστές, με την άκρα δεξιά, δεν είναι πολιτικοί και πιθανότατα θα εξαφανιστούν από την πολιτική πολύ σύντομα γιατί μια τέτοια συμμαχία είναι απόδειξη ότι απέτυχαν».

«Αποφασίσαμε ακόμη και να αναβάλουμε την εκλογή της νέας κυβέρνησης για να βρούμε λύσεις στις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών. Επιπλέον, έχουμε ήδη αποφασίσει να μειώσουμε τον αριθμό των υπουργείων και θα κάνουμε το ίδιο με τον υπουργό Εξωτερικών», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνησή του θα μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, θα απαγορεύσει τις ειδικές συντάξεις και θα καταρτίσει νέο νόμο για τους δημόσιους μισθούς.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin