Image default
Ευρώπη

Ο Σάντσεθ ξεδίπλωσε τις προθέσεις του για την ισπανική προεδρία της ΕΕ

Η Ισπανία επιθυμεί να προωθήσει ένα φιλόδοξο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο κατά τη διάρκεια της προσεχούς προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να είναι διχασμένες στο θέμα αυτό, διότι «είμαστε όλοι θύματα της παράνομης μετανάστευσης».

Ο Σάντσεθ παρουσίασε τις προτεραιότητες της επερχόμενης προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει έξι μήνες, αλλά και τον καινούργιο ιστότοπό της.

Παρόλο που οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν σχεδόν ένα μήνα μετά την έναρξή της, στις 23 Ιουλίου, το πρόγραμμα της Ισπανικής Προεδρίας δεν θα επηρεαστεί, καθώς η Ισπανία διαθέτει μια στιβαρή ομάδα αξιωματούχων που θα εγγυηθεί την κανονική εξέλιξή της, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Παρά την «ευρω-αισιοδοξία», η Ισπανία αντιμετωπίζει ένα πολύπλοκο έργο, καθώς το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο βρίσκει σφοδρή αντίδραση από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Παρόλο που ο Σάντσεθ υπογράμμισε την επιτυχία της σουηδικής προεδρίας να εγκριθεί στις 8 Ιουνίου η συμφωνία των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση των κανόνων για το άσυλο, προειδοποίησε επίσης για τα πολλά εμπόδια που βρίσκονται μπροστά.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε μάλιστα ότι μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, απομένει μόνο ένα τρίτο στοιχείο, δηλαδή η ρύθμιση της διαχείρισης κρίσεων.

Υπάρχει όμως αυστηρή προθεσμία, καθώς η ΕΕ θέλει να επιτευχθεί συμφωνία το αργότερο πριν από το τέλος της ευρωπαϊκής νομοθετικής περιόδου -Απρίλιος 2024-.

Η Ισπανία, τόνισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να διαιρεθούν, καθώς «είμαστε όλοι θύματα της παράνομης μετανάστευσης». Η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα πρέπει να συνδυάζονται και να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των δύο, τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης.

Η έξαρση των δεξιών κινημάτων αποτελεί «κακά μαντάτα»  

Ο Σάντσεθ προειδοποίησε για την έξαρση των δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, τα οποία αποτελούν «κακά μαντάτα»  επειδή αρνούνται τις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή.

Δεν σχολίασε τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν σε επίπεδο ΕΕ οι περιφερειακές συμφωνίες που διαπραγματεύονται προς το παρόν το Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP), και το ακροδεξιό κόμμα Vox (ECR), αν και τόνισε τον κίνδυνο που συνιστούν για την ΕΕ αυτά τα «αρνητικά» κινήματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στην ΕΕ, ο Σάντσεθ κατέστησε σαφές ότι η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ θα ενισχύσει την ενότητα της Ευρώπης απέναντι στις πολλές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενωθούμε (…) να είμαστε πολύ πιο ενωμένοι απέναντι στις κοινές προκλήσεις. Το να έχουμε πολιτικά κινήματα που αμφισβητούν ή αρνούνται αυτές τις προκλήσεις, όπως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα (…)είναι κακά νέα για την Ευρώπη στο σύνολό της», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Άλλες προτεραιότητες περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο πρότυπο εταιρικής φορολογίας σε όλους τους εταίρους της ΕΕ και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής για να μπει «οριστικό τέλος στη φοροδιαφυγή από μεγάλες περιουσίες και μεγάλες εταιρείες», είπε.

Η Ισπανία επιθυμεί, μεταξύ άλλων, η ΕΕ να επιτύχει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, να διασφαλίσει ότι ο πλούτος φτάνει σε όλους τους πολίτες και να ενισχύσει την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin