Image default
Ευρώπη

Τουρκική λίρα: Πλησιάζει το μεγαλύτερο σερί απωλειών των τελευταίων 24 ετών

Για το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 1999 ετοιμάζεται η τουρκική λίρα, την ώρα που η νέα οικονομική ομάδα της χώρας περιορίζει την παρέμβασή της στην αγορά συναλλάγματος.

Το τουρκικό νόμισμα διολίσθησε κατά 1% αυτή την εβδομάδα, αφού είχε καταγράψει «βουτιά» 11% την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα συνεχίζει σταθερά την πτωτική της πορεία από τις αρχές Μαρτίου και ετοιμάζεται να σημειώσει το μεγαλύτερο σερί απωλειών των τελευταίων 24 ετών.

Η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, στις 28 Μαΐου, έχει επηρεάσει την λίρα, αποδυναμώνοντάς τη περαιτέρω. Μάλιστα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν κατάρρευση σε τρεις μήνες, αυτή ήρθε σε τρεις μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι 18 μήνες πριν από τις εκλογές, η κεντρική τράπεζα ξόδεψε σχεδόν 200 δισ. δολάρια αποθεματικών προσπαθώντας να ενισχύσει το τουρκικό νόμισμα, ωστόσο, χωρίς αποτέλεσμα. Η λίρα παραμένει ένα από τα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα επιστροφής στην οικονομική και νομισματική «ορθοδοξία» με τον ορισμό του Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών και της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν στην κεντρική τράπεζα. Η τοποθέτησή τους εκτιμάται επίσης ότι σηματοδοτεί μια στροφή στις σημαντικές κρατικές παρεμβάσεις προκειμένου να στηριχθεί η αξία του νομίσματος.

Πάντως, για πολλούς ξένους επενδυτές, η λίρα βρίσκει την ισορροπία της καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση των εισροών κεφαλαίων στα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας. Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν συνολικά 287 εκατ. δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές την περασμένη εβδομάδα, που είναι η μεγαλύτερη εισροή από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει «άνετα» όλη την κεντροαριστερά

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού της Μάλτας Muscat

admin

Βουλγαρία: Δρακόντειοι περιορισμοί στον τζόγο

admin

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια και τη Γάζα

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin