Image default
Τοις Μετρητοίς

Bull market… the Bar is Open

Οι διαγραμματικές ενδείξεις  στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές σε συνδυασμό με τη  τελευταία είσοδο και των τριών βασικών αμερικανικών δεικτών σε “Bull market” κατάσταση δίνουν το σήμα στους επενδυτές ότι πλέον … “The Bar is Open” όχι μόνο για τους αγοραστές (Bulls) που θέλουν να γιορτάσουν τα κέρδη της ανόδου αλλά και για τους πωλητές (Bears)  που θέλουν να πνίξουν την πίκρα τους.

Την «ανακοίνωση» αυτή την έχω ακούσει  πλείστες φορές στη Wall Street όταν εργαζόμουν στο trading floor το 1993 -1994 ως ασκούμενος broker στα σημεία συναλλαγών των πετρελαϊκών και των τηλεπικοινωνιών εταιρειών.

Συνήθως ακουγόταν όταν η αγορά «ξεφάντωνε» ανοδικά γράφοντας σημαντικά ημερήσια ποσοστά ανόδου ή όταν υπήρχε βίαιη πρόκληση αλλαγής τάσης από πτωτική σε ανοδική. Στη σημερινή περίπτωση απλώς «γιορτάζουμε» το πέρασμα των αμερικανικών δεικτών σε επιβεβαιωμένη “bull market” κατάσταση.

Συγκεκριμένα ο S&P 500 έχει περάσει πάνω από το σημείο κλειδί των 4300 μονάδων που αλλάζει την μεσομακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική έχοντας καταγράψει υψηλό 420 ημερών ενώ υπολείπεται πλέον από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου του 2020 στις 4820 μονάδες άλλο ένα +8,5%. Την ίδια ώρα η απόσταση που τον χωρίζει από τα χαμηλά των 3489 μονάδων είναι της τάξεως του +26%. Λίγο ακόμα ώθηση ώστε να πάει ο δείκτης να περάσει με δύναμη πάνω από την αντίσταση των 4490 με 4500 μονάδων και τότε η αγορά θα μετατραπεί σε μαγική εικόνα.

Τον «ασταμάτητο» έχει ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 καθώς η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) έχει δώσει εδώ και μέρες το έναυσμα για επίθεση. Ο δείκτης λοιπόν έχει βρεθεί σε νέα υψηλά 512 ημερών με την απόσταση που τον χωρίζει από τα ιστορικά υψηλά που είχε γράψει στις 16770 μονάδες  το Νοέμβριο του 2021 να έχει μειωθεί στο 9% που για τον Nasdaq δεν είναι δα και τόσο μακριά.

Για το τυπικό να αναφέρουμε ότι ο δείκτης έχει πραγματοποιήσει  από τα χαμηλά των 10400 μονάδων μια άνοδο της τάξεως του +45%. Μεγάλη προσοχή χρήζει η περιοχή αντίστασης των 15100 μονάδων καθώς αν καταστρατηγηθεί ανοδικά, κάτι που ήδη φαίνεται μιας που γράφει πλέον τιμές στις 15214 μονάδες, θα ανοίξει σημαντικό  έδαφος προς τη ζώνη των ιστορικών υψηλών στις 16500 μονάδες.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones άργησε λίγο να πάρει εμπρός αλλά τελικά τα κατάφερε διασπώντας ανοδικά το καθοδικό στροφέα “Q” στις 34000 μονάδες ώστε να έρθει μετά από 120 μέρες σε επαφή με την αντίσταση «δυνάστη» στις 34500 μονάδες. Εδώ στην περίπτωση που ο δείκτη πάει και αποτυπώσει μια ανοδική δραπέτευση τότε δε θα τον χωρίζει τίποτα έως την περιοχή των 35600 μονάδων. Ο δείκτης για να γράψει νέα ιστορικά υψηλά στις 37000 μονάδες θέλει ένα +7%.

Το πάρτι στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει από πιο νωρίς  με το γερμανικό δείκτη DAX 40 να πυρπολεί την σκληρή αντίσταση στις 15600 μονάδες και να αντικρίζει το όριο των 16000 μονάδων. Τώρα λοιπόν που βλέπει να έρχεται στο βάθος και η παρέα του Αμερικάνου είπε να πάει να γράψει νέα ιστορικά υψηλά στις 16359 μονάδες που δείχνει το ταμπλό το πρωί της περασμένης Παρασκευής που γραφόταν το άρθρο. Στην πορεία της ημέρας μάλλον θα αποτυπωθούν και νέα ιστορικά υψηλά. Τώρα από εδώ και πάνω μόνο το ψυχολογικό όριο των 17000 μονάδων μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

Όσον αφορά το γαλλικό δείκτη CAC 40 αυτός έχει περάσει την πόρτα των ιστορικών υψηλών από τον περασμένο  Φλεβάρη με το ανοδικό πέρασμα πάνω από τις 7380 μονάδες ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει επιδοθεί σε ένα πλάγιο «χώνεμα» τιμών ώστε να συνεχίσει αργότερα την ανηφορική του πορεία προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης στις 7800 μονάδες. Το ανώτερο σημείο που έχει γράψει το τελευταίο χρονικό διάστημα βρίσκεται στις 7581 μονάδες -τώρα είναι στις 7346 μονάδες – με το ανοδικό ποσοστό κέρδους από τα χαμηλά του 2020 να είναι στο +110% (!).

Το άρθρο γράφτηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής  για την εφημερίδα “Κεφάλαιο” όπου και αναδημοσιεύεται

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

June 18, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin