Image default
Τοις Μετρητοίς

 You’re simply the best

Περιέργως όποτε διαβάζω τα επιχειρηματικά νέα, αναλύω τα θεμελιώδη στοιχεία και  ανοίγω τη μεσομακροπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα τριών συγκεκριμένων  μετοχικών αξιών του ελληνικού χρηματιστηρίου μου έρχονται συνειρμικά  στο μυαλό οι στίχοι από το “The Best” (1989) της τεράστιας και εμβληματικής ντίβας Τίνας Τέρνερ.

Μάλιστα σε κάποιες συνεδριάσεις η θετική εικόνα που βγάζουν προς τα έξω αυτοί οι εισηγμένοι όμιλοι είναι τόσο ισχυρή που είναι λες και ακούω το τραγούδι της Τέρνερ  στη διαπασών. “ You’re simply the best. Better than all the rest. Better than anyone…”.

Μιλάω για τις μετοχικές αξίες του Μυτιληναίου (ΜΥΤΙΛ), της Cenergy (CENER) και της Aegean Airlines (ΑΡΑΙΓ) που έχουν πλέον συνολικά μια κεφαλαιοποίηση άνω των 6,5 δισ. ευρώ  και έχουν αποδείξει ο καθένας ξεχωριστά ότι παρουσιάζουν στο χρηματιστήριο τη καλύτερη συμπεριφορά δίνοντας παράλληλα σημαντικές ενδείξεις μεσοπρόθεσμης ανοδικής συνέχειας.

Θυμάμαι ότι το πολύ αγαπημένο αυτό τραγούδι το είχε κολλήσει ως σήμα κατατεθέν πάνω στη μετοχή του Μυτιληναίου ένας από τους πλέον ενεργούς επενδυτές στη χρηματιστηριακή  εποχή της Σοφοκλέους των 90s. Πολλές φορές τον άκουγα να μονολογεί με θαυμασμό  όταν η μετοχή σκαρφάλωνε σχεδόν κάθε μέρα στο ταμπλό  «Βαγγέλα.. γou’re simply the best». Εδώ που τα λέμε και πως να μην πίνει νερό στο όνομα του Μυτιληναίου από τη στιγμή που υπερδιπλασίασε το κεφάλαιό του μέσα σε ένα μόλις  χρόνο ξεκινώντας τις αγορές από εκείνο το ανεπανάληπτο  καλοκαίρι του 1995 όταν ο Βαγγέλας περνούσε  για πρώτη φορά την πύλη της Σοφοκλέους. Που να φανταστεί βέβαια όταν πούλησε  για να πάει «ταμείο» ότι ο Μυτιληναίος δε θα σταμάταγε στο διπλασιασμό της τιμής της μετοχής αλλά θα έφτανε  μέχρι σήμερα να έχει ξεπεράσει με τις διάφορες αναπροσαρμογές του μετοχικού κεφαλαίου την απίστευτη  επενδυτική απόδοση του +20.000%.

Πραγματοποιώντας τώρα μια προσγείωση στα σημερινά δεδομένα των τριών ομίλων θα διαπιστώσουμε ότι η δωδεκάμηνη απόδοση που έχει  η μετοχή του παγκοσμιοποιημένου πλέον  Μυτιληναίου είναι της τάξεως του +142% με τους άλλους δύο επίσης εντυπωσιακούς ομίλους της Cenergy και της Aegean  να προσφέρουν στους επενδυτές τα επίσης εκρηκτικά κέρδη της τάξεως του +138% και +130% αντίστοιχα. Στην ίδια χρονική  περίοδο ο Γενικός Δείκτης έχει περάσει σε απόδοση πάνω από το +50%.

Διαγραμματικά τώρα βλέπουμε τη μετοχή του ομίλου Mytilineos να έχει καταστρατηγήσει  το όριο των 30 ευρώ  κυνηγώντας στις τελευταίες συνεδριάσεις τη τιμή στόχο που είχαμε θέσει στα 34 ευρώ στις αρχές του Ιουνίου. Πάνω τώρα από τα 34 ευρώ επειδή η μετοχή καταγράφει συνεχώς νέα ρεκόρ ιστορικών υψηλών θα πάμε αναγκαστικά μέσω των Fibonacci retracement τοποθετώντας την επόμενη σαθρή αντίσταση στα 36,40 ευρώ, όπου δίνει μια κεφαλαιοποίηση περίπου στα 5,2  δισ. ευρώ. Πέρα όμως από τον υπογράφων τεχνικό αναλυτή σε μια ιδιότυπη πλειοδοσία  έχουν επιδοθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και οι οικονομικοί αναλυτές  τραβώντας όλο και ψηλότερα τη τιμή στόχο της μετοχής. Τελευταία είναι η  NBG Securities όπου ανεβάζει στην έκθεσή της  τη τιμή στόχο στα 41,30 ευρώ.

Προχωράμε στον όμιλο της Cenergy που συνεχίζει με μεγαλύτερη ορμή το εντυπωσιακό της ταξίδι τόσο από απόψεως οικονομικών μεγεθών όσο και από απόψεως νέων συμβάσεων διογκώνοντας έτσι κι άλλο  το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών. Να υπενθυμίσουμε ότι τελευταία το είχαμε αφήσει στα 2,27 δισ. ευρώ. Φυσικά το ταξίδι αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο και στη τιμή της μετοχής όπου καταβροχθίζει στην πορεία της τη μια διαγραμματική αντίσταση μετά την άλλη φτάνοντας έτσι να γράφει τιμές πάνω και από τα 6,30 ευρώ. Άλλωστε δεν την έχουμε χαρακτηρίσει  αδίκως ως «το αδηφάγο θηρίο».

Τώρα σε αυτά τα επίπεδα τιμών που ορίζει διαγραμματικά η ζώνη ανάμεσα στη πρώην αντίσταση των 5,80 ευρώ με τα 6 ευρώ  ο όμιλος ο οποίος έχει  μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 1,15 δισ. ευρώ ίσως χρειαστεί  να πραγματοποιήσει ένα υγιές πλαγιοσταθεροποιητικό πάτημα  ή κοινώς ένα «χώνεμα» τιμών ώστε να χτιστεί η νέα βάση αγοραστών για τον επόμενο στόχο των 7 ευρώ. Εδώ η τελευταία κάλυψη από την Eurobank Equities έχει δώσει σύσταση “buy”  με τιμή στόχο τα 7,20 ευρώ.

Κλείνω με τη μετοχή της Aegean Airlines, όπου μετά από μια οκταετία πτωτικής  «φαγούρας» στην περιοχή των 7,80 με 8,70 ευρώ έχει πλέον  πλήρως απελευθερωθεί και πετάει προς την επόμενη Fibo αντίσταση των 11,60 ευρώ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πολύ μεγάλος όγκος συναλλαγών που έχει προκληθεί υπό των ανοδικών διασπάσεων τόσο των 8,70 ευρώ όσο και του ψυχολογικού ορίου των 10 ευρώ.  Στατιστικά όταν ένα τέτοιο γεγονός λαμβάνει χώρα σε μια έντονα ανοδική κίνηση με μεγάλη γωνία κλίσης, όπως είναι η τωρινή των 74 μοιρών,  η κύρια τάση ωθεί τη μετοχή  σε νέα υψηλότερα επίπεδα τιμών. Στα 11,10 ευρώ πάντως η Aegean θα πάρει το διαβατήριο για την είσοδό της στα μεγάλα σαλόνια του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κεφαλαιοποίησης.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

June 26, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin