Image default
Ευρώπη

BlackRock: Οι 5 τάσεις που αλλάζουν το τοπίο στις επενδύσεις

Πέντε τάσεις που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν το τοπίο στις αγορές και το ενδιαφέρον των επενδυτών, διακρίνει ο μεγαλύτερος διαχειριστής assets BlackRock.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της, η εταιρεία λέει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να δώσουν προσοχή στην τεχνολογία, τη γεωπολιτική, την αύξηση του πληθυσμού και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

1. Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι γενικότερα στο επίκεντρο των αγορών. Η BlackRock αναβάθμισε τις προοπτικές της για τον κλάδο, επικαλούμενη την φρενίτιδα γύρω από την τεχνολογία. Η εταιρεία δίνει overweight rating για την τεχνητή νοημοσύνη, δεδομένης της πιθανής ώθησης που μπορεί να προσφέρει στην παραγωγικότητα, τα περιθώρια κέρδους και την εξοικονόμηση κόστους.

Ενώ εκτιμά ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσεις την αποτίμηση των κατασκευαστών μικροτσιπ – το υλικό μέσω του οποίου λειτουργεί η τεχνητή νοημοσύνη – η BlackRock θεωρεί υποτιμημένους νικητέςότι τις εταιρείες που διαθέτουν δεδομένα που εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη.

«Οι εταιρείες με τεράστια σύνολα ιδιόκτητων δεδομένων έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν πιο γρήγορα και εύκολα μεγάλο όγκο δεδομένων για να δημιουργήσουν καινοτόμα μοντέλα», αναφέρει η έκθεσή της.

2. Η μετάβαση σε χαμηλά επίπεδα εκπομπών άνθρακα

Οι επενδυτές θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για τη μετάβαση σε οικονομίες χαμηλών επιπέδων εκπομπών άνθρακα, γράφει η BlackRock. Αναμένοντας ότι η αλλαγή θα έρθει πιο γρήγορα στις ανεπτυγμένες χώρες, η σεισμική αναμόρφωση των ενεργειακών συστημάτων θα δώσει στους επενδυτές την ευκαιρία να προπορευθούν.

Ως παράδειγμα, η έκθεση αναφέρει την αύξηση των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία έχει ωφεληθεί από την έμφαση που δίνεται σε λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ωστόσο, ο συγχρονισμός αυτών των μεγάλων αλλαγών θα απαιτήσει από τους επενδυτές να στηριχθούν σε υποθέσεις σχετικά με τη μελλοντική πολιτική, την τεχνολογία και τις προτιμήσεις των καταναλωτών.

3. Γεωπολιτικός κατακερματισμός

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για το μέλλον της διεθνούς τάξης, καθώς αναμένευαι περαιτέρω κατακερματισμός του κόσμου. Οι γεωπολιτικές σχέσεις δεν θα διέπονται από την οικονομία, γιατί αποκτούν προτεραιότητα η εθνική ασφάλεια και η ανθεκτικότητα.

Ενώ οι εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας υποκινούν προστατευτικές πολιτικές, η BlackRock αναμένει να αυξηθούν οι επενδύσεις στις υποδομές και τη ρομποτική. Εν τω μεταξύ, η πιθανότητα μελλοντικών αντιπαραθέσεων μεταξύ άλλων ανερχόμενων δυνάμεων θα μπορούσε να φέρει ανάπτυξη στους τομείς της άμυνας, της αεροδιαστημικής και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

4. Το δημογραφικό

Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια σημαντική ανησυχητική τάση. Καθώς σε ορισμένες αγορές συρρικνώνεται το μελλοντικό εργατικό δυναμικό, αυτό έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και τις κρατικές δαπάνες.

Η BlackRock το μεταφράζει αυτό ως πληθωριστική ώθηση, δεδομένου ότι οι ηλικιωμένοι πληθυσμοί θα διατηρήσουν τα επίπεδα δαπανών, παρά τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας.

5. Η αναδιάρθρωση στον τραπεζικό τομέα

Η έκθεση της εταιρείας προβλέπει επίσης μια μόνιμη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, τονίζοντας ότι οι αλλαγές που προκλήθηκαν από την τραπεζική κρίση στις αρχές του έτους στις ΗΠΑ ενδέχεται να επιταχυνθούν.

Για παράδειγμα, οι επενδυτές θα μπορούσαν να αναμένουν περαιτέρω ενοποίηση μικρότερων ιδρυμάτων, ενώ η διαθεσιμότητα πίστωσης θα περιορίζεται. Αυτό θα συμβάλει στην επέκταση του ρόλου των μη τραπεζικών δανειστών και των ιδιωτικών αγορών στον τομέα.

Σχετικα αρθρα

Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

admin

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin