Image default
Ευρώπη

Καταδικασμένη από το γερμανικό ελεγκτικό συνέδριο …να αποτύχει η «ευελιξία» του χρέους

Το γερμανικό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνουν πιο ευέλικτοι οι κανόνες της ΕΕ για το χρέος, επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες που εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ  κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ΕΕ σχετικά με τους κανόνες για το εθνικό χρέος και το έλλειμμα.

Τον Απρίλιο, η Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για την αντικατάσταση των υφιστάμενων κανόνων της ΕΕ για την εθνική δημοσιονομική πολιτική, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, υποστηρίζοντας ότι η απαιτούμενη μείωση του χρέους είναι υπερβολικά αυστηρή και δεν έχει εφαρμοστεί επαρκώς.

Η Επιτροπή προτείνει να αντικατασταθούν οι υφιστάμενοι κανόνες με ειδικές για κάθε χώρα διαδρομές που θα καθορίζουν πόσα χρήματα μπορούν να δαπανήσουν οι χώρες τα επόμενα χρόνια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για πληρωμές τόκων και επιδόματα ανεργίας.

Ενώ τα σχέδια αυτά έχουν στόχο να θέσουν τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των χωρών της ΕΕ σε «εύλογα πτωτική πορεία», το Ελεγκτικό Συνέδριο της Γερμανίας αμφισβητεί κατά πόσον οι νέοι κανόνες θα είναι κατάλληλοι για τον σκοπό τους.

«Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ δεν θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεση που απέστειλε στους Γερμανούς νομοθέτες την Πέμπτη και  είδε η EURACTIV.

«Το νέο πλαίσιο δεν διασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη θα συμμορφωθούν με τις τιμές αναφοράς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», αναφέρει η έκθεση, αναφερόμενη στα κριτήρια του της Συνθήκης  του Μάαστριχτ για δημόσιο χρέος ύψους 60% του ΑΕΠ και έλλειμμα ύψους 3% του ΑΕΠ.

«Στο μέλλον, δημοσιονομικοί στόχοι που συμμορφώνονται με τους ‘νέους κανόνες’ αλλά δεν είναι πολύ φιλόδοξοι θα μπορούσαν να καταστήσουν πρακτικά αδύνατη την επίτευξη των τιμών αναφοράς», γράφουν οι ελεγκτές, προειδοποιώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην υπονόμευση των κριτηρίων του Μάαστριχτ και, συνεπώς, των αρχών και των στόχων του πρωτογενούς δικαίου».

«Οι ποσοτικοί στόχοι στους μεταρρυθμισμένους κανόνες πρέπει να είναι επαρκώς φιλόδοξοι και δεσμευτικοί», γράφουν οι ελεγκτές, υποστηρίζοντας έτσι τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP/Renew), ο οποίος είχε επανειλημμένα ζητήσει να συμπεριληφθούν στους μεταρρυθμισμένους κανόνες ποσοτικοί στόχοι, όπως μια ελάχιστη ετήσια μείωση του χρέους.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου», έγραψε ο Λίντνερ στο Twitter. «Δεν χρειαζόμαστε απλώς νέους δημοσιονομικούς κανόνες στην ΕΕ, αλλά καλύτερους που να μας δίνουν μια πιο αξιόπιστη πορεία προς χαμηλότερα ελλείμματα και συνολικά χαμηλότερα επίπεδα χρέους», πρόσθεσε.

Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, οι ελεγκτές προτείνουν μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που προτείνει ο Λίντνερ, ζητώντας έναν μέγιστο αριθμό ετών μέσα στα οποία θα πρέπει να επιτευχθεί η τιμή-στόχος του 60%.

Οι ισχύοντες κανόνες απαιτούν από τις χώρες της ΕΕ με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ να μειώνουν το επίπεδο του χρέους τους κατά το ένα εικοστό του υπερβάλλοντος χρέους ετησίως, γεγονός που έχει επικριθεί έντονα από οικονομολόγους για το ότι πλήττει την οικονομική ανάπτυξη. Οι ελεγκτές ζητούν ο λόγος του χρέους να μειωθεί στο όριο του 60% «εντός μιας ή δύο γενεών».

Σύμφωνα με την έκθεση, το υπουργείο Οικονομικών του Λίντνερ έχει επικρίνει αυτή την προσέγγιση, καθώς θα ήταν πολύ αυστηρή για χώρες με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα χρέους, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ θα ήταν πολύ επιεικής για χώρες που βρίσκονται ήδη κοντά στο στόχο του 60%.

Αντ’ αυτού, η γερμανική κυβέρνηση είχε ζητήσει ετήσια μείωση του χρέους κατά τουλάχιστον 0,5 έως 1% του ΑΕΠ ετησίως για τις χώρες με επίπεδα χρέους πάνω από το επίπεδο αναφοράς.

Από την άλλη πλευρά, οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ χαιρέτισαν κατ’ αρχήν την πρόταση της Επιτροπής, υποδεικνύοντας ότι θα τους επιτρέψει να έχουν ευρύτερο δημοσιονομικό χώρο για να εξασφαλίσουν πόρους για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών.

Σχετικα αρθρα

Η κλιματική κρίση ανεβάζει τις τιμές στα σούπερ μάρκετ

admin

Κρεμλίνο: Θα προσπαθήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις της ΕΕ επί των επιχειρήσεών της LNG

admin

Ιταλία: Ζητεί εξηγήσεις από Ρωσία για εθνικοποίηση της Ariston Thermo Group

admin

Porsche: Βουτιά στα κέρδη καθώς της γύρισαν την πλάτη οι Κινέζοι

admin

Έρευνα για μαζικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας ζητούν οι Παλαιστινιακές Αρχές

admin

Το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας επί τάπητος ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Κοινή πρόταση Γαλλίας – Γερμανίας για το ευρωπαϊκό σύστημα αμυντικής συνεργασίας

admin

Ευρωκοινοβούλιο: Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την εισβολή ξενικών παρασίτων στις καλλιέργειες

admin

Φόβους για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο εκφράζει ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού

admin

Φάμπιο Πανέτα: «Χωρίς τη μείωση των επιτοκίων, η Ευρώπη κινδυνεύει με στασιμότητα»

admin

Darktrace: Ποια είναι η βρετανική εταιρεία που περνάει σε αμερικανικά χέρια έναντι 5,31 δισ. δολαρίων

admin

Πολωνός ΥΠΕΞ: ΗΠΑ και τρίγωνο της Βαϊμάρης οι προτεραιότητες εν μέσω ρωσικής απειλής

admin