Image default
Τοις Μετρητοίς

Όταν η αγορά ζωντανεύει

Όταν η αγορά ζωντανεύει

Τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε σε εκείνη την πολύ ευχάριστη θέση όπου αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά είναι μετά από πολύ καιρό τόσο “ζωντανή” ώστε ανά πάσα στιγμή να σου αλλάζει τα δεδομένα με τέτοια ταχύτητα που να σε πετάει τελείως εκτός του αρχικού πλάνου και σχεδιασμού που επεξεργαζόσουν το περασμένο βράδυ ή ακόμα και λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Η πλέον κλασική περίπτωση είναι όταν προσπαθείς να προετοιμάσεις ένα άρθρο ανάλυσης βασιζόμενο πάνω σε κάποια διαγραμματικά στοιχεία και διαπιστώνεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι θα πρέπει να τα ξαναγράψεις καθώς οι βραχυχρόνιοι στόχοι που είχες τόσο ευλαβικά θέσει έχουν ήδη χτυπηθεί άρα είναι πλέον παρωχημένο.

Είναι όπως ακούγαμε παλιά τον σπίκερ ενός αγώνα ποδοσφαίρου με καθυστέρηση στον ήχο σε σχέση με τη ζωντανή τηλεοπτική εικόνα. Το γκολ έχει ήδη μπει και η φωνή του σπίκερ έχει μείνει πίσω, στην αρχική προώθηση του Αναστόπουλου από τα δεξιά. Μέχρι που να φτάσει να σου πει για την μπάλα στα δίχτυα από την κεφαλιά του Μητρόπουλου εσύ έχεις κάνει ήδη τον γύρο της πλατείας πανηγυρίζοντας. Τέτοιες καταστάσεις έχουμε αρχίσει και ζούμε.

Θα μου πείτε τώρα και εσύ γιατί ετοιμάζεις την ανάλυση νωρίτερα; Δεν ήξερες ότι θα βγει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και θα αναφωνήσει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του - από την πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας ότι “η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών”; Πόσο μάλλον όταν πρέπει να βγει ανάλυση για τις τραπεζικές μετοχές από την Πέμπτη και οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα άνω του επιτρεπόμενου ορίου.

Ο Τραπεζικός Δείκτης λοιπόν εκεί που βρέθηκε να χάνει τις 1.000 μονάδες και να ακουμπάει πάνω στη στήριξη των 940 μονάδων από τις βεβιασμένες πωλήσεις των “γρηγοροαγοραζοπουλησάκηδων” επενδυτών της περασμένης Δευτέρας εκτινάχθηκε ως ελατήριο πάνω στο φράγμα αντίστασης των 1.025 με 1.040 μονάδων αποτυπώνοντας έτσι μια ισχυρή ανοδική κίνηση της τάξεως του 9,4%.

Από τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) φαίνεται στο τριημερήσιο chart τιμών να έχει πατήσει για ακόμα μια φορά πάνω στη στιβαρή στήριξη των 1,45 ευρώ και να δοκιμάζει στην πορεία το όριο αντίστασης των 1,5675 ευρώ. Πάνω από εκεί η μετοχή θα απελευθερωθεί για τα 1,72 ευρώ που είχε γράψει στις 22 Μαΐου ή ένα +12% από τις τιμές που έγραφε στο ταμπλό την περασμένη Πέμπτη που γραφόταν το άρθρο. Όσο όμως κάτι τέτοιο δεν παίρνει σάρκα και οστά τόσο η μετοχή θα γυρνάει γύρω από την ισχυρή έλξη του Vwap των τελευταίων 80 ημερών στα 1,504 ευρώ. Ως μεσοπρόθεσμος ανοδικός στόχος παραμένει η είσοδος της Eurobank μέσα στην περιοχή των 1,90 με 2 ευρώ.

Προχωράμε στην Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), όπου η μετοχή της ναι μεν έφτασε στις αρχές της εβδομάδος λίγο κάτω από το πεδίο στήριξης των 5,528 ευρώ αλλά στη συνέχεια ανέβηκε δυο-δυο τα σκαλιά περνώντας εκ νέου πάνω από τα 6 ευρώ. Η ανοδική αυτή κίνηση με την αποτυπωμένη μεγάλη κάτω σκιά γρήγορης αναχαίτισης των πωλητών έχει δώσει το δικαίωμα στους αγοραστές να κυνηγάνε το τρόπαιο εισόδου μέσα στο επίπεδο αποτύπωσης των υψηλών στα 6,20 με 6,30 ευρώ. Πάνω από εκεί συναντάμε τη μεσοπρόθεσμη τιμή στόχο των 6,70 ευρώ.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ) μετά την ανεπιτυχή πρώτη προσπάθεια δραπέτευσης άνω των 3 με 3,04 ευρώ βρέθηκε σε μια έντονη καθοδική αποκομιδή κερδών από κάποιους επενδυτές που μπήκαν πιθανότατα χαμηλότερα του ορίου των 2,45 ευρώ επιβάλλοντας έτσι ένα pullback προς την πολύ σημαντική περιοχή στήριξης των 2,65 με 2,60 ευρώ. Από εκεί και έπειτα η λήξη των ρευστοποιήσεων έφερε την μπάλα στα πόδια των αγοραστών με αποτέλεσμα την ανοδική κίνηση προς τη μικρή περιοχή των 2,95 με 3,04 ευρώ.

Στην περίπτωση τώρα που η μετοχή καταστρατηγήσει ανοδικά την εν λόγω αντίσταση με μεγάλο όγκο συναλλαγών τότε θα ανοίξει την πύλη για τον ανηφορικό δρόμο προς την επόμενη μεσοπρόθεσμη αντίσταση των 3,40 ευρώ ή ένα +15% από τα παρόντα επίπεδα τιμών. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο η μετοχή δεν θα πρέπει να περάσει εκ νέου κάτω από τη διαγραμματική ζώνη των 2,77 με 2,73 ευρώ όπου έχει γίνει και ο μεγαλύτερος όγκος των συναλλαγών από τις 22 Μαΐου έως και τις 29 Ιουνίου.

Κλείνω με την Alpha Bank (ΑΛΦΑ), όπου έχει αποτυπώσει στο διεβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών ένα πολύ ενδιαφέρον “χτίσιμο” πάνω κυρίως από τα 1,42 ευρώ. Το θετικό αυτό στοιχείο αν μάλιστα συμπληρωθεί με ένα ισχυρό πάτημα πέριξ των 1,50 ευρώ μπορεί να ανοίξει το έδαφος για μια έντονη ανοδική εκτόνωση προς το σημείο αντίστασης των 1,75 ευρώ ή ένα +15% από τα παρόντα επίπεδα. Να σημειώσουμε εδώ ότι η περιοχή των 1,75 ευρώ ήταν το κάτω διαγραμματικό σύνορο της χρονικής περιόδου ανάμεσα στον Οκτώβρη του 2019 με τον Φλεβάρη του 2020, έχοντας μάλιστα τότε ως άνω σύνορο τα 2 ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι η μετοχή της Alpha Bank είναι η μοναδική που δεν έχει ξεπεράσει τα προ πανδημικής κρίσης υψηλά.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

July 3, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin