Image default
Τοις Μετρητοίς

Οι 4 όμιλοι της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που εντυπωσιάζουν

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει ανοίξει σημαντικά το ανηφορικό του  βήμα κατακτώντας σημαντικά επίπεδα τιμών που φέρνουν το Γενικό Δείκτη στην αφετηρία του 2014, πριν ξεκινήσει δηλαδή το σοβαρότατο οικονομικό ολίσθημα της χώρας υπό το βάρος των ανεκδιήγητων πειραμάτων των μαθητευόμενων μάγων της αριστεράς  όπου έφεραν τελικά το πλέον επαχθέστερο για το επιχειρηματικό γίγνεσθαι τρίτο μνημόνιο.

Η σταδιακή ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης  με την ευρύτερη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και το σταθερό πλέον πολιτικοοικονομικό περιβάλλον έχει οδηγήσει το Γενικό Δείκτη να γράφει το τελευταίο τρίμηνο εκπληκτικές επιδόσεις ξεπερνώντας ακόμα και το +20%. Μια ανηφορική πορεία που δείχνει ότι όχι μόνο δε τελείωσε αλλά ότι τώρα μόλις ξεκινάει μιας που οι προοπτικές για μια εκτενή ανάταση της ελληνικής αγοράς είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Προοπτικές όπως η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η μεγάλη πτώση του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας στα ιστορικά χαμηλά, η μείωση στο τέλος της τετραετίας της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 140%, o καταιγισμός μεγάλων επενδυτικών projects, η πολύ θετική μετακόμιση της ελληνικής αγοράς στα σαλόνια των αναπτυγμένων αγορών έως και τις αναπάντεχες πρόωρες αποπληρωμές χρέους.

Η εικόνα αλλάζει και αλλάζει ραγδαία προς το καλύτερο. Άλλωστε όταν ένας οφειλέτης έρχεται και σου αποπληρώνει νωρίτερα το δάνειο δείχνει στον εκάστοτε δανειστή ότι έχει γυρίσει πλέον σελίδα και κοιτάζει  δυναμικά μπροστά.

Επιστρέφοντας τώρα στο τρίμηνο που έχει περάσει θα δώσουμε τα εύσημα σε τέσσερις εισηγμένους ομίλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που εντυπωσίασαν όχι μόνο με την ποσοστιαία τους άνοδο αλλά και με τη συμπεριφορά τους στο ταμπλό με τους ισχυρότατους ανοδικούς όγκους συναλλαγών που ο κάθε επενδυτής μπορούσε να αγοράσει αλλά και να πουλήσει χωρίς να κάτσει για πάνω από 5 λεπτά στο «τερματικό». Τέσσερις όμιλοι που η συνέχεια επιφυλάσσει ισχυρές μεσομακροπρόθεσμες ανοδικές συγκινήσεις.

Ξεκινάμε λοιπόν με το μετοχικό «φαινόμενο» της αγοράς τον όμιλο της Intrakat (ΙΝΚΑΤ). Εδώ λοιπόν σε μια πρόσφατη διαγραμματική ανάλυση είχαμε μόλις εντοπίσει τη μετοχή να διαλύει ανοδικά το πρώτο βήμα αντίστασης των 1,80 ευρώ ανοίγοντας έτσι σταδιακά το δρόμο για το επόμενο λογαριθμικό επίπεδο αντίστασης των 2,20 ευρώ. Ποια σταδιακή ανοδική πορεία; Εδώ μιλάμε για αφηνιασμένο καλπασμό με τη τιμή της μετοχής να παρασύρει στο διάβα της όχι μόνο το διαγραμματικό εμπόδιο των 2,20 ευρώ αλλά παραλίγο και αυτό των 2,70 ευρώ που θεωρητικά είχε μπει χρονικά για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η δε τριμηνιαία απόδοση της μετοχής έχει φτάσει στο +55% με το ποσοστό όμως ανόδου από τη τιμή αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν στα 1,17 ευρώ να προσεγγίζει το εκρηκτικό +124% χτυπώντας έτσι αλύπητα τη κεφαλαιοποίηση των 400 εκατ. ευρώ. Ένα είναι σίγουρο σε όλο αυτό το ανοδικό σκηνικό που έχει χτίσει η ισχυρή παρουσία της μετοχής στο ταμπλό, ότι έχει χαρακτηρίσει  τον  Αντιπρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο Αλέξανδρο Εξάρχου ως έναν από τους πλέον ισχυρούς «ταύρους» του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Σημαντική τριμηνιαία άνοδο της τάξεως του +75% έχει επιτύχει και ένας άλλος κατασκευαστικός όμιλος ο ΑΒΑΞ, ο οποίος έχει περάσει πλέον πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποίηση. Εδώ λοιπόν φαίνεται στο διμηνιαίο chart ότι η μετοχή έχει αναπτύξει ταχύτητα ανόδου με έντονη ανοδική γωνία κλίσης  που μπορεί να φέρει τη μετοχή μέσα στο επίπεδο διακύμανσης των 1,47 με 1,70 ευρώ. Ένα διαγραμματικό δωμάτιο που ο όμιλος είχε να ανοίξει από την άνοιξη του 2010.

Και εδώ γράφονται επίπεδα τιμών που θεωρητικά θα έπρεπε η μετοχή να τα δει το 2024. Το στοιχείο αυτό όπως και το γεγονός που φέρει δύο κατασκευαστικούς ομίλους στη κορυφή των αποδόσεων φανερώνει την ισχυρή δυναμική που αναπτύσσεται στο κλάδο.

Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή είναι η πορεία και του ομίλου πληροφορικής της Profile (ΠΡΟΦ), με τη τριμηνιαία απόδοση της μετοχής να κεντρίζει τους επενδυτές καθώς έχει  δώσει ένα απίστευτο +62%. Διαγραμματικά η μετοχή έχει πάρει τη μορφή ανοδικής «ρουκέτας» μετά και τη διάλυση της μακροπρόθεσμης καθοδικής γραμμής αντίστασης “S” στα 3,12 ευρώ περίπου. Οι αντιστάσεις εντοπίζονταν στα 3,75 και 4,30 ευρώ αλλά έγιναν καπνός και πάνε.

Τώρα η μετοχή αρχίζει και βλέπει στα μάτια τα 5 ευρώ ενώ στην περίπτωση που θα περάσει πάνω και από εκεί με ισχυρό όγκο συναλλαγών τότε το επόμενο διαγραμματικό έδαφος που θα ανοιχτεί για τους μετόχους θα φτάνει έως τις παρυφές των 7 ευρώ.

Όταν είχαμε γράψει για τη φαρμακοβιομηχανία Lavipharm (ΛΑΒΙ) στις αρχές του έτους τονίζοντας τους τέσσερις βασικούς πυλώνες ανάπτυξης που θα απογείωναν τον όμιλο και τη μετοχή, που τότε λάμβανε τιμές πέριξ των 0,38 ευρώ, κάποιοι ορέγονταν  πτωτικά κύματα και έντονες καθοδικές  νεροτσουλήθρες στη τιμή της μετοχής θέτοντας μάλιστα ως στόχο τα 0,30 ευρώ και την πιθανή  μετέπειτα απαξίωσή της. Τώρα που η μετοχή έχει βρεθεί μια ανάσα από τα 0,70 ευρώ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ έχουν μείνει με το  κουβαδάκι άδειο αναζητώντας «άλλες» παραλίες.

Εδώ απλά θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι η μόνη εισηγμένη φαρμακοβιομηχανία θα έχει πλέον δυναμικό παρόν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

July 10, 2023

www.chartwar.gr

Σχετικα αρθρα

Wall Street: Ασταθή εβδομάδα αλλά με θετική χροιά

admin

Σε ανοδική πορεία η τιμή του χαλκού

admin

Οι αστειότητες του Ντόναλτ

admin

Δεν τους βγήκε το “sell” από τον πόλεμο της “μπανιέρας”

admin

Austriacard Holdings: Υψηλή κερδοφορία στα έργα ψηφιοποίησης

admin

Intrakat: Με ισχυρά καύσιμα για την εκτόξευση των μεγεθών

admin

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

admin

Το αλουμίνιο ξυπνάει από το λήθαργο μετά από 670 ημέρες

admin

Αναβάλλεται το αρνητικό ντόμινο της τιμής του πετρελαίου στις αγορές

admin

Ασήμι: Η υψηλή ζήτηση για το 2024 οδηγεί στα 30 δολάρια

admin

Χρυσός: Η ανοδική κίνησή του θυμίζει το Μάρτιο του 2020

admin

S&P 500: Μπαρούτι μυρίζει κάτω από τις 5000 μονάδες

admin