Image default
Πολιτική

Τουρκικά ΜΜΕ: Σε 3-4 μήνες θα ξέρουμε τι θα γίνει με τα F-16 – Ο Μενέντεζ κρίνει το μέλλον τους

Κωστίδης

Τα τουρκικά ΜΜΕ «έπαιξαν» τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλάει για Χάγη και πιθανές υποχωρήσεις στις θέσεις που τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις»

Τον απολογισμό της Τουρκίας και της παρουσίας του Ταγπί Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους κάνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία επικεντρώνουν τις αναλύσεις τους στο τι θα γίνει με τα F-16. 

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι αναφέρουν ότι σε ότι αφορά τα μαχητικά αεροσκάφη, ο Μπομπ Μενέντεζ είναι αυτός που θα κρίνει το μέλλον τους, ενώ αναλύουν ότι για να δοθεί το «πράσινο φως», θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Ο ανταποκριτής του HaberTurk, Αλί Τσινάρ αναφέρει: Το ζήτημα με τα F-16 είναι το πότε θα στείλει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ το αίτημα του στο Κογκρέσο. Αυτό θα το κάνει σε μια εβδομάδα; Σε ένα μήνα. Όμως αξιωματούχοι σχολιάζουν πως αυτό μπορεί να συμβεί παράλληλα με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την έγκριση του από το τουρκικό Κοινοβούλιο. Θα δούμε το χρονοδιάγραμμα. Αλλά το πρώτο βήμα θα είναι η αποστολή του αιτήματος στο Κογκρέσο. Το δεύτερο βήμα θα είναι να μην βγάλει προβλήματα  ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου Μπομπ Μενέντεζ . Είναι σημαντικό που ο Μενέντεζ είπε πως είναι σε επικοινωνία με τον Μπάιντεν Δεν είπε ᾽᾽είμαι αρνητικός᾽. Αυτό ήταν θετικό. Αυτό που καταλαβαίνουμε εντός 3-4 μηνών το θέμα των F-16 θα δούμε πως θα προχωρήσει».

Hurriyet: Ο Ερντογάν την Πέμπτη θα ταξιδέψει στην «ΤΔΒΚ»

Την ίδια ώρα ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκινά περιοδεία στις χώρες του Κόλπου αλλά πριν θα επισκεφθεί στην «ΤΔΒΚ». Το προεδρικό αεροσκάφος θα προσγειωθεί στις νέες εγκαταστάσεις του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, όπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης.

Στη συνέχεια ο τούρκος πρόεδρος θα κάνει περιοδεία σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζητώντας επενδύσεις για την χώρα του. 

Μεγάλο ενδιαφέρον για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εν τω μεταξύ, τα τουρκικά ΜΜΕ «έπαιξαν» τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι «ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας μιλάει για Χάγη και πιθανές υποχωρήσεις στις θέσεις που τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις».

Στο δελτίο ειδήσεων του CNN Turk αναφέρουν: O πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η Τουρκία δείχνει έτοιμη να αλλάξει την πολιτική της σχετικά με την Ελλάδα, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ, ο Μητσοτάκης έδειξε το διεθνές δικαστηρίου της Χάγης ως χώρο επίλυσης των διαφορών για τον ορισμό των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο. Όμως για πρώτη φορά μίλησε για μια πιθανότητα αποχώρησης στο ζήτημα αυτό. Ο Μητσοτάκης δήλωσε πως ο μεγαλύτερος του στόχος είναι η επίλυση του θέματος καθορισμού περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας . Δήλωσε ότι ‘αν συμφωνήσουμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, θα είναι μια σημαντική εξέλιξη. Τόνισε επίσης πως ‘μια τέτοια συμφωνία ίσως περιλαμβάνει και κάποιες υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις που τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις’.

Τι λένε οι Τούρκοι αναλυτές

Εν τω μεταξύ, οι τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι «η Ελλάδα έχει μαξιμαλιστικές πολιτικές όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών και τα 12 μίλια» και προσθέτουν ότι η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να κάνει υποχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Φενερμπαχτσέ, Ετζέ Μπαμπάν τόνισε: Όπως βλέπουμε και στις δηλώσεις του Μητσοτάκη. Σε επίπεδο δηλώσεων βλέπουμε  μια Ελλάδα που δηλώνει πως θέλει την ειρήνη όμως όταν κοιτάμε τις πολιτικές τους διαπιστώνουμε πως είναι μια Ελλάδα με μαξιμαλιστικές πολιτικές. Δηλαδή είμαστε σε αδιέξοδο. Εμείς αναφερόμαστε στη στρατιωτικοποίηση των νησιών, αναφερόμαστε στο ζήτημα των 12 μιλίων και άλλα πολλά τέτοια θέματα. Με την Ελλάδα υπάρχουν πολλά τέτοια ζητήματα. Για να επιλυθούν αυτά τα θέματα η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις μαξιμαλιστικές πολιτικές, να πάψει να δείχνει την Τουρκία ως απειλή. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε και η Τουρκία δεν είναι. το θέμα δεν είναι μόνο  η στρατιωτικοποίηση. Υπάρχουν νησιά στα οποία δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί νέοι βιότοποι. Εδώ βλέπουμε πως εκμεταλλεύεται τα κονδύλια της Ε.Ε, και με παρατηρητήρια σπάνιων πουλιών επιχειρεί να δημιουργήσει βιότοπους.
 

- sofokleous10.gr

Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το sofokleous10.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Σχετικα αρθρα

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις σχετικά με τη διάρρηξη στο υπουργείο Εσωτερικών

admin

ΠΑΣΟΚ για διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του ΥΠΕΣ: Απαιτούνται άμεσες απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα

admin

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακρίβειας»

admin

ΥΠΕΣ για διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών: Ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, έως τώρα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο

admin

Η Ελλάδα παράδειγμα για τη Γερμανία με το εξαήμερο εργασίας;

admin

Στη Βουλή η τροπολογία για χειρουργικές πράξεις σε δημόσια νοσοκομεία από ιδιώτες ιατρούς

admin

Μητσοτάκης: Στη χώρα η ανεργία μειώνεται και οι μισθοί αυξάνονται

admin

Κασσελάκης: Εάν δεν έχουμε κράτος δικαίου, κοινωνικό κράτος και ανοιχτές ρυθμισμένες αγορές δεν πάμε πουθενά

admin

Χαρδαλιάς στην έκθεση BEYOND: Η Περιφέρεια Αττικής θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ψηφιακή επανάσταση

admin

Μητσοτάκης: Να προσφέρουμε στους νέους πολλές, σταθερές και καλοπληρωμένες δουλειές

admin

Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλώς θέμα κομματικού πατριωτισμού, αλλά εθνική αναγκαιότητα

admin

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχητική η διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών – Το ΥΠΕΣ να ενημερώσει αν αφαιρέθηκαν έγγραφα

admin