Image default
Τράπεζες

Βίκυ Σάφρα: Η πλουσιότερη Ελληνίδα στον κόσμο και ο «πόλεμος» μέσα στην οικογένεια

Τζόσεφ και Βίκυ Σάφρα

Ξέρετε ποια είναι η πλουσιότερη Ελληνίδα; Οι περισσότεροι ίσως να μην το γνωρίζουν, αλλά πρόκειται για τη Βίκυ Σάφρα, σύζυγο και κληρονόμο του πλουσιότερου τραπεζίτη του κόσμου ο οποίος απεβίωσε πριν από μερικά χρόνια.

Η οικογένεια Σάφρα έχει στην κατοχή της μια περιουσία η αξία της οποίας ξεπερνά τα 25 δις δολάρια που αποτελείται από τράπεζες, ακίνητα όλων των ειδών, πολλές επιχειρήσεις κυρίως στον αγροτικό τομέα και άλλα τιμαλφή.

Ένα δημοσίευμα των Financial Times ήρθε να ταράξει τα νερά και να αποδείξει ότι ειδικά σε τέτοιες κληρονομιές οι διαμάχες είναι πολλές και έντονες.

Σύμφωνα με τους FT, o δημιουργός αυτής της τεράστιας περιουσίας, Τζόσεφ Σάφρα ήταν μετανάστης στη Βραζίλία όταν γνώρισε και παντρεύτηκε την Βίκυ Σαρφάτη το 1969. Εκανε μαζί της 4 παιδιά και 14 εγγόνια τα οποία βρίσκονται σήμερα σε έναν ιδιότυπο… «πόλεμο των Ρόουζ», για την μεγάλη αυτή κληρονομιά.

Ο μεγιστάνας τραπεζίτης πέθανε σε ηλικία 82 ετών και από τότε άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου». Ενας από τους γιους του Σάφρα, ο Αλμπέρτο έμαθε ότι δεν θα είναι αυτός κληρονόμος αλλά ότι η περιουσία περιέρχεται στη μητέρα του και τα δύο του αδέρφια.

Αμέσως κίνησε δικαστικές διαδικασίες για να ακυρώσει αυτές τις διαθήκες και να διεκδικήσει κι αυτό ό,τι μπορεί, ανοίγοντας έναν πόλεμο που κανείς δεν γνωρίζει που θα καταλήξει.

Σύμφωνα με τους FT, ο Αλμπέρτο κατέθεσε έγγραφα στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκληρωθεί. Υποστηρίζει ότι είχε κόντρες με τον μικρότερο αδερφό του, Ντέιβιντ και γι’ αυτό εγκατέλειψε τη διαχείριση της τράπεζας.

Αναφέρει επίσης, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα, ότι ο πατέρας του ήταν ασθενής και ανίκανος να υπογράψει νομικά έγγραφα.

Με βάση το δημοσίευμα, οι υπόλοιποι της οικογένειας δεν συμφωνούν με τους ισχυρισμούς του Αλμπέρτο λέγοντας ότι ότι ο Τζόζεφ ήταν «πλήρως ικανός» και ότι αποκλήρωσε τον Αλμπέρτο επειδή ίδρυσε μια ανταγωνιστική επιχείρηση, αψηφώντας τις εκκλήσεις να μείνει στο οικογενειακό επιχειρείν. Ήταν αυτή η «προδοσία» που οδήγησε τον αείμνηστο τραπεζίτη να αλλάξει τις διαθήκες του, σύμφωνα με τους δικηγόρους της χήρας συζύγου του Βίκυ. «Η οικογένεια λυπάται για το μονοπάτι που διάλεξε ο Αλμπέρτο, ο οποίος επιτέθηκε για πρώτη φορά στον πατέρα του ενώ ήταν ζωντανός και τώρα το κάνει ενάντια στη μνήμη του, και διαψεύδει τους ισχυρισμούς του», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένεια του Τζόσεφ ως απάντηση στην αγωγή.

Εγγραφο που αποκαλύπτουν οι FT, αναφέρει ότι ο Αλμπέρτο τονίζει πως ότι η Βίκυ Σάφρα και τα αδέρφια του συμφώνησαν με έναν ιατρό χωρίς να το γνωρίζει για να βεβαιώσει ότι ο πατέρας του ήταν υγιής. Ισχυρίζεται επίσης ότι άλλα μέλη της οικογένειας τον «έκοψαν» από συζητήσεις σχετικά με τη φροντίδα του Τζόσεφ και τον εμπόδισαν να επισκεφθεί τον πατέρα του.

Αλμπέρτο Σάφρα

Ποια είναι η Βίκυ Σάφρα

Η οικογένεια Σάφρα έχει ιστορία στον τραπεζικό τομέα από τη δεκαετία του 1840. Ίδρυσαν το Safra Freres & Cie στο Χαλέπι της Συρίας, για να χρηματοδοτήσουν καραβάνια με καμήλες κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Όταν ο πατέρας του Τζόσεφ, ο Τζέικομπ Σάφρα, μετακόμισε στη Βραζιλία ξεκίνησε μια εταιρεία εμπορίου μετάλλων, μηχανημάτων και βοοειδών και αργότερα άνοιξε μια τράπεζα.

Η Βίκυ Σάφρα γεννήθηκε στη θεσσαλονίκη, σε μικρή ηλικία μετανάστευσε στη Βραζιλία.

Η περιουσία της οποίας υπολογίζεται στα 7,4 δισ. δολάρια.

Η Σάφρα, της οποίας το πατρικό όνομα ήταν Σαρφάτη, παντρεύτηκε τον Τζόσεφ Σάφρα όταν ήταν μόλις 17 ετών. Η οικογένειά της (Ελληνες εβραίοι της Θεσσαλονίκης, με ρίζες και στην Κομοτηνή, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της) είχαν μεταναστεύσει στη Βραζιλία τη δεκαετία του 1950 όταν η ίδια ήταν ακόμη παιδί.

Στον όμιλο της οικογένειας περιλαμβάνονται οι τράπεζες Banco Safra SA, Safra National Bank της Νέας Υόρκης και J Safra Sarasin της Ελβετίας, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακίνητα συνολικού ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των οποίων ο εμπορικός ουρανοξύστης Gherkin στο Λονδίνο και το κτίριο στην 660 Madison Avenue στη Νέα Υόρκη, ένα μερίδιο στην εταιρεία εμπορίας μπανάνας Chiquita Brands International και ένα επιβλητικό αρχοντικό 130 δωματίων στο Σάο Πάολο.

Σχετικα αρθρα

ΤτΕ: Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας σε ελληνικά ομόλογα και μετοχές

admin

Eπιστολές Στουρνάρα στους servicers: «Συμμορφωθείτε με το νέο θεσμικό πλαίσιο, αλλιώς… ποινές»

admin

Alpha Bank: Τι είπε ο CFO Λαζ. Παπαγαρυφάλλου στο «The Banker» των Financial Times

admin

Alpha Bank – UniCredit: Το καλύτερο deal στην ΝΑ Ευρώπη

admin

Alpha Bank: Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας – Η Εξέλιξη και Διάρθρωση των Εξαγωγών Αγαθών

admin

SSM: Εμμένει στη σκληρή στάση για τα μερίσματα – Η διαμάχη στην ΕΚΤ

admin

Τελεσίγραφο Χατζηδάκη για τις προμήθειες: Ή μειώνετε το κόστος σε συναλλαγές με κάρτα ή βάζουμε πλαφόν με νόμο

admin

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Για το 2025 ανέβαλε ο Άρειος Πάγος την εκδίκαση και της τρίτης συλλογικής αγωγής

admin

DBRS: Πρωταθλήτριες στη μείωση κόκκινων δανείων οι ελληνικές τράπεζες

admin

Alpha Bank: Ιδιωτική κατανάλωση και προσδοκίες νοικοκυριών – Τάσεις και τρέχουσες εξελίξεις

admin

Τράπεζες: Αναμένεται αύξηση των κερδών λόγω της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων

admin

Τράπεζες: Το σχέδιο διατήρησης της κερδοφορίας κόντρα στη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εξόδων

admin