Image default
Ευρώπη

Αναστέλλει «κάθε επικοινωνία» ο Σλοβάκος πρωθυπουργός με σημαντικά ΜΜΕ

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico αποφάσισε τη Δευτέρα να αναστείλει «κάθε επικοινωνία» με τα μέσα ενημέρωσης TV Markíza, Denník N, SME και Aktuality, επειδή δεν παρείχαν «αληθινά, έγκαιρα και ολοκληρωμένα» ρεπορτάζ – μια κίνηση που σύμφωνα με τον αρχισυντάκτη του Denník N, Matúš Kostolný, παραβιάζει την υποχρέωση των δημόσιων λειτουργών να ενημερώνουν τα μέσα ενημέρωσης.

Η απόφαση του Fico είναι το τελευταίο βήμα σε μια κλιμακούμενη μάχη με τα μέσα ενημέρωσης. Η προηγούμενη απόφαση του Fico να απαγορεύσει στα ίδια μέσα ενημέρωσης να εισέρχονται σε κυβερνητικά γραφεία έχει προκαλέσει την οργή εννέα Σλοβάκων ευρωβουλευτών, οι οποίοι ζήτησαν από την Επίτροπο της ΕΕ Věra Jourová να επανεξετάσει τις ενέργειες του Fico.

«Δεν αλλάζουν πολλά για εμάς. Ο Fico δεν έχει απαντήσει στο Denník N εδώ και χρόνια. Ωστόσο, αυτό που άλλαξε είναι ότι ο πρωθυπουργός το δήλωσε ως επίσημη θέση του», δήλωσε ο Kostolný.

Ο Fico έχει ήδη δεχθεί αντιδράσεις για τις τελευταίες του ανακοινώσεις.

Εάν ο Fico «προσπαθήσει να εφαρμόσει τις δηλώσεις του στην πράξη με τρόπο που παραβιάζει το δικαίωμα στην ενημέρωση», η βουλευτής της Προοδευτικής Σλοβακίας και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής μέσων ενημέρωσης, Zora Jaurová, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνεδρίαση της επιτροπής για να τον ανακρίνει.

Σε συνέχεια των αντιδράσεων, διοργανώθηκε μια φοιτητική διαμαρτυρία μπροστά από το κυβερνητικό γραφείο , μια κίνηση που επέκρινε ο ηγέτης του Smer, Ľuboš Blaha.

Όμως, μια άλλη από τις πολιτικές της κυβέρνησης κατά των μέσων ενημέρωσης  αποσκοπεί στον τερματισμό της συνήθους πρακτικής της «σύλληψης» πολιτικών στους διαδρόμους και παίρνει τώρα μορφή στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, που προωθείται από τον πρόεδρο της Βουλής Peter Pellegrini, τα μέσα ενημέρωσης θα περιορίζονται στη δυνατότητα να μεταδίδουν ή να καταγράφουν ήχο και βίντεο στην αίθουσα Τύπου και στη βιβλιοθήκη του κοινοβουλίου.

«Ο περιορισμός που περιέχεται στην εν λόγω απόφαση ουσιαστικά εμποδίζει το έργο των δημοσιογράφων στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σλοβακίας», γράφει ο  Ondrej Dostál του κόμματος SaS, καλώντας τον Pellegrini να καταργήσει εντελώς την απόφαση.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin