Image default
Ευρώπη

Monte dei Paschi: Το ιταλικό δημόσιο πούλησε το 25% της τράπεζας έναντι 920 εκατ. ευρώ

Το ιταλικό δημόσιο πούλησε τη Δευτέρα μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 25% της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, για 920 εκατ. ευρώ, προωθώντας τα σχέδια για εκ νέου ιδιωτικοποίηση της παλαιότερης τράπεζας στον κόσμο δύο χρόνια μετά αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια.

Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών προσέφερε μερίδιο 20% το βράδυ της Δευτέρας, μετά το κλείσιμο της αγοράς. Η ζήτηση αποδείχθηκε ότι ήταν πέντε φορές μεγαλύτερη από μέγεθος της προσφοράς, οδηγώντας την κυβέρνηση να αυξήσει το μερίδιο στο 25%, σύμφωνα με πηγές του -. Η Ιταλία πούλησε 314,9 εκατομμύρια μετοχές για 2,92 ευρώ ανά μετοχή, με έκπτωση 5% στην τιμή κλεισίματος της Δευτέρας.

Μετά την πώληση, η Ιταλία μειώνει το μερίδιό της στην Paschi από 64% σε 39%.

Η συναλλαγή επιτρέπει στην κυβέρνηση να μειώσει το χρέος της Ιταλίας κατά 920 εκατ. ευρώ. Έρχεται μάλιστα λίγες ώρες πριν από τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2024.

Η πώληση αποδεικνύει την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι ιταλικές τράπεζες στην εκκαθάριση των οικονομικών τους, η οποία συνέβαλε στην απροσδόκητη απόφαση της Moody’s-του πλέον αυστηρού εκ των οίκων αξιολόγησης – όχι μόνο να μην υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ιταλίας, όπως αρκετοί ανησυχούσαν, αλλά να βελτιώσει σε σταθερές από αρνητικές τις προοπτικές του (outlook).

Αμέσως μετά την απόφαση της Moody’s Iτην Παρασκευή, η κυβέρνηση της Τζόρτια Μελόνι έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση του μεριδίου της στην παλαιότερη τράπεζα στον κόσμο, όπως αποκαλύπτουν στο πρακτορείο - άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το Σαββατοκύριακο, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργήσει βάσει ενός σχεδίου που συζητήθηκε με τους συμβούλους της, UBS και Jefferies, για μια γρήγορη διάθεση ενός ποσοστού της στην Monte dei Paschi. Μεταξύ των παραγόντων πίσω από την κίνηση ήταν η βελτίωση της διαφοράς μεταξύ των 10ετών ιταλικών και γερμανικών ομολόγων.

Η ΕΕ επέτρεψε στην Ιταλία να εθνικοποιήσει την Paschi, που εδρεύει στη Σιένα της Τοσκάνης, το 2017, υπό τον όρο ότι θα ιδιωτικοποιηθεί εκ νέου με αρχική προθεσμία το 2021. Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μάριο Ντράγκι είχε ζητήσει από την ΕΕ να παρατείνει την προθεσμία για την πώληση των μετοχών του κράτους στα μέσα του 2024.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις της Ιταλίας έχουν προσπαθήσει να βρουν έναν τρόπο να πουλήσουν ένα μερίδιο στην Paschi. Η τράπεζα διασώθηκε για πρώτη φορά το 2009. Την επόμενη δεκαετία, αγωνίστηκε να αποφέρει σταθερό κέρδος, δεδομένου του περιορισμένου περιθωρίου ελιγμών υπό τους όρους που όρισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin