Image default
Ευρώπη

OpenAI: Ο Sam Altman και το ΔΣ άρχισαν συνομιλίες για την επιστροφή του

Διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ανάμεσα στον Σαμ Άλτμαν και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, με στόχο την πιθανή επιστροφή του εκδιωχθέντος συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως μεταδίδει το -.

Οι συζητήσεις γίνονται μεταξύ του Altman και τουλάχιστον ενός μέλους του διοικητικού συμβουλίου, του Adam D’Angelo, δήλωσαν οι άνθρωποι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι διαβουλεύσεις είναι ιδιωτικές και μπορεί να μην καρποφορήσουν. Στις συζητήσεις συμμετέχουν επίσης ορισμένοι από τους επενδυτές της OpenAI, πολλοί από τους οποίους πιέζουν για την επαναφορά του.

Σύμφωνα με ένα σενάριο που συζητείται, ο Altman θα επέστρεφε ως διευθυντής σε ένα μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Salesforce Inc. Bret Taylor θα μπορούσε επίσης να υπηρετήσει ως διευθυντής σε ένα νέο διοικητικό συμβούλιο.

OpenAI: Τι έφερε την έξοδο Altman και το απόλυτο χάος; Μία σύγκρουση για το… κέρδος

Το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο και ο Altman βρίσκονται σε επικοινωνία είναι μια σημαντική εξέλιξη, διότι μέχρι τη Δευτέρα, οι διευθυντές αρνούνταν σε μεγάλο βαθμό να συνεργαστούν με το στέλεχος που απέλυσαν την Παρασκευή. Οι μέτοχοι της OpenAI που ζητούν την επαναφορά του Altman περιλαμβάνουν την Thrive Capital, την Khosla Ventures και την Tiger Global Management, δήλωσαν στο - άτομα με γνώση του θέματος. Η εξέχουσα εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia Capital εργάζεται μαζί με την ομάδα.

Τη Δευτέρα, η αντιπρόεδρος των παγκόσμιων υποθέσεων της εταιρείας Anna Makanju έστειλε υπόμνημα στο προσωπικό λέγοντας ότι η εταιρεία βρισκόταν σε “έντονες συζητήσεις” με το διοικητικό συμβούλιο, τον Altman και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Emmett Shear για την ενοποίηση της εταιρείας. Το μήνυμα ήρθε αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων απείλησε να παραιτηθεί εάν δεν επαναπροσληφθεί ο Altman, μεταξύ άλλων αιτημάτων. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 700 εργαζόμενοι έχουν υπογράψει επιστολή στην οποία απειλούν παραιτηθούν εάν δεν επιστρέψει ο Altman στη θέση του CEO. 

Το διοικητικό συμβούλιο έχει δεχθεί έντονο σχολιασμό για την απόφασή του να απολύσει τον Άλτμαν, λέγοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος δεν ήταν “σταθερά ειλικρινής στις επικοινωνίες του”. Τις ημέρες που ακολούθησαν, μέλη του διοικητικού συμβουλίου και υπάλληλοι δήλωσαν ότι η απομάκρυνση του διευθύνοντος συμβούλου δεν είχε σχέση με “παραπτώματα” ή “ασφάλεια”, αφήνοντας ένα κενό στην πληροφόρηση.

Μέχρι την Παρασκευή, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελούνταν από τον Altman, τον πρόεδρο Greg Brockman, τον επικεφαλής επιστήμονα Ilya Sutskever, την Quora Inc. CEO D’Angelo, την τεχνολογική επιχειρηματία Tasha McCauley και την Helen Toner, διευθύντρια στρατηγικής στο Κέντρο Ασφάλειας και Αναδυόμενων Τεχνολογιών του Georgetown. Μετά την αποχώρηση του Altman, ο Brockman εγκατέλειψε την εταιρεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η OpenAI αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια ώρα η Microsoft φέρεται να έχει κάνει πρόταση στο σύνολο σχεδόν των εργαζομένων της OpenAI να εργαστούν σε παρόμοιους ρόλους στη δική της μονάδα τεχνητής νοημοσύνης.

H Microsoft – που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της OpenAI- έχει ανακοινώσει την πρόσληψη του Altman ως επικεφαλής της συγκεκριμένης μονάδας, αλλά έχει εμμέσως πλην σαφώς παραδεχθεί ότι είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής του στην OpenAI.

Με πληροφορίες από -, BBC

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin