Image default
Ευρώπη

ΕΚΤ: Εύθραυστο το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην ευρωζώνη

Το χρηματοπιστωτικό σύστημα στη ζώνη του ευρώ είναι εύθραυστο, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουίς ντε Γκίντος, κατά την παρουσίαση της εξαμηνιαίας έκθεσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, στην Φρανκφούρτη.

«Οι αδύναμες οικονομικές προοπτικές και οι συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού επιβαρύνουν την ικανότητα των ανθρώπων, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους», δήλωσε Λουίς ντε Γκίντος.

«Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ επωφελούνται από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά αντιμετωπίζουν αντίθετους ανέμους από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τη χαμηλότερη ποιότητα ενεργητικού και τους χαμηλότερους όγκους δανείων», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Πρόσθεσε πάντως ότι «συνολικά, το τραπεζικό σύστημα της ζώνης του ευρώ είναι σε καλή θέση για να αντέχει αυτούς τους κινδύνους».

Ο Λουίς ντε Γκίντος, κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ερωτηθείς εάν η ΕΚΤ θα αγοράζει συγκεκριμένα κρατικά ομόλογα από χώρες έναντι των οποίων οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ότι το «το TPI θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, αλλά χρειάζεται επίσης ένα σαφές σύνολο κανόνων. «Πρέπει να δούμε πώς οριστικοποιηθούν οι δημοσιονομικοί κανόνες», πρόσθεσε.

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι η πρόσφατη διαδικασία αποπληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ είναι πιθανό να επιβραδυνθεί. «Αναμένεται νέα προσωρινή αύξηση του συνολικού πληθωρισμού», είπε η Σνάμπελ μιλώντας σε φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βίρτσμπουργκ.

Η γερμανίδα τραπεζίτης έκανε παραλληλισμούς με το «τελευταίο μίλι» μιας διαδρομής μεγάλων αποστάσεων. Ο λόγος για την επιμονή του πληθωρισμού είναι η ισχυρή αγορά εργασίας, η οποία ανεβάζει τους μισθούς, και οι πεισματικά υψηλές τιμές στον τομέα των υπηρεσιών.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin