Image default
Ευρώπη

Νέοι εσωτερικοί κανόνες για την προστασία των πληροφοριοδοτών στο Ευρωκοινοβούλιο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Δευτέρας (20 Νοεμβρίου) νέους εσωτερικούς κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος μπορούν να παρέχουν πληροφορίες και να προστατεύονται, για να επικαιροποιήσει και να αποσαφηνίσει τις υφιστάμενες διαδικασίες, δήλωσε επίσημη πηγή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Euractiv.

«Το προσωπικό του Κοινοβουλίου, και οι κοινοβουλευτικοί βοηθοί, διαθέτει πλέον ένα σαφές σύνολο κανόνων σχετικά με το πώς μπορούν να ενεργούν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και πώς προστατεύονται, σύμφωνα με την [αντίστοιχη] οδηγία», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Euractiv.

Μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος είναι το πρόσωπο που δίνει πληροφορίες για ένα πρόσωπο ή έναν οργανισμό που φέρεται ότι ασκεί παράνομη ή ηθική δραστηριότητα.

Η διαφθορά και οι δραστηριότητες άσκησης πίεσης έχουν γίνει όλο και πιο ευαίσθητα θέματα στο Κοινοβούλιο μετά το λεγόμενο σκάνδαλο «Qatargate», στο οποίο ευρωβουλευτές και ορισμένοι βοηθοί κατηγορήθηκαν ότι δωροδοκούνταν από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τη θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε θέματα που αφορούσαν τις δύο αυτές χώρες.

Τον Φεβρουάριο, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα παρουσίασε μια σειρά κανόνων για τη βελτίωση της ακεραιότητας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συνέπεια του σκανδάλου, οι οποίοι εγκρίθηκαν τελικά από τους ευρωβουλευτές τον Σεπτέμβριο.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη δέσμη κανόνων, οι νέες διατάξεις περιλαμβάνουν την ανώνυμη αναφορά, έναν σαφέστερο ορισμό της καλής πίστης και την προσθήκη διατάξεων για την προστασία των δεδομένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, στη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν εξωτερικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ή «άλλα όργανα», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Euractiv.

Σύμφωνα με τους κανόνες που εγκρίθηκαν, οι «σοβαρές παρατυπίες» ορίζονται ως «παράνομες δραστηριότητες που βλάπτουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η απάτη, η διαφθορά, η κλοπή, οι σοβαρές παραβάσεις των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων ή η συμπεριφορά που συνδέεται με την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων, η οποία μπορεί να συνιστά σοβαρή παράβαση των υποχρεώσεων που βαρύνουν τους υπαλλήλους, τα άλλα μέλη του προσωπικού και τα μέλη του οργάνου», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Euractiv.

Για την προστασία των καταγγελιών, για παράδειγμα, ένα «σύστημα για την ασφαλή ηλεκτρονική διαβίβαση της κοινοποίησης των καταγγελιών στον γενικό γραμματέα» βρίσκεται υπό ανάπτυξη, σύμφωνα με έγγραφο του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα, το οποίο είδε το Euractiv.

«Υπάρχει επίσης υποχρεωτική εκπαίδευση για τους διευθυντές», πρόσθεσε ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η υποχρεωτική κατάρτιση για τους διαπιστευμένους κοινοβουλευτικούς βοηθούς (APA) θα καθοριστεί σε άλλη πρόταση, αναφέρει το έγγραφο.

Κανόνες κατά της παρενόχλησης

Οι κανόνες θεσπίζουν επίσης μια νέα σειρά διαδικασιών κατά της παρενόχλησης, για να διευκρινιστούν τα βήματα που πρέπει να λαμβάνονται κατά την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Για παράδειγμα, η δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας διαμεσολάβησης  θα βοηθά «τα μέλη και το προσωπικό στην επίλυση δύσκολων καταστάσεων στις διαπροσωπικές σχέσεις [του προσωπικού του ΕΚ]», δήλωσε ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Euractiv.

Θα θεσπιστούν επίσης νέα μέτρα για την προστασία των μαρτύρων και των προθεσμιών.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin

Γιατί θολώνει το όνειρο για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

admin

HSBC: Άνω των προσδοκιών τα κέρδη α’ τριμήνου – Αποχωρεί αιφινιδιαστικά ο Noel Quinn

admin