Image default
Ευρώπη

OpenAI: Επιστρέφει ο Sam Altman

Ο Sam Altman θα επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, όπως έκανε γνωστό η startup νωρίς το πρωί της Τετάρτης σε ανάρτησή της στο X (πρών Twitter).

Ο Altman επιστρέφει στον ρόλο του ως διευθύνων σύμβουλος και το νέο διοικητικό συμβούλιο θα προεδρεύεται από τον Μπρετ Τέιλορ (πρώην CEO της Salesforce) και θα περιλαμβάνει τον Λάρι Σάμερς (πρώην υπουργός Οικονομικών) και τον Άνταμ Ντ’ Άντζελο (συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Quora), ανέφερε επίσης η εταιρεία.

We have reached an agreement in principle for Sam Altman to return to OpenAI as CEO with a new initial board of Bret Taylor (Chair), Larry Summers, and Adam D’Angelo.

We are collaborating to figure out the details. Thank you so much for your patience through this.

— OpenAI (@OpenAI) November 22, 2023

Η ανακοίνωση έρχεται μετά από πίεση που δέχθηκε η OpenAI από εργαζόμενους και επενδυτές, αντιδρώντας στην απόλυσή του που ήρθε μετά από διαφωνίες και την εκτίμηση από μέλη του συμβουλίου ότι η στρατηγική του Altman οδηγούσε σε ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και η εμπορευματοποίησή της ήταν υπερβολικά επικίνδυνη.

Από την Κυριακή είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Altman  και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI, με στόχο την επιστροφή του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος απολύθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε μια αποχώρηση που χαρακτηρίστηκε «πραξικοπηματική».

Η απόλυση του Altman προκάλεσε την αποχώρηση του προέδρου Greg Brockman και κορυφαίων ερευνητών της εταιρείας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Επίσης, εκατοντάδες υπάλληλοι της OpenAI απείλησαν να παραιτηθούν εάν δεν επιστρέψει στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Οι διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο την Κυριακή, εν μέρει λόγω πιέσεων από τον Altman και άλλους που τον υποστηρίζουν να παραιτηθούν τα υπάρχοντα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αναφέρει το - επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο προσέλαβε νέο CEO, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του Twitch Emmett Shear, ενώ η Microsoft, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχός της OpenAI, ανακοίνωσε την πρόσληψη του Altman.

«Με το νέο διοικητικό συμβούλιο και την υποστήριξη του Σάτια (Ναντέλα, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Microsoft) ανυπομονώ να επιστρέψω στην OpenAI και να αξιοποιήσω τη συνεργασία μας με την Microsoft», έγραψε σε ανάρτησή του ο Altman μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του.

i love openai, and everything i’ve done over the past few days has been in service of keeping this team and its mission together. when i decided to join msft on sun evening, it was clear that was the best path for me and the team. with the new board and w satya’s support, i’m…

— Sam Altman (@sama) November 22, 2023

Ο Ναντέλα επικρότησε επίσης τις αλλαγές που ανακοίνωσε η OpenAI. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα σε μια πορεία προς μια πιο σταθερή, καλά ενημερωμένη και αποτελεσματική διοίκηση», έγραψε. «Ο Σαμ, ο Γκρεγκ και εγώ έχουμε μιλήσει και συμφωνήσαμε ότι έχουν έναν βασικό ρόλο να παίξουν μαζί με την ηγετική ομάδα της OpenAI για να διασφαλίσουν ότι η OpenAI θα συνεχίσει να ευδοκιμεί και να χτίζει την αποστολή του. Ανυπομονούμε να αξιοποιήσουμε την ισχυρή μας συνεργασία και να προσφέρουμε την αξία αυτής της επόμενης γενιάς τεχνητής νοημοσύνης στους πελάτες και τους συνεργάτες μας».

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin