Image default
Ευρώπη

Επιστροφή στην «ξέφρενη» δεκαετία του ’20 για την παγκόσμια οικονομία;

Είχαν προηγηθεί ένας παγκόσμιος πόλεμος, τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, πόνος, εξαθλίωση, φτώχεια. Και αφού ο κόσμος όλος έπιασε «πάτο» ακολούθησε μία δυναμική ανάκαμψη. Άνθισε η μουσική, η μόδα, η δυτική κουλτούρα. Και ταυτόχρονα άνοιξε και μία περίοδος οικονομικής ευημερίας.

Όλοι ήθελαν να αφήσουν στο παρελθόν τον πόλεμο και την ισπανική γρίπη και να τρέξουν προς ένα πιο ευοίωνο μέλλον. Για αυτό και η δεκαετία του 1920 έμεινε στην ιστορία ως τα Roaring Twenties. Το πνεύμα της χαρακτηρίστηκε από ένα γενικό αίσθημα καινοτομίας που συνδέεται με τη νεωτερικότητα και τα κύρια χαρακτηριστικά της οικονομίας ήταν η ανάπτυξη και ο μέτριος πληθωρισμός, καθώς μπήκαν στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων η χρήση αυτοκινήτων, τηλεφώνων, ταινιών, ραδιοφώνου και ηλεκτρικών συσκευών. Η μαζική παραγωγή κατέστησε τις νέες τεχνολογίες προσιτές στη μεσαία τάξη.

Σήμερα δεν βγαίνουμε από έναν παγκόσμιο πόλεμο, αλλά έχουμε περάσει από αλλεπάλληλες οικονομικές και γεωπολιτικές κρίσεις, μία πανδημία, διαρκή αβεβαιότητα και ραγδαίες τεχνολογικές αλλαγές, με τη δυναμική είσοδο της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI στη ζωή μας). Θα μπορούσε λοιπόν το άμεσο μέλλον να έχει χαρακτηριστικά ανάλογα με την ξέφρενη δεκαετία του 1920;

Η UBS στην τελευταία έκθεσή της, αναλύοντας τις προοπτικές της επόμενης δεκαετίας, απαντά θετικά. Ή για να είμαστε πιο ακριβείς, θεωρεί ότι αυτό είναι ένα από τα 4 σενάρια, που θα μπορούσαμε να δούμε να γίνεται πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σενάριο 1: Roaring 20s – Υψηλή ανάπτυξη, μέτριος πληθωρισμός

Οι παράγοντες ώθησης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα υψηλά ποσοστά επενδύσεων που συνδέονται με την ψηφιοποίηση (Τεχνητή Νοημοσύνη), την απανθρακοποίηση και την άμυνα. Σε αυτό το σενάριο, οι προσδοκίες αφορούν την ισχυρή αύξηση των κερδών και τις ικανοποιητικές επιδόσεις των μετοχών, αλλά πιο υποτονικές αρχικές επιδόσεις από τα ομόλογα, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σενάριο 2: Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος με αποπληθωρισμό και υψηλή ανάπτυξη

Οι πιθανοί παράγοντες ώθησης αυτού του σεναρίου περιλαμβάνουν τον προεξέχοντα ρόλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ή/και την επιστροφή προς την παγκοσμιοποίηση. Σε γενικές γραμμές, αυτό το σενάριο θα πρέπει να είναι ευνοϊκό τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα. Υπάρχουν πιθανότητες για ικανοποιητική αύξηση της κερδοφορίας με στόχο την υποστήριξη των μετοχών και προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια με στόχο την υποστήριξη των ομολόγων.

Σενάριο 3: Μακρά περίοδος στασιμότητας

Οι πιθανοί παράγοντες ώθησης περιλαμβάνουν τους γηράσκοντες πληθυσμούς ή το ενδεχόμενο οι προοπτικές της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να μην ανταποκριθούν στις προσδοκίες. Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να είναι αρχικά θετικό για τα ομόλογα, καθώς η χρηματοοικονομική καταστολή χρησιμοποιείται για τη διαχείριση των διογκούμενων επιβαρύνσεων του χρέους. Οι πολλαπλασιαστές μετοχών μπορούν να υποστηριχθούν με την παροχή κινήτρων από την πλευρά των κεντρικών αγορών, ωστόσο οι εταιρείες θα μπορούσαν και πάλι να καταβάλλουν προσπάθειες αύξησης των κερδών.

Σενάριο 4: Ο εφιάλτης του στασιμοπληθωρισμού

Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν επανειλημμένα κρούσει τον κίνδυνο για το ενδεχόμενο μίας περιόδου με στασιμότητα (ή και ύφεση της οικονομίας) και ταυτόχρονα υψηλό πληθωρισμό. Οι παράγοντες ώθησης αυτής της τάσης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποπαγκοσμιοποίηση, τις γεωπολιτικές εντάσεις και την κλιματική αλλαγή. Οι πολεμικές συρράξεις ή τα καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να μειώσουν τις συνολικές προμήθειες, ενώ η φορολόγηση των συναλλαγών ή των εκπομπών άνθρακα θα σήμαινε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Σε αυτό το σενάριο, τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές αναμένεται να σημειώσουν απογοητευτική απόδοση (σε πραγματικούς όρους τουλάχιστον), καθώς οι προσδοκίες για υψηλότερα επιτόκια και οι προκλήσεις της πραγματικής αύξησης των κερδών επηρεάζουν αρνητικά τις επιδόσεις. Οι ονομαστικές αποδόσεις των μετοχών θα μπορούσαν να είναι, παρόλα αυτά, θετικές.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin