Image default
Ευρώπη

Σολτς: «Σύντομα» η συμφωνία για τους νέους κανόνες χρέους της ΕΕ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ βρίσκονται κοντά στην επίτευξη μια συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση που των κανόνων της Ένωσης για το χρέος, δήλωσε την Τετάρτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μετά τη συνάντησή του με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ωστόσο παρέμεινε πιο επιφυλακτική σχετικά με την προοπτική μιας συμφωνίας.

Τα μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται αυτή την περίοδο πιθανές αλλαγές στους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι υποτίθεται ότι θα τεθούν και πάλι σε ισχύ το επόμενο έτος ύστερα από την αναστολή τους κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η Ιταλία μάλιστα έχει το δεύτερο υψηλότερο βάρος χρέους στην ΕΕ και ως εκ τούτου επιθυμεί να χαλαρώσει τους άκαμπτους περιορισμούς για το δημόσιο χρέος και τους προϋπολογισμούς, ενώ οι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν μια αυστηρή εποπτεία.

Ωστόσο, ο Σολτς (SPD/S&D) ήταν βέβαιος ότι έρχεται σύντομα μια επίλυση του αδιεξόδου, ύστερα από την κοινή συνεδρίαση του γερμανικού και του ιταλικού υπουργικού συμβουλίου στο Βερολίνο και τη συζήτηση των δύο ηγετών.

«Αναμένω ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η λύση θα λαμβάνει υπόψη τη σταθερότητα, αλλά δεν θα εξαναγκάζει «καμία χώρα σε πρόγραμμα λιτότητας».

Παρέμεινε, ωστόσο, ανοιχτό το αν την εκτίμηση αυτή συμμερίζεται και η Ιταλίδα πρωθυπουργός, καθώς όσα έχουν προκύψει από τις διαπραγματεύσεις μέχρι στιγμής παραπέμπουν σε μια συμφωνία πιο κοντά στην προτίμηση της Γερμανίας για αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες παρά στην Ιταλική πρόταση.

Ενώ η Μελόνι συμφώνησε ότι οι διαπραγματεύσεις σημειώνουν «καθημερινά πρόοδο», τόνισε πως δεν είναι καθόλου «εύκολες».

Οι κανόνες της ΕΕ για το χρέος είναι ένα από τα σημαντικότερα τρωτά σημεία στις σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας, ενώ ένα άλλο είναι η υποβόσκουσα διαμάχη για την καταγραφή των παράτυπων μεταναστών.

Και τα δύο θέματα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό εκτός της συζήτησης της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Σολτς τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προόδου σχετικά με τους κανόνες για το χρέος επιτεύχθηκε σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Τα πράγματα λειτουργούν αρκετά καλά»

Η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας ήταν ως επί το πλείστον αρμονική το τελευταίο διάστημα, παρά το γεγονός ότι το κόμμα της Μελόνι, Fratelli d’Italia (ECR),  συχνά χαρακτηρίζεται «μεταφασιστικό» από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Ερωτηθείς από το Euractiv, ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δε βλέπει ως πρόβλημα την ιδεολογική βάση της Μελόνι, τονίζοντας ότι ο καγκελάριος δεν «κατηγοριοποιεί [τις πολιτικές τάσεις] άλλων ηγετών».

Πράγματι, ο Σολτς, όντας σοσιαλδημοκράτης, έχει πλησιάσει περισσότερο προς τη σκληρή θέση της Ιταλίας σε τομείς όπως το μεταναστευτικό, ενώ η Μελόνι έχει επιδείξει ρεαλισμό στην εξωτερική πολιτική της, γεγονός που κάνει τις δύο κυβερνήσεις να φαίνονται ιδιαίτερα συνδεδεμένες στην ευρωπαϊκή σκηνή παρά τις περιστασιακές διαφωνίες για λεπτομέρειες.

«Πιστεύω ότι ο καγκελάριος Σολτς είναι πολύ αξιόπιστος και τα πράγματα λειτουργούν αρκετά καλά μεταξύ μας, επειδή μιλάμε καθαρά και ανοιχτά», δήλωσε η Μελόνι την Τετάρτη επιβεβαιώνοντας την ευθυγράμμισή των δύο σε πολλούς τομείς.

Η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων- η πρώτη μετά το 2016 – ήταν αφιερωμένη στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, ενώ στο πλαίσιο αυτής ο Σολτς και η Μελόνι υπέγραψαν το λεγόμενο «γερμανοϊταλικό σχέδιο δράσης»

Το σχέδιο βέβαια είχε δρομολογηθεί επί κυβερνήσεως Μάριο Ντράγκι το 2021, όμως η ολοκλήρωσή του αναμένεται από την κυβέρνηση Μελόνι επιβεβαιώνοντας τις καλές σχέσεις με τη Γερμανία.

Η συμφωνία αποτελεί μια συνθήκη φιλίας και προβλέπει στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της τεχνολογίας, του ανταγωνισμού και της κοινωνικής συνοχής, της κλιματικής αλλαγής, των παγκόσμιων συνεργασιών και των ευρωπαϊκών και πολιτιστικών σχέσεων. Οι χώρες δεσμεύτηκαν επίσης να κατασκευάσουν έναν αγωγό υδρογόνου μέσω των Άλπεων.

Σχετικα αρθρα

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin

Αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για άμυνα – διεύρυνση ζητά ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ

admin

Maia Sandu: Ανάγκη για ένα «σχέδιο Μάρσαλ» προς Μολδαβία και Ουκρανία

admin

ΟΗΕ: Ο πύραυλος της Βόρειας Κορέας προσγειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

admin

Η Κίνα πλημμυρίζει τον κόσμο με τα ηλεκτρικά της αυτοκίνητα

admin

Τα θεσμικά αδιέξοδα της ΕΕ φανερώνονται ενόψει Ευρωεκλογών

admin

ΔΝΤ: Η ΕΕ «δεν πρέπει να βιαστεί να καταργήσει» το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Ζητούνται πόροι για την καταπολέμηση της ρωσικής διαδικτυακής παραπληροφόρησης

admin

Στο μικροσκόπιο της Moody’s η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις αμυντικές δαπάνες

admin

H γερμανική κυβέρνηση πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζεται στην Google

admin