Image default
Ευρώπη

Κίνα: Πρόοδος στη διεθνή συνεργασία για την ενέργεια

Στη φετινή Διεθνή Έκθεση Εισαγωγών της Κίνας οι επιδόσεις των εταιρειών ενέργειας ήταν εξαιρετικές. Η China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) ανακοίνωσε νέο ρεκόρ στην υπογραφή συμβάσεων εφοδιασμού και άλλων συμφωνιών με 22 διεθνείς προμηθευτές, με τη συνολική αξία των υπογεγραμμένων συμβολαίων των τελευταίων 6 ετών να ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια.

Οι συμβάσεις προμηθειών που υπέγραψε η CNOOC καλύπτουν 16 κατηγορίες προϊόντων όπως αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, εξοπλισμό, υλικά και υπηρεσίες πετρελαιοπηγών, και αφορούν τους τομείς της υψηλής και προηγμένης τεχνολογίας αιχμής, της πράσινης τεχνολογίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και των νέων ενεργειακών μορφών.

Η Sinopec υπέγραψε συμφωνίες συνολικής αξίας 40,3 δισ. δολαρίων. Λέγεται ότι υπεγράφησαν συμβάσεις αγοράς με 38 εταίρους από 16 χώρες και περιοχές που αφορούν, μεταξύ άλλων, αργό πετρέλαιο, χημικά, εξοπλισμό, πρώτες ύλες και γεωργικά προϊόντα.

Ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής άνθρακα και παραγωγός θερμικής και αιολικής ενέργειας, υγροποίησης άνθρακα και πετροχημικών, ο Όμιλος CHN Energy Investment υπέγραψε συμβάσεις εισαγωγής άνθρακα, εξοπλισμού, ανταλλακτικών υψηλής τεχνολογίας και προηγμένων τεχνικών υπηρεσιών με 44 εταιρείες από 20 χώρες και περιοχές συνολικής αξίας 2,64 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας νέο ρεκόρ στο μερίδιο και την αξία της συγκεκριμένης αγοράς.

Σπουδαίες είναι οι εξελίξεις και στις εξαγωγές κινεζικών ενεργειακών προϊόντων. Το 2022 οι εξαγωγές φωτοβολταϊκών προϊόντων και μπαταριών λιθίου αυξήθηκαν κατά 67,8% και 86,7% αντίστοιχα. Έχοντας πετύχει ισχυρή ανάπτυξη στο εσωτερικό,  κινεζικές εταιρείες φωτοβολταϊκών επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια η LONGi Green Energy επιτάχυνε την επέκτασή της στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας με την παραγωγική ικανότητά της στην περιοχή να ξεπερνά τα 10 GW και πλέον εκπονεί περαιτέρω σχέδια για την ενίσχυση της παρουσίας της σε άλλες διεθνείς αγορές.

Επιπλέον, η Électricité de France (EDF) μαζί με την CHN Energy Investment θα κατασκευάσουν φέτος ένα νέο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην επαρχία Τζιανγκσού το οποίο θα αποτελέσει επέκταση του πάρκου της Ντονγκτάι, συνολικής παραγωγής 500.000 MW, το οποίο ήδη συνδιαχειρίζονται. Η συμφωνία συνεργασίας για το τελευταίο υπεγράφη τον Μάρτιο του 2019 με το έργο αυτό να αποτελεί αποτέλεσμα της πρώτης κοινοπραξίας ανάμεσα σε μια κινεζική και μια ξένη εταιρεία για την παραγωγή υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Κίνα.

Το τρίτο στάδιο κατασκευής της μονάδας πυρόλυσης αιθυλενίου στη Χουιτσόυ, κοινής επένδυσης ύψους 50 δισ. γιουάν της CNOOC και της Shell, ξεκίνησε επισήμως και όταν ολοκληρωθεί αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή σε 3,8 εκατ. τόνους ανά έτος. Ταυτόχρονα, η CNOOC απέκτησε το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Μπούζιος στη Βραζιλία και προώθησε ενεργά την κατασκευή υποδομών στην Ουγκάντα και στο οικόπεδο Στάμπρουκ ανοιχτά της Γουιάνας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τρέχουσες εξελίξεις στις διεθνείς ενεργειακές συνεργασίες της Κίνας οφείλονται στην αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση καθώς η Κίνα, ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με τις πιο ολοκληρωμένες βιομηχανίες, χαρακτηρίζεται από ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση ενεργειακών πόρων και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος του φυσικού αερίου και του πετρελαίου παραμένει υψηλό εξαιτίας των εντεινόμενων γεωπολιτικών συγκρούσεων. Συνεπώς, οι εταιρείες ενέργειας στρέφονται στην υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την καλύτερη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin