Image default
Ευρώπη

Κατηγορίες για ασέβεια εις βάρος πέντε Σέρβων από το Δικαστήριο της Χάγης

Πέντε μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο ηγέτης που είχε φυλακιστεί στο παρελθόν, Vojislav Šešelj, κατηγορούνται για περιφρόνηση του δικαστηρίου ενώπιον του Διεθνούς Μηχανισμού για τα ποινικά δικαστήρια για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, όπως επιβεβαίωσε το κόμμα.

Εκτός από τον Šešelj -ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο SRNA- το δικαστήριο της Χάγης απήγγειλε κατηγορίες και στα μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Miljan Damjanović, Ljiljana και Ognjen Mihajlović και Miroljub Ignjatović.

«Μέχρι τώρα, διεξήχθη μόνο μια έρευνα και καμία απαγγελία κατηγοριών. Τώρα έχει ασκηθεί εναντίον μου και άλλων τεσσάρων συναδέλφων από την SRS για την κυκλοφορία των βιβλίων μου και τη δημοσίευση των ονομάτων και των στοιχείων προστατευόμενων ψευδομαρτύρων και εμπιστευτικών εγγράφων», δήλωσε ο Šešelj.

Ενώ ο ριζοσπάστης ηγέτης δήλωσε ότι θα συμμορφωθεί με την απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών, δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει αν έχει ήδη φτάσει στη Σερβία αίτημα για την έκδοσή του στο δικαστήριο της

«Αποφάσισα να δημοσιεύσω τον πλήρη φάκελο της Χάγης, περίπου ένα εκατομμύριο έγγραφα. Όσο αναπνέω, θα το κάνω. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να με σταματήσουν», πρόσθεσε ο Šešelj.

Ένας άλλος κατηγορούμενος είναι ο αντιπρόεδρος της SRS Miljan Damjanović, ο οποίος δήλωσε ότι κατηγορείται για περιφρόνηση του δικαστηρίου επειδή διανέμει τα βιβλία του Šešelj.

«Μου ασκούν δίωξη επειδή, όπως ισχυρίζονται, έθεσα στη διάθεση του κοινού, μέσω έκδοσης, διαφήμισης, πώλησης και άλλων τρόπων διανομής, βιβλία που περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες, καθώς και επειδή δημοσιοποίησα βίντεο των συνεδριάσεων του δικαστηρίου, τις οποίες παρακολούθησε ολόκληρη η Σερβία σε ετεροχρονισμένη μετάδοση», δήλωσε ο Damjanović στην εφημερίδα Politika.

«Σε αυτά τα βιβλία, τα οποία φοβούνται, ο Šešelj αποκάλυψε όλες τις υπεκφυγές και τα ψέματα, καθώς και τους καθοδηγούμενους μάρτυρες τους», είπε, προσθέτοντας ότι οι ριζοσπάστες διένειμαν και πούλησαν πάνω από 150.000 αντίτυπα αυτών των βιβλίων σε πολίτες της Σερβίας και όχι μόνο.

«Το κατηγορητήριο απαγγέλθηκε επειδή αρνήθηκα τη προβληματική εντολή της γραμματείας να πάρω πίσω όλα τα αντίτυπα του βιβλίου και να τα παραδώσω σε αυτούς – τους ανακριτές της Χάγης», δήλωσε ο Damjanović, δηλώνοντας ότι δεν θα συμφωνούσε να συμμετάσχει στην καύση βιβλίων.

Ο Damjanović εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη χρονική στιγμή της απαγγελίας κατηγοριών, επικρίνοντας ότι έφτασε εν μέσω της τρέχουσας προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των εκλογών που έχουν οριστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, χαρακτηρίζοντας το δικαστήριο πολιτικό.

«Είναι ενδιαφέρον ότι υπήρχαν περισσότεροι ‘ύποπτοι’ και το κατηγορητήριο απαγγέλθηκε μόνο εναντίον όσων από εμάς δεν έφυγαν από την SRS», πρόσθεσε.

Σχετικα αρθρα

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin