Image default
Opinion LEADERS Οικονομία

Αισιοδοξία για την οικονοµία από τον Βασίλη Κορκίδη

 

Λίγες µέρες πριν αποχαιρετήσουµε το 2023 µε την ευχή πάντα, ο νέος χρόνος να ενισχύσει την προοπτική για πολίτες, οικονοµία και χώρα, ο πρόεδρος του Εµπορικού και Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Πειραιώς µιλάει στα “Χανιώτικα Νέα” για την κατάσταση της αγοράς, προοπτικές και την πρόταση του προς όλους για αισιοδοξία και εγρήγορση.

«Ναι, αποχαιρετάµε το χρόνο, όµως αυτό το οποίο θα πρέπει να κατανοήσουµε είναι πως ό,τι έχει δηµιουργηθεί το 2023 και έπρεπε να το αντιµετωπίσουµε, θα µεταφερθεί και στο 2024. Αυτό το οποίο προβάλλει µακράν ως πρώτο πρόβληµα είναι η ακρίβεια για 9 στους 10 Έλληνες καταναλωτές και πολίτες». Τα προβλήµατα του κόστους θα παραµείνουν στην ατζέντα και για τη νέα χρόνια τονίζει ο Βασίλης Κορκίδης, όµως όλοι αναρωτιόµαστε για το ποιες είναι αυτές οι προτεραιότητες και ποιες είναι οι προκλήσεις που θα πρέπει να διαχειριστούµε. Όπως µας λέει, «…η πρώτη είναι η ακρίβεια και ιδιαίτερα στα τρόφιµα η οποία θα διατηρηθεί όλο του 2024. Θα υπάρξει αποκλιµάκωση αλλά θα µείνει σε επίπεδα του συν 25% εκεί άλλωστε φαίνεται να ικανοποιούνται όλοι. ∆ηλαδή τα τρόφιµα θα είναι ακριβότερα από τα 25% από το 2019 και θα θεωρηθεί επιτυχία, υποτίθεται. Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουµε όλοι µας είναι πως πρέπει να συνεχιστεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη στην οικονοµία και φυσικά η αύξηση του διαθέσιµου εισοδήµατος.Αυτά είναι τα τρία πολύ σηµαντικά που πρέπει να προσέξουµε, ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα, αύξηση εισοδήµατος».

Ο κ. Κορκίδης θεωρεί πως αυτά τα 3 Α θα τα δούµε, θα τα εισπράξουµε και θα πρέπει να τα αξιολογήσουµε για το 2014. «Ούτως ή άλλως οι αυξήσεις σε µισθούς δηµοσίων υπαλλήλων, επιδόµατα, όλα αυτά θα τα δούµε από 1.1.2024 και είναι αυτό το οποίο θέλει και το οικονοµικό επιτελείο. Θέλει δηλαδή αποτελεσµατικότητα ώστε να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα στα 63 δισεκατοµµύρια ευρώ από τα 61 δις που θα κλείσουν φέτος και την είσπραξη του ΦΠΑ από τα από τα 19 περίπου δις να φτάσουν τα 21. Αυτοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης η οποία φυσικά θέλει να αξιοποιήσει και τη δηµόσια περιουσία».

Σχετικά µε το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο ο κ. Κορκίδης είπε στα Χανιώτικα Νέα πως δεν έχει νοοτροπία και λογική µε την οποία συµφωνεί, αιτιολογώντας την άποψης του µε βάση τους ελεύθερους επαγγελµατίες και την αύξηση του αφορολόγητου και την οριοθέτηση ουσιαστικά της φοροδιαφυγής. «Πιστεύω ότι τα αντικειµενικά κριτήρια δεν ανήκουν στην εποχή µας. Θα προτιµούσα να δω ψηφιακά κριτήρια όπως για παράδειγµα έναν αλγόριθµο που θα υπολογίσει έσοδα έξοδα που δικαιολογούνται, περιουσιακά στοιχεία αλλά και όλα τα στοιχεία εκείνων που έχουν ρυθµίσει τις ληξιπρόθεσµες οφειλές τους. Να προσαρµοστεί το φορολογικό πάνω σε ένα ψηφιακό τεκµήριο για να χτίσουµε το αφορολόγητο µας, όχι µε το σύνολο της απόδειξης αλλά µε το ΦΠΑ, που σηµαίνει ότι θα χρειαζόντουσαν τετραπλάσιες αποδείξεις για να χτιστεί το αφορολόγητο και ανάλογα θα εκδίδονται αποδείξεις από τους ελεύθερους επαγγελµατίες».

Για το εαν τελικά ή όχι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες και οι µικροµεσαίοι βρίσκονται στην άκρη ενός γκρεµού, ο ίδιος δε συµφωνεί µε αυτή την άποψη εξηγώντας ότι θεωρεί πως απλώς υπάρχει µία πίεση στις ατοµικές επιχειρήσεις, στους αυτοαπασχολούµενους. «Όλοι αυτοί θα πρέπει είτε να µεγαλώσουν είτε να γίνουν µισθωτοί. Τα πράγµατα εκεί οδηγούνται. Ας µην ξεχνάµε ότι υπάρχει µία έλλειψη δεξιοτήτων και έµπειρου εργατικού δυναµικού, οπότε η στρατηγικής της Ελλάδας και της Ευρώπης είναι, κάθε µικρή οικονοµική οντότητα ή την κάνουν υπάλληλο ή κλείνει. Αυτό φαίνεται και από το φορολογικό νοµοσχέδιο. Αυτή η πίεση ασκείται και όχι να οριοθετήσουν τη φοροδιαφυγή από τα 10.000 χιλιάρικα στα 10.720». ∆εν συµφωνεί επίσης µε την άποψη πολλών, ότι το 2024 θα φέρει πολλά λουκέτα. «Μία τέτοια εικόνα δε δικαιολογείται, διότι µέσα στο 2023 είχαµε µία αύξηση της εγγραφής νέων επιχειρήσεων στο Γενικό Μητρώο ΓΕΜΗ µε µία αναλογία εγγραφών διαγραφών 4 προς 1. Αυτό για την επόµενη χρονιά, δε σηµαίνει τίποτα. «Οι µικρές οντότητες στην ουσία είναι ατοµικές επιχειρήσεις, οπότε αυτό που περιµένω να δούµε είναι ή να δηµιουργούνται οµόρρυθµες εταιρείες ή να δηµιουργούνται ΙΚΕ δηλαδή οι ατοµικές επιχειρήσεις να παίρνουν µία νοµική µορφή. Στη γεωγραφία της αγοράς θα υπάρξουν τροποποιήσεις, όχι λουκέτα».

Όπως µας τόνισε, όλη αυτή η κατάσταση θα ενισχύσει τη θετική εικόνα µας που υπάρχει ήδη στο εξωτερικό, όµως δεν πρέπει να επιτρέψουµε τον εφησυχασµό. ∆ηλαδή όπως είπε: «Ακόµα και τώρα, σχετικά µε τον προϋπολογισµό που κατατέθηκε και προφανώς θα ψηφιστεί για το 2024 έπρεπε να υπάρχει µία έγκριση από τους υπουργούς των οικονοµικών του eurogroup η Ελλάδα ήταν µέσα τις 7 χώρες από τις 27 χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης εκ των οποίων ο προϋπολογισµός κρίθηκε πλήρως ευθυγραµµισµένος µε τις πολιτικές γραµµές της ευρωζώνη. Την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης την έχουµε, η πορεία της Ελληνικής οικονοµίας είναι καλή, το θέµα όµως είναι η πορεία αυτή η καλή να περάσει στην καθηµερινότητα του Έλληνα».

Τον ρωτήσαµε πως κρίνει την διαχείριση οικονοµίας αγοράς από την κυβέρνηση. Απάντησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργάζεται πυρετωδώς. Του θέσαµε την άποψη που υπάρχει πως όλα όσα γίνονται θα ωφελήσουν τις επόµενες γενιές ενώ η σηµερινή κάπως ταλαιπωρείται. Η αλήθεια είναι, είπε ο Βασίλης Κορκίδης, ότι πολλές µεταρρυθµίσεις «…σαφέστατα πιέζουν και δυσκολεύουν εµάς τους παλαιότερους που έχουµε διαφορετική νοοτροπία εργασίας, σκέψης και πράξης, σε αντίθεση µε τους νέους που είναι πιο εξοικειωµένοι στα ψηφιακά εργαλεία. Είµαστε σε µία ψηφιακή και πράσινη µετάβαση, είναι πιο δύσκολο για µας τους επιχειρηµατίες ή τους εργαζόµενους που διανύουµε το τελευταίο κοµµάτι της καριέρας µας, παρά εκείνους που ξεκινούν σήµερα. Θεωρώ ότι τους νέους βοηθάει περισσότερο το κλίµα και το περιβάλλον που θα δηµιουργηθεί, ώστε να είναι βιώσιµοι. Αυτό είναι και το ζητούµενο. Μπορεί όλοι να έχουµε καλές ιδέες, το θέµα είναι αυτές οι καλές ιδέες να έχουνε και κέρδος για να είναι βιώσιµος κάποιος στην αγορά».

Υπάρχουν αρκετοί όπως κουβεντιάσαµε και µας είπε, που τον ρωτούν πώς να λειτουργήσουν ώστε να απορρίψουν το άγχος το οποίο βιώνουν στην επιχειρηµατική τους καθηµερινότητα, στην αγορά, µέσα στην οικονοµία. «Τους λέω ότι, αν είσαι στο χρόνο της σύνταξης βγες… Αλλά ας µη γελιόµαστε. ∆εν υπάρχει επιχειρηµατίας που να µην έχει άγχος, που να κλείνει την επιχείρησή του να πηγαίνει σπίτι του και το µυαλό του να µην είναι στη δουλειά του. Αυτό είναι το επιχειρείν. Προσφέρει πολλές χαρές αλλά έχει πολλές έγνοιες, πολύ άγχος και τα τελευταία χρόνια είχε και πολλές λύπες. Βλέπω όµως κάτι καλύτερο για τα επόµενα χρόνια, αλλά δυστυχώς τίποτα δεν είναι αυτό που θα αποτρέψει το άγχος από τον ελεύθερο επαγγελµατία».

∆ηλαδή θα µπορούσαµε να πούµε µε σιγουριά πως ο τόσα χρόνια θεσµικός στους φορείς της οικονοµίας και της αγοράς, ο διδάκτωρ του πανεπιστηµίου, είναι αισιόδοξος για την πορεία της οικονοµίας και της χώρας; «Σίγουρα είµαι αισιόδοξος, πιστεύω ότι το 2024 θα είναι µία καλύτερη χρονιά. Απεύχοµαι βέβαια τα απρόοπτα διότι και το 2023 είχε γεγονότα απρόοπτα που δεν µπορούσε κάποιος να τα προβλέψει. Αν λοιπόν τα πράγµατα βελτιωθούν και αναφέροµαι στον πόλεµο της Ουκρανίας και στη Μέση Ανατολή, τότε η επόµενη χρόνια το 2024 θα δείξει και µεγάλη ανάπτυξη και υψηλότερα πλεονάσµατα για τη χώρα µας και προστιθέµενη αξία για τον Έλληνα πολίτη».
Ο Βασίλης Κορκίδης είναι Πρόεδρος του Εµπορικού & Βιοµηχανικού Επιµελητηρίου Πειραιώς, του Περιφερειακού Επιµελητηριακού Συµβουλίου Αττικής και του Περιφερειακού Συµβουλίου Έρευνας και Καινοτοµίας, µέλος του ∆.Σ. της EuroCommerce, µέλος στο Συµβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, µέλος του ∆.Σ. της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και Επίτιµος ∆ιδάκτωρ του Τµήµατος ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής (Π.Α.∆.Α.).

Σχετικα αρθρα

Κ. Χατζηδάκης: Eνισχύσεις 600 εκατομμυρίων ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας

admin

Τα… μυστικά για κούρεμα φορο-προστίμων

admin

Κομισιόν: Στοίχημα το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη και τις εξαγωγές

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Αυστηρό ποινολόγιο για «ξεχασιάρηδες» και ανακριβείς

admin

Ενέργεια: Μείωση 5% στο ρεύμα το 2ο εξάμηνο 2023 – «Βουτιά» 42% στο αέριο

admin

Διασύνδεση ταμειακών-POS: Από «κόσκινο» όσοι δεν συμμορφωθούν-Τα πρώτα πρόστιμα

admin

Σκρέκας: Πιθανά εκμεταλλεύσιμα τα κοιτάσματα νοτιοδυτικά της Κρήτης

admin

Ευοίωνες προβλέπονται οι προοπτικές για τις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος

admin

Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα

admin

ΤΑΙΠΕΔ: Πώς θα αναβαθμιστεί η Μαρίνα Λευκίμμης στην Κέρκυρα – Τα σκάφη, οι χρήσεις και η στόχευση 

admin

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

admin

Τέλη Κυκλοφορίας: Τα σενάρια για τις αλλαγές του 2025

admin