Image default
BLOOMBERG

Κριμαία: Οι Ουκρανοί αναγκάζουν τον Πούτιν να μετακινήσει τον ρωσικό στόλο

Οι πετυχημένες επιθέσεις της Ουκρανίας αναγκάζουν τη Ρωσία να μετακινήσει τα πλοία της μακριά από τον κίνδυνο, σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία, με στόχο να διατηρήσει την παρουσία του στόλου της εκεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το -.

Η Ρωσία έχει τον στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα στην Κριμαία εδώ και 240 χρόνια, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν κινδυνεύει να χάσει έναν σημαντικό ναυτικό κόμβο, την ώρα που η Ουκρανία εντείνει τις επιθέσεις στην κατεχόμενη χερσόνησο.

Κανένα λιμάνι δεν είναι ασφαλές

«Κανένα λιμάνι της Κριμαίας δεν είναι πλέον ασφαλές για τα ρωσικά πολεμικά πλοία», δήλωσε ο Ruslan Pukhov, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Στρατηγικών και Τεχνολογιών στη Μόσχα, ο οποίος τονίζει ότι η Ουκρανία έχει «στην ουσία διώξει τον στόλο από την Κριμαία».

Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν αναγκάσει τη Ρωσία να υιοθετήσει «ένα πιο μόνιμο σχέδιο βάσης κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μεταφέρει περιουσιακά στοιχεία μακριά από την Κριμαία», αναφέρει σε έκθεσή του το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην Ουάσιγκτον.

Το φιλορωσικό στρατιωτικό κανάλι Telegram Rybar, το οποίο έχει 1,2 εκατομμύρια συνδρομητές, έστρεψε την οργή του στη ναυτική διοίκηση της Ρωσίας για την τελευταία απώλεια, δείχνοντας με το δάχτυλο την «αμέλεια του στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Η τελευταία επίθεση της Ουκρανίας με πυραύλους κρουζ έπληξε μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο στο λιμάνι Φεοντίσια της ανατολικής Κριμαίας την Τρίτη.

Η επιτυχία της είναι αξιοσημείωτη στη θάλασσα, καθώς  δεν διαθέτει δικά της πολεμικά πλοία.

Ωστόσο, οι προμήθειες των βρετανικών πυραύλων κρουζ Storm Shadow και των γαλλικών πυραύλων Scalp βοήθησαν την Ουκρανία να πραγματοποιήσει ακριβή πλήγματα σε ρωσικούς στόχους.

Ικανοποίηση Ζελένσκι

Ο ρωσικός στόλος «δεν είναι πλέον σε θέση να επιχειρεί στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», είχε δηλώσει με ικανοποίηση ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις 24 Οκτωβρίου, κάνοντας λόγο για «ιστορικό επίτευγμα» για τη χώρα του.

Αν και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει πλήρη έλεγχο πυρός στην Κριμαία και τα ύδατά της, «θα το κάνουμε. Είναι απλώς θέμα χρόνου», είχε προσθέσει.

Ο στόλος της Ρωσίας αποδείχθηκε ευάλωτος στην Κριμαία παρά τις μεγάλης κλίμακας δαπάνες για την ενίσχυση της άμυνας στη χερσόνησο.

Ο Σοιγκού δήλωσε λίγο μετά την προσάρτηση του 2014 ότι η Ρωσία θα επενδύσει 86 δισεκατομμύρια ρούβλια (περισσότερα από 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια τότε) έως το 2020 σε νέες μονάδες αεράμυνας και ναυτικές μονάδες.

Υπό αμφισβήτηση η υποστήριξη των συμμάχων

Συνολικά, από την αρχή του πολέμου, η Ρωσία έχει χάσει τουλάχιστον 20 πλοία, συμπεριλαμβανομένων πολεμικών πλοίων, ενός υποβρυχίου και ενός αποβατικού, σύμφωνα με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και εκτιμήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών ανοιχτού κώδικα Oryx.

Τα επιτεύγματα στην Κριμαία αποτελούν θετικό γεγονός για την Ουκρανία, αφού η πολυαναμενόμενη χερσαία αντεπίθεσή της απέτυχε να εκδιώξει τις ρωσικές δυνάμεις από τα κατεχόμενα εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Την ίδια στιγμή, οι πολιτικές διαφωνίες στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση μπλοκάρουν την παροχή βοήθειας άνω των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Ουκρανία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη των συμμάχων.

Διαβάστε επίσης: 

Ρωσία -Κίνα: Συζητήσεις για υποθαλάσσιο τούνελ που θα ενώνει τη Ρωσία με την Κριμαία

Μαύρη Θάλασσα: Σοβαρές ζημιές σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο από χτύπημα σε νάρκη

Ουκρανία: Έχουμε καταστρέψει συνολικά 15 ρωσικά πολεμικά πλοία

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin