Image default
BLOOMBERG

Μικροτσίπ: Μπλόκο ΗΠΑ στις εξαγωγές του τεχνολογικού κολοσσού ASML στην Κίνα

Ακύρωσε τις αποστολές ορισμένων εξαρτημάτων για ημιαγωγούς στην Κίνα ο ολλανδικός τεχνολογικός κολοσσός ASML, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εβδομάδες πριν τεθούν σε ισχύ οι απαγορεύσεις εξαγωγών στον εξοπλισμό κατασκευής τσιπ υψηλών προδιαγραφών.

Η ολλανδική κατασκευάστρια εταιρεία, είχε άδειες για την αποστολή τριών κορυφαίων συστημάτων λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας σε κινεζικές εταιρείες μέχρι τον Ιανουάριο, το μήνα που τίθενται σε πλήρη ισχύ οι νέοι περιορισμοί.

Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ επικοινώνησαν με την ASML για να τους ζητήσουν να σταματήσουν αμέσως τις προκαθορισμένες αποστολές ορισμένων από τα μηχανήματα σε Κινέζους πελάτες, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, τα οποία επικαλείται το -.

Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν μπλοκάρει γενικά τις προσπάθειες του Πεκίνου να δημιουργήσει τη δική του προηγμένη βιομηχανία ημιαγωγών, ενώ οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εμποδίζουν την πρόσβαση στην εισαγόμενη τεχνολογία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του -, η κινεζική Huawei παρήγαγε ένα smartphone για να ανταγωνιστεί το iPhone της Apple πέρυσι χρησιμοποιώντας κορυφαία τσιπ κατασκευασμένα με μηχανές λιθογραφίας της ASML.

Η ASML επιβεβαίωσε ότι η ολλανδική κυβέρνηση μερικώς ανακάλεσε πρόσφατα τις άδειες για την αποστολή ορισμένων συστημάτων λιθογραφίας στην Κίνα, επηρεάζοντας έναν μικρό αριθμό πελατών εκεί.

«Μια άδεια για την αποστολή των συστημάτων λιθογραφίας NXT:2050i και NXT:2100i το 2023 ανακλήθηκε πρόσφατα μερικώς από την ολλανδική κυβέρνηση, επηρεάζοντας έναν μικρό αριθμό πελατών στην Κίνα», ανέφερε η εταιρεία.

Δήλωσε ακόμη ότι δεν αναμένει ότι η ανάκληση ή οι τελευταίοι περιορισμοί ελέγχου των εξαγωγών των ΗΠΑ θα έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στις οικονομικές προοπτικές της για το 2023.

Όπως ανέφερε η ASML μετά την έκθεση του -, έχει πραγματοποιήσει πρόσφατες συζητήσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με το εύρος και τον αντίκτυπο των κανονισμών ελέγχου των εξαγωγών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης, εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ASML είναι κυρίαρχη εταιρεία στην αγορά των συστημάτων λιθογραφίας, τα οποία χρησιμοποιούν λέιζερ για να βοηθήσουν στη δημιουργία κυκλωμάτων τσιπ.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της ASML μετά την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα, ωστόσο, ήταν η μεγαλύτερη το τρίτο τρίμηνο του 2023, με 46% των πωλήσεων της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Μεταφέρθηκαν 13 τόνοι προϊόντων από τα λιμάνια με 400 πλοία

Ζελένσκι: Η αντίληψη ότι η Ρωσία νικά δεν είναι παρά εντύπωση

Δένδιας από Λήμνο: Μαζί με αυτούς που αποδεικνύουν με την καθημερινή τους πράξη ότι η ανεξαρτησία και η εδαφική μας ακεραιότητα δεν είναι διαπραγματεύσιμη

Σχετικα αρθρα

Τουρκία: Εκτίναξη του πληθωρισμού κοντά στο 70%

admin

Diageo: Νέος οικονομικός διεθυντής μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα

admin

Paramount: Νέα πρόταση 26 δισ. δολαρίων από Apollo και Sony

admin

United Group: H E& του Άμπου Ντάμπι εξετάζει ενδεχόμενη εξαγορά της μητρικής της Nova – Στα 8 δισ. η αποτίμηση

admin

Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

admin

LVMH: Τι συζητά για το μέλλον του εμπορικού σήματος Marc Jacobs

admin

Bloomberg για το Ελληνικό: H μεγαλύτερη «έξυπνη πόλη» της Ευρώπης χτίζεται στην Ελλάδα

admin

L’Occitane: Έξοδο από το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Reinold Geiger

admin

Αν η Δύση στήριζε την Ουκρανία όπως το Ισραήλ…

admin

Microsoft: Επενδύσεις 1,7 δισ. δολ. σε cloud computing και ΑΙ στην Ινδονησία

admin

HSBC: Αιφνίδια αποχώρηση του CEO της τράπεζας μετά από σχεδόν πέντε χρόνια

admin

Πώς η τουρκική λίρα έγινε η αγαπημένη επιλογή της Wall Street

admin