Image default
Ευρώπη

Πορτογαλία: Τα ακίνητα δεν είναι πλέον επιλογή για την απόκτηση της χρυσής βίζας

Η αγορά ακινήτων στην Πορτογαλία δεν αποτελεί πλέον το μέσο για την απόκτηση «χρυσής βίζας», που εξασφαλίζει δικαίωμα μόνιμης διαμονής, και που από το 2012, οπότε άρχισε να ισχύει έχει προσελκύσει κεφάλαια ύψους 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στο εξής, υπήκοοι τρίτων χωρών που επιθυμούν να την αποκτήσουν, μπορούν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία αναμένουν έκρηξη των εισροών.

Η πορτογαλική κυβέρνηση, άλλαξε τους ισχύοντες κανόνες, έχοντας προαναγγείλει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2023 ότι θα καταργούσε το πρόγραμμα το οποίο κατηγορήθηκε για την επιδείνωση της στεγαστικής κρίσης.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να τερματιστούν τέτοια προγράμματα, επικαλούμενη κινδύνους για την ασφάλεια.

Η επένδυση σε funds ίσχυε από το 2015, αλλά τώρα αναμένεται να γίνει ο κύριος δίαυλος της πορτογαλικής χρυσής βίζας. Άλλες επιλογές είναι δωρεές σε πολιτιστικά ή ερευνητικά έργα.

“Τα ακίνητα πάντα αποσπούσαν την προσοχή από τις άλλες δυνατότητες απόκτησης της χρυσής βίζας”, δήλωσε η δικηγόρος Vanessa Lima, από την Prime Legal, η οποία μεταξύ άλλων υπηρεσιών συνδράμει τους αλλοδαπούς να υποβάλουν αίτηση για τη βίζα.

Οι προϋποθέσεις

Για να είναι επιλέξιμοι, οι αιτούντες πρέπει να καταβάλουν 500.000 ευρώ σε ένα ή περισσότερα αναγνωρισμένα funds ή σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα, ή τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε πολιτιστικά έργα. Επίσης πρέπει να επιτρέψουν τον έλεγχο του ποινικού τους μητρώου και να αποδείξουν ότι δεν έχουν εκκρεμότητες.

Ανησυχίες

Πάντως, ορισμενοι ανησυχούν ότι ο αποκλεισμός των επενδύσεων σε ακίνητα θα καταστήσει την Πορτογαλία λιγότερο ελκυστική για τους επενδυτές, οι οποίοι θα στραφούν στα συστήματα χρυσής βίζας άλλων χωρών, όπως της γειτονικής Ισπανίας.

Το γεγονός ότι οι επιλέξιμοι δικαιούχοι μπορούν να επενδύσουν μόνο το 60% των μετρητών τους στην Πορτογαλία θα μειώσει περαιτέρω τα οφέλη.

Δικηγόροι και συμβουλευτικές εταιρείες παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι η διαδικασία έκδοσης της χρυσής βίζας είναι αργή ενώ ορισμένοι ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τους νέους κανόνες, οι οποίοι απαγορεύουν τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες επενδύσεις σε ακίνητα.

«Μία επένδυση σε εργοστάσιο … είναι έμμεση επένδυση σε ακίνητα ή όχι;», διερωτήθηκε οFrancisco Barata Salgueiro,  ανώτερος συνεργάτης υπεύθυνος για το τμήμα ξένων επενδύσεων στην EDGE International Lawyers.

Η δικηγόρος Raquel Cuba Martins δήλωσε εξάλλου  ότι κάποιοι από τους πελάτες της ανησυχούν για τους πολιτικούς κινδύνους. Η Πορτογαλία θα διεξάγει πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης έπειτα από μια σειρά σκανδάλων.

«Είχαμε ήδη υπαναχωρήσεις λόγω της νομοθετικής αστάθειας και της αβεβαιότητας», δήλωσε η Martins.

Σχετικα αρθρα

Εκρηκτικές ανατιμήσεις στην Τουρκία: Στο 70% επέστρεψε ο πληθωρισμός

admin

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

admin

Gazprom: Λύγισε ο ρωσικός γίγαντας – Ζημιές για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 25 χρόνια

admin

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Η ισπανική ακροδεξιά ποντάρει σε Τραμπ, Μελόνι, Μιλέι για τις Ευρωεκλογές

admin

Τέλος στη δεκαετή διαμάχη Κομισιόν – Ιταλίας για την παραχώρηση παραλιών

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin