Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα Τράπεζες

Δάνεια κατοικίας υψηλού κινδύνου – Η ΕΚΤ επισημαίνει προβληματική κατάσταση στην Ελλάδα

.Στην παρούσα φάση, υπάρχουν 7,6 δισ. ευρώ που οφείλονται για στεγαστικά δάνεια. Αυτά τα δάνεια αναγράφονται στους λογαριασμούς των τραπεζών και χαρακτηρίζονται ως αμφίβολης είσπραξης (στάδιο 2), σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η ΕΚΤ για τις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες αποκαλύπτουν μια θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: το υψηλότερο ποσοστό των “υποψήφιων κόκκινων” δανείων εντοπίζεται στα δάνεια προς τα νοικοκυριά (21,58%) και, μάλιστα, περισσότερο στα στεγαστικά (24,13%) και λιγότερο στα καταναλωτικά (12,90%).

Στην Ευρωζώνη, τα αντίστοιχα ποσοστά για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια υψηλού κινδύνου είναι 7,44% και 9,63% αντίστοιχα. Αντιθέτως, για τα περισσότερα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα πιο επίφοβα θεωρούνται τα επιχειρηματικά δάνεια και ειδικά τα δάνεια με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα (14,58%). Λιγότερο πιθανά να κοκκινίσουν είναι τα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (12,80%).

Στην κατηγορία αμφίβολης είσπραξης, ο εγχώριος κλάδος παρουσιάζει δάνεια συνολικού ύψους 16,33 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,51 δισ. ευρώ αφορούν σε δάνεια ιδιωτών. Εξ αυτών, τα 7,60 δισ. ευρώ αναλογούν σε στεγαστικά δάνεια και τα 1,26 δισ. ευρώ σε καταναλωτική πίστη.

Σε ό,τι αφορά τη διαχρονική εξέλιξη των εν λόγω δεικτών, το ποσοστό των δανείων αμφίβολης αποπληρωμής αυξήθηκε ελαφρώς στην Ευρωζώνη σε 9,29% από 9,19% το προηγούμενο τρίμηνο. Στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, το εν λόγω ποσοστό είναι υψηλότερο αγγίζοντας το 10,25%.

Τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων παρουσιάζει η Ελλάδα μεταξύ των 21 ευρωπαϊκών κρατών που εποπτεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις εγχώριες συστημικές τράπεζες να παρουσιάζουν NPE ratio ύψους 5,16% έναντι 2,27% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία με δείκτη 3,55% και ακολουθούν η Ισπανία (3,26%) και η Ιταλία (2,77%).

Οι ελληνικές συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 8,27 δισ. ευρώ (στοιχεία γ΄ τριμήνου 2023) σε σύνολο 344,54 δισ. ευρώ όπου ανέρχονται οι επισφάλειες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 12,73 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,61 δισ. ευρώ (44%) αφορούν σε εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις και τα 5,63 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενες ρυθμίσεις κόκκινων δανείων.

Το ζήτημα αυτό έχει επισημάνει σε συνέντευξή της στο Capital.gr το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Elizabeth McCaul, η οποία εντάσσει την περαιτέρω μείωση του δείκτη NPE στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες το 2024.  “Θα πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία εξακολουθούν να αναλογούν σε πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών χαρτοφυλακίων τους σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Γουίλιαμς (Fed): Κρίσιμος ο στόχος για πληθωρισμό 2%

admin

Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών οι δυο κύριες πηγές αύξησης των εσόδων του προϋπολογισμού το 2024

admin

Το θετικό αποτύπωμα της επενδυτικής βαθμίδας σε ομόλογα και μετοχές

admin

Αυγενάκης: Δυναμικό πλάνο ενίσχυσης των σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες για την προώθηση των συμφερόντων των αγροτών μας

admin

Πρόγραμμα «Σπίτι μου»: Ποια περιοχή… ξεπούλησε – Τα επίσημα στοιχεία

admin

Βιλερουά ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει άμεσα τις πράσινες επενδύσεις

admin

Οι business της Ρωσίας με το φυσικό αέριο – Ο πόλεμος με Ουκρανία και ο νέος πελάτης

admin

Μεγαλώνει η απειλή για την οικονομία της Ευρώπης

admin

Γιατί η Ελλάδα πληρώνει πρόωρα μνημονιακό χρέος

admin

Ρεύμα: Ρεκόρ συμμετοχής των ΑΠΕ το 1ο τρίμηνο – «Βουτιά» των εισαγωγών

admin

Γερμανία: Περικοπές και στον προϋπολογισμό του 2025; – Στο στόχαστρο τα επιδόματα

admin

Επιθεώρηση Ταχιάου σε σήραγγα της Εγνατίας Οδού μετά από περιστατικό με φωτιά σε όχημα

admin