Image default
NATIONAL BANK

Εθνική Τράπεζα: Αντλεί 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5% – Πάνω από 2,4 δισ. οι προσφορές

Εξαιρετικά επιτυχημένη κρίνεται η νέα έξοδος της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές μέσω έκδοσης 5ετούς senior preferred ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 2,4 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα θα αντλήσει 600 εκατ. ευρώ, ενώ λόγω της ισχυρής προσφοράς που εκδηλώθηκε το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,5%, από την περιοχή του 5% όταν άνοιγε το βιβλίο προσφορών.

Σημειώνεται ότι τη διαδικασία της έκδοσης του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας έχουν αναλάβει οι BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Nomura και UBS Investment Bank.

Η ανακοίνωση της Εθνικής

Έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης ύψους €600εκατ. με απόδοση 4,5% από την Εθνική Τράπεζα 

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 4,5%. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €2,4δισ. από περισσότερους από 200 επενδυτές υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 5,0%. Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spread περίπου 181 μ.β. πάνω από το αντίστοιχο mid-swap.

Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της διαφοροποιημένης ζήτησης που σημειώθηκε από μία πιο ευρεία επενδυτική βάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μετά τη νέα έκδοση τo συνολικό MREL της Τράπεζας ανέρχεται στο 25,70%, 297 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024 και 44 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.

Οι BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Nomura και UBS Investment Bank ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ, καταλήγει η ανακοίνωση της Εθνικής.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Eurobank ολοκλήρωσε η επιτυχία την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated Tier 2), ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών είχε σαν αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να φτάσει τα 1,8 δισ. ευρώ, δίνοντας την δυνατότητα να μειωθεί η απόδοση κατά 0,50%, από 6,875% που ήταν η αρχική προσφορά, σε 6,375%.

Το ομόλογο της Eurobank έχει ημερομηνία λήξης στις 25 Απριλίου 2034, με δυνατότητα ανάκλησης στις 25 Aπριλίου 2029 (10.25NC5.25) και ετήσιο τοκομερίδιο 6,25%.

Σχετικα αρθρα

“Το Πρώτο μου Σπίτι” γίνεται πραγματικότητα με την Εθνική Τράπεζα

admin

Π. Μυλωνάς: Η στρατηγική απόφαση της Εθνικής για τεχνολογική αναβάθμιση

admin

Στ. Μολυβιάτης: Χρειάζεται εθνικό σχέδιο δεκαετίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό

admin

Eθνική Τράπεζα: Υγιής αντίδραση των ΜμΕ στις κλιματικές καταστροφές – Έγιναν ακόμη και αφορμή για νέες επενδύσεις

admin

Π. Μυλωνάς: Η Εθνική θα επενδύσει στον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό των Ελλήνων

admin

Β. Καραμούζης: Η Εθνική Τράπεζα πρωταγωνιστεί σε ESG και ψηφιακή καινοτομία

admin

Μελέτη ΕΤΕ: Ανοδική τάση στις επιχειρηματικές πωλήσεις το 2023 – Οι κλάδοι που ξεχώρισαν

admin

Πότε θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική – Όλα τα σενάρια

admin

Εθνική: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,875% – Πάνω από 1,75 δισ. οι προσφορές

admin

Εθνική: Πάνω από €1,25 δισ. οι προσφορές για το ομόλογο Tier 2 – Στο 6,25% το αρχικό επιτόκιο

admin

Π. Μυλωνάς: Επιβράβευση των μετόχων μας με μερίσματα και buybacks

admin

Εθνική Τράπεζα: Οργανικά κέρδη 1,2 δισ. ευρώ το 2023

admin