Image default
Ευρώπη

Βέτο του κυβερνητικού συνασπισμού στο αίτημα του AfD για δημοψήφισμα εξόδου από την ΕΕ

Οι νομοθέτες των κυβερνητικών κομμάτων της Γερμανίας απέρριψαν τη Δευτέρα τις εκκλήσεις του ακροδεξιού κόμματος AfD για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τύπου Brexit στη Γερμανία, λέγοντας ότι «κανείς λογικός άνθρωπος» δεν θα υποστήριζε μια τέτοια ιδέα.

Καθώς το AfD βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, η ηγέτης του, Alice Weidel, προκάλεσε χαμό τη Δευτέρα ζητώντας «δημοψήφισμα για (…) μια έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ».

«[Εάν] μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, θα πρέπει να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει, όπως ακριβώς έκανε η Βρετανία», δήλωσε στους Financial Times, αναφερόμενη στις φιλοδοξίες του AfD να περιορίσει τις εξουσίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, ωστόσο, απέρριψαν ένα τέτοιο σενάριο λόγω των «ανεξέλεγκτων συνεπειών» για τη χώρα και την οικονομία.

«Ένα «Dexit» [έξοδος της Γερμανίας από την ΕΕ] θα είχε ανεξέλεγκτες συνέπειες για τη χώρα μας και την Ευρώπη στο σύνολό της», πρόσθεσε.

Η βουλευτής των Πρασίνων και νεότερη υπουργός στο υπουργείο Οικονομίας, Franziska Brantner, υποστήριξε ότι μια έξοδος θα έθετε σε «κίνδυνο τα θεμέλια της ευημερίας μας».

Η ενιαία αγορά της ΕΕ είναι «απαραίτητη για την οικονομική μας επιτυχία ως ισχυρή [εξαγωγική] οικονομία», δήλωσε η ίδια στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Η ευρωβουλευτής Katarina Barley (SPD, S&D) επισήμανε επίσης τις αρνητικές οικονομικές συνέπειες του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο στο X.

Η πρόταση της Weidel προκάλεσε ωστόσο μεγάλη οργή, καθώς ένα  εξαιρετικά υψηλό κομμάτι του γερμανικού πληθυσμού υποστηρίζει την Γερμανία ως μέλος της ΕΕ , συμπεριλαμβανομένων  και των υποστηρικτών του AfD.

Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση, το Konrad Adenauer Stiftung (KAS) διαπίστωσε ότι το 87% των Γερμανών υποστηρίζουν τη συμμετοχή της Γερμανίας στην ΕΕ, ανέφερε το Euractiv τον Νοέμβριο.

Ενώ το ποσοστό ήταν χαμηλότερο μεταξύ των υποστηρικτών του AfD, η πλειοψηφία του 52% εξακολουθεί να δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συμμετοχής.

Ταυτόχρονα, τα δημοψηφίσματα σε εθνικό επίπεδο είναι πρακτικά αδύνατα βάσει του γερμανικού συντάγματος.

Το AfD δεν έχει ξεκαθαρίσει το «Dexit»

Αντιμέτωπο με τη μειωμένη υποστήριξη για την έξοδο της Γερμανίας, το AfD απέσυρε από το μανιφέστο του για το 2024 τη ρητή έκκληση για διάλυση της ΕΕ, για την οποία είχε κάνει εκστρατεία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η έκκληση για «ελεγχόμενη διάλυση» της ΕΕ, η οποία εμφανιζόταν σε προσχέδιο του μανιφέστου του κόμματος, αφαιρέθηκε τελικά αργότερα ως συντακτικό λάθος.

Παρόλα αυτά, η στάση του AfD επί του θέματος παραμένει κάπως ασαφής, ιδίως δεδομένων των τελευταίων σχολίων της Weidel..

Ο Maximilian Krah, ο κορυφαίος υποψήφιος του AfD για τις ευρωεκλογές, επέμεινε προηγουμένως ότι η Γερμανία δεν θα αποχωρήσει μόνη της από την ΕΕ και ένα «Dexit» δεν ήταν κάτι που θα υποστήριζε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Weidel, το μανιφέστο του κόμματος περιγράφει την ΕΕ ως ένα «αποτυχημένο σχέδιο» και «μη μεταρρυθμίσιμο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς εξόδου μέσω δημοψηφίσματος.

Το μανιφέστο του AfD ζητά επίσης την αντικατάσταση της ΕΕ από μια νέα «συνομοσπονδία ευρωπαϊκών εθνών».

Ωστόσο, η υποστήριξη για την κατάργηση της ΕΕ και την εθνική έξοδο από την ΕΕ μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων του AfD από την ακροδεξιά ομάδα ID μειώνεται, με το Rassemblement National (RN) της Marine Le Pen, για παράδειγμα, να έχει ήδη εγκαταλείψει την ιδέα της απόσχισης από την ΕΕ.

 

Σχετικα αρθρα

Ανησυχία στη γερμανική αριστερά από την έξαρση βίαιων επιθέσεων

admin

Επιστρέφουν οι βρετανικοί έλεγχοι στις εισαγωγές νωπών τροφίμων από την ΕΕ

admin

Ελαιόλαδο: Ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο προειδοποιεί για την «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά

admin

Courvoisier: Στα χέρια της Campari το διάσημο κονιάκ

admin

Κίνα: Πόλος έλξης η Έκθεση της Καντόνας για τους ξένους επενδυτές

admin

Κινεζικές εξαγωγές: Περισσότερες ευκαιρίες παρά προκλήσεις

admin

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

admin

Το Ozempic «παχαίνει» τα κέρδη της Novo Nordisk, κάνει «ένεση» σε μία ολόκληρη οικονομία

admin

Federal Reserve: Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων των Ιούνιο – Οι επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

admin

Ζάο (Binance): Στη φυλακή, αλλά μόνο για 4 μήνες, ο ισχυρός άνδρας των cryptos

admin

Πετρέλαιο: Τα βλέμματα στραμμένα στη Γάζα και τη Fed

admin

Ενίσχυση 300 εκατ. ευρώ για τους γαλλικούς μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες

admin